Yandex Metrica

Yunanistan'a 1000 km menzilli füze verecekler: Atina F-16 Viper'a entegrasyon istedi

Yunanistan'a 1000 km menzilli füze verecekler: Atina F-16 Viper'a entegrasyon istedi

F-35 üreticisi Lockheed Martin şirketi yetkilisinin Atina ziyareti, Yunan basınında heyecana neden oldu. Emekli havacı albay, Yunan pilotlara füze ve hedefleme podu sunumu yaptı. Yunanlıların F-35 uçaklarıyla birlikte alınması tasarlanan 1000 kilometre menzilli seyir füzesi AGM-158'i hemen istediği ve bu füzenin F-16 Viper'lara tanıtılmasını talep ettiği iddia ediliyor.

Savunma

07.05.2024, 02:14

ABD'den 40 adede kadar F-35 almak için talepte bulunan Yunanistan, bir yandan bu uçaklarda kullanılacak füzelere ilişkin temaslar yürütüyor. F-35'lerin üreticisi Lockheed Martin şirketinden bir yetkilinin 22 Mart'ta Atina'yı ziyaret ederek Yunan yetkililerle gerçekleştirdiği toplantı, basında heyecan yarattı. 

Yunanistan Savunma Bakanlığı, Lockheed Martin yetkilisi emekli pilot Albay Lawrence Pravecek'in Yunan pilotlara Sniper Hedefleme Podu, AGM-158 JASSM füzesi ve IRST Sensör Sistemi hakkında brifing verdiğini duyurdu.

Bu açıklamadan yola çıkan Atina basını, F-35 savaş uçaklarıyla birlikte devreye girmesi planlanan füze ve podların F-16 Viper'lara uyarlanmasının istendiğini yazdı.

AGM-158 seyir füzesi ve Yunan Genelkurmayı'nın açıklaması

Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor Haberi Görüntüle

YUNAN YETKİLİLER O FÜZELERİ İSTEDİ 

Pentapostagma'ya göre Yunan yetkililer, F-35 Blok-4 savaş uçaklarının teslimini beklemeksizin Amerikalılardan özellikle AGM-158 JASSM füzesini istedi. Tam açılımı 'Joint Air-to-Surface Standoff Missile' olan 1000 kilometre menzilli seyir füzesinin, Yunan Hava Kuvvetleri'ne teslimi devam eden modernize F-16 Viper'lara entegre edilmesi isteniyor. 

450 kilogramlık zırh delici harp başlığına sahip AGM-158 seyir füzesi, yazılıma işlendiği takdirde F-16 savaş uçaklarından ateşlenebiliyor. Amerikan ordusunun 2014 yılında devreye aldığı bu füzeler, düşman kuvvetlerin kritik önemdeki üs, cephanelik, radar ve mobil platformlarını yüksek hassasiyetle vurmak için tasarlandı. 

AGM-158 JASSM füzesi

Savaş bölgesindeki gizemli küreler ilgi odağı oldu: Binlerce kişi bunu tartışıyor Savaş bölgesindeki gizemli küreler ilgi odağı oldu: Binlerce kişi bunu... Haberi Görüntüle

ATİNA'YA YENİ BİR HEYECAN OLDU

Yunan basını, ABD'nin bu füzelerin satışını onaylaması halinde Türkiye'nin BORA, ATMACA ve TAYFUN gibi füzelerle elde ettiği stratejik üstünlüğü kaybedeceğini savunarak heyecanlı bir beklenti içine girdi. Buna ilişkin yazılan şu satırlar, Amerikan ve Fransız silahlarıyla olası bir savaşı idame edeceğini sananların son hezeyanı olarak kayda geçti:

"Türkler TAYFUN balistik füzesini 561 kilometre menzilde test etmişti. Türkiye, insan kaybı yaşamadan Yunan topraklarının derinliklerine saldırmak amacıyla uzun menzilli füze sistemleri ve insansız hava araçlı saldırı yeteneklerini sürekli artırıyor. Buna karşı Yunanistan'ın stratejik silah edinmesi Türklere karşı caydırıcı olacaktır. Çünkü Türkler sadece askerî güçten anlıyor; yani 1000 kilometre menzilli Amerikan füzelerinden...

Amerikan şirketi Lockheed Martin, Yunan Hava Kuvvetleri'nin kapısını çaldığına göre bu füzenin sevkiyatının ABD tarafından onaylanması kesindir. Bunlar Yunan askerî liderliğinin yerinde hamleleridir. Bu füzelerden satın almaya devam etmek için fonlara ihtiyaç duyulacaktır ve hidrokarbon kaynakları bize bu imkanı sağlayabilir." 

Atina, envanterdeki Blok-50/52'lerin tamamının modernize edilmesini ve 2027 yılında 83 adet F-16 Viper'a sahip olmayı hedefliyor. 

Habere Tepki Ver

2

12

5

0

2

0

3

2

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading