Yandex Metrica

Yunanistan'ın istediği 1000 kilometre menzilli füzeyi bir ülke daha satın alıyor

Yunanistan'ın istediği 1000 kilometre menzilli füzeyi bir ülke daha satın alıyor

ABD'nin Yunanistan'a vermeyi tasarladığı AGM-158 JASSM-ER füzesine NATO ülkesi Polonya da sahip oluyor. 1000 kilometre menzilli seyir füzesinden yüzlercesi 2026'dan itibaren Varşova'da olacak. Atina yönetimi, Türkiye'nin TAYFUN balistik füzesine bir cevap olarak ABD'den bu mühimmatı istemiş, AGM-158'in envanterdeki F-16'ların yazılımına tanıtılmasını talep etmişti. 

Savunma

30.05.2024, 16:49

Yunanistan'ın ABD'den satın almayı talep ettiği 1000 kilometre menzilli seyir füzesine bir ülke daha talip oldu. Savaş uçaklarından ateşlenen Lockheed Martin üretimi AGM-158 JASSM-ER füzesini NATO ülkesi Polonya satın alıyor. Başbakan Yardımcısı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Amerikan şirketinden uzun menzilli 'yüzlerce' füze satın alma konusunda anlaşma imzaladıklarını duyurdu. 

Varşova yönetiminin AGM-158 füze hamlesi, 4 adet keşif-istihbarat balonu alımına ilişkin ABD ile imzalanan 960 milyon dolarlık sözleşme sonrasında geldi. Satışına onay verilen 'Barbara' adlı balonlar havadan erken uyarı sistemi, elektronik sensörler ve uçan cisimlerin tespitine yarayan hava radarıyla teçhiz edilmiş durumda. 

Ukrayna savaşından ötürü Rusya tehdidini giderek daha fazla hisseden Polonya, aynı zamanda Türkiye'den 24 adet Bayraktar TB2 SİHA satın almıştı. 

F-16 kaçırana 1 milyon dolar ödül var: Sadece para değil, vatandaşlık da verilecek F-16 kaçırana 1 milyon dolar ödül var: Sadece para değil,... Haberi Görüntüle

POLONYA'NIN EN BÜYÜK FÜZE SÖZLEŞMESİ 

Polonya'nın ABD ile imzaladığı 1000 kilometre menzilli seyir füzesi sözleşmesinin 735 milyon dolar tutarında olduğu belirtiliyor. 

AGM-158 JASSM-ER

Başbakan Yardımcısı Kosiniak-Kamysz, "JASSM-ER havadan karaya füzelerin alımına ilişkin multi-milyon dolarlık bir sözleşme daha imzaladık. 2014 yılında bu aileden zaten füze edinmiştik. 2018 yılında imâl edilmiş füzeleri halihazırda kullanıyoruz. Son imzaladığımız anlaşma şu ana kadar yapılan en büyük füze satın alım sözleşmesidir. Yaklaşık bin kilometre menzile sahip birkaç yüz adet füze olacak. Bu taktiksel bir hamle değil, stratejik bir alımdır" dedi. 

Füzelerin teslimatına 2026 yılında başlanacağı açıklandı.

Lockheed Martin tarafından geliştirilen AGM-158 JASSM-ER, kritik tesisler, komuta merkezleri, hava savunma sistemi, savaş gemileri ve düşman bölgeye uzun mesafeli saldırılar için kullanılıyor. 

S-400'den sonra S-500 mü geliyor? Emekli general, 'Performansını görelim, alabiliriz' dedi S-400'den sonra S-500 mü geliyor? Emekli general, 'Performansını görelim, alabiliriz'... Haberi Görüntüle

YUNANİSTAN'A VERMEYE HAZIRLANIYORLAR

Amerikan ordusunda 2014 yılından beri kullanımda olan JASSM, genişletilmiş menziliyle (JASSM-ER) yaklaşık 1000 kilometrelik kapasiteye kavuştu. 

F-16 ve F-35 savaş uçaklarından ateşlenen füze 4,2 metre uzunluğa ve 450 kilogram savaş başlığına sahip. Turbofan motordan güç alan füzenin toplam ağırlığı yaklaşık 1 ton düzeyinde. 

22 Mart'ta Atina'yı ziyaret eden bir Lockheed Martin yetkilisi emekli pilot Albay Lawrence Pravecek, bu füzelerin kullanımına ilişkin Yunan subaylara brifing vermişti. 

Yunan medyası, ABD'den satın alınan F-35'ler gelmeden önce halihazırda kullanımda olan F-16 savaş uçaklarına bu füzelerin uyarlanmasının istendiğini yazdı. 

Yani Amerikan ordusunun Yunan F-16'larındaki yazılıma bu füzeyi tanıtması ve mühimmatın sevk edilmesinin ardından Atina, son derece tehlikeli bu kapasiteyi kullanma imkanına kavuşacak.

Yunan basını ABD'den JASSM-ER seyir füzesi tedarikinin Türkiye'nin TAYFUN balistik füzesine etkili bir cevap olacağını ileri sürüyor. 

Habere Tepki Ver

7

18

3

3

2

2

3

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading