Yandex Metrica

Şeyh Hasina Vecid kimdir? Bangaldeş neden karıştı?

Şeyh Hasina Vecid kimdir? Bangaldeş neden karıştı?

165 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık Müslüman ülkelerinden biri olan Bangladeş'te sular durulmuyor. Bangladeş'te başlayan protestolar şiddetlenerek devam ederken başbakan Şeyh Hasina Vecid'in istifa edip ülkeyi terk ettiği öğrenildi. Şeyh Hasina Vecid kimdir? Bangaldeş neden karıştı? 

Gündem

05.08.2024, 14:37

Bangladeş'te devam eden protestolarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Bangladeş'te binlerce kişinin başbakanın resmi konutuna baskın düzenlediği uluslararası haber ajanslarında yerini aldı.  Hasina'nın istfa ederek başkent Dakka'dan helikopterle kaçtığı açıklandı.  Ülkede geçici hükümet kurulması için görüşmeler başladı. Ordu, "Ülkeye barışı geri getireceğiz" açıklamasını yaptı.

4 ay Anadolu'yu dolaşacak! Erdoğan'dan kurmaylarına talimat: Partimize katkı sunacak iyi insanlar bulun! 4 ay Anadolu'yu dolaşacak! Erdoğan'dan kurmaylarına talimat: Partimize katkı sunacak... Haberi Görüntüle

BANGLADEŞ NEDEN KARIŞTI?

Bangladeş'te hükümetin, bağımsızlık savaşına katılanların aileleri dahil olmak üzere bazı kesimlere yönelik kamudan kontenjan ayırması ülkeyi karıştırdı. Bu kontenjanların kaldıırlmasını talep eden öğrenciler protesto gösterilene başladı. Gösteriler hızla yayılarak geniş bir boyut kazandı. Ülke çapına yayılan protestolarda en az 300 kişi hayatını kaybetti.  Başbakan Şeyh Hasina protestolar nedeniyle istifa etmeye zorladı. Hasina'nın başkent Dakka'dan helikopterle Hindistan'a kaçtığı bildirildi.

İzmir'de ABD askerinin başına çuval geçirildi! İzmir'de ABD askerinin başına çuval geçirildi! Haberi Görüntüle

ŞEYH HASİNA VECİD KİMDİR? 

Şeyh Hasina Vecid 28 Eylül 1947'de dünyaya geldi. Bangladeş'in Cumhurbaşkanı olan Mucibur Rahman'ın kızıdır. 

6 Ocak 2009'dan bu yana Bangladeş Başbakanı'dır.

Siyasi hayatı 1960'lı yıllarda Eden Kolejde öğrenci aktivisti olarak başladı. 1971 yılında özgürlük savaşı sırasında ailesiyle beraber ev hapsine alındı.

Ülkesinin bağımsızlığı sonrası politik hayatı alt düzeyde sürdü.

Hayatı 1975 yılında bir anda değişti. Kendisi ve kız kardeşi Batı Almanya'da seyahatteyken babası annesi ve üç kardeşi yapılan bir darbe sonucunda katledildi.

Bu olaydan sonra Birleşik Krallık'a iltica etti ardından Hindistan'a sürgüne gitti.

Sürgündeyken Avami Ligi'nin başkanlığına seçildi. Ülkesine döndükten sonra Mayıs 1981'de yapılan bir darbeyle Ziya-ür-Rahman devrildi. Ertesi yıl General Hüseyin Muhammed Erşad kansız bir darbeyle tüm yetkileri ele aldı ve Sıkıyönetim ilan etti. 1983 yılında Şeyh Hasina 15 parti ile beraber bir ittifak oluşturarak yönetimi devirme planını sürdürdü. 1984 ve 1985 yıllarında ev hapsinde yaşadı.

29 Aralık 2008 tarihinde yapılan seçimlerde 299 sandalyeden 230'unu kazanarak ezici çoğunlukla iktidara gelerek ikinci kez Başbakan oldu. Bu seçimlerde yenilgiye uğrayan Begüm Halide Ziya'nın seçim hakkındaki olumsuz iddialarına rağmen uluslararası kamuoyu seçimin adil olduğunu belirtmiştir.

Dünya Kadın Liderler Konseyi üyesi olup evli iki çocuk annesidir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading