Köstebek (Tinker Tailor Soldier Spy) (2011) filmi hakkında her şey: Konusu, künyesi, yönetmeni, oyuncuları... Fragman izle

Köstebek (Tinker Tailor Soldier Spy) (2011) filmi hakkında her şey: Konusu, künyesi, yönetmeni, oyuncuları... Fragman izle

Casusluk romanlarının efsane ismi John Le Carre'in ünlü eserinden uyarlanan Köstebek, çift taraflı ajanlar dünyasına yeniden ve bu kez daha heyecanlı bir bakış atmamızı sağlıyor.

Sinema / Dizi

16.03.2024, 12:31

John Le Carre'in kendisinin de gurur duyacağı bir ironiyle, yönetmen Tomas Alfredson, Gir Kanıma (Let The Right One In - 2008) adlı filminin ardından oldukça bilinen bir İngiliz klasiğini yeniden çekip eleştirmenlerden övgüler toplarken, Alfredson'un vampir filminin Amerikan versiyonunu Kanıma Gir (Let Me In - 2010) adıyla çeken Matt Reeves ise haksız şekilde eleştirilmişti. 

Emekli casus George Smiley'nin (başarılı bir Alec Guinness etkisi bırakan Gary Oldman) çift taraflı oynayan ve ihaneti yüzünden Macaristan'da bir özel dedektifin vurulmasına ve işkence görmesine yol açan bir casusu ortaya çıkarmak için 'Circus' diye adlandırılan İngiliz istihbarat teşkilatı M16'ya geri çağrılışının hikayesi, ilk olarak otuz yıl önce BBC tarafından uyarlanmıştı. 

Alfredson da, Reeves gibi uyarlamaya pek yeni bir şey katmıyor ama hayat vermek için yeterli zaman verildiği takdirde alışılmışın küçümsenecek bir şey olmayabileceğini (eninde sonunda TV dizisiyle karşılaştırılması kaçınılmaz olsa da) kanıtlıyor. 

Filmin tam kıvamında ayarlanmış hızı ve titiz rejisi, sıkıcı ve güzel arasındaki ince çizgiyi ustalıkla çizerek ortaya inandnırıcı bir sonuç çıkarırken, birinci sınıf İngiliz oyuncu kadrosunu ve kusursuz yapım tasarımını ön plana çıkarıyor. Üstelik Köstebek'in bazı sahneleri İstanbul'da çekildi.

Aslında eskiden çekilen mini seriler için çağdaş bir dönem hikayesi olsa da Alfredson temayı ve estetiğii ustalıkla modernize etmeyi başarıyor. Bunlar ağlamaktan korkmayan casuslar ve cinsellikleri de BBC uyarlamasına kıyasla daha az tutucu.

Peter Straugham'ın senaryosu karakterlerle ilgili en fazla ipucunu cinsel davranışları aracılığıyla veriyor: Smiley'nin casus dostu Bill Haydon (Colin Firth) tarafından boynuzlanması, kafatası avcısı Ricki Tarr'ın planlı röntgenciliği (Oldman'in Guinness'i taklit ettiği söyleniyorsa, Tom Hardy'nin Hywel Bennett taklidi de Shelley (1979) dizisinin Hollywood'da yeniden çevriminin muhtemel olabileceğini gösteriyor) ya da filmin en dokunaklı anlarından birinde, Benedict Cumberbatch'in canlandırdığı çapkın zampara Peter Guillam'ın özel hayatına kısa bir bakışla aslında gizli homoseksüel olduğunun anlaşılması. 

Görsel anlamda ise donuk kahverengi ve sarı tonları zengin anamorfik tuvale serpiştirilmiş. Le Carre'in romanını iki saate sıkıştıran Alfredson izleyicinin dikkatine güveniyor. Çok sayıda karakter var ve çok fazla bilgi veriliyor ama o yine de gerekli alanları çeviklikle aydınlatmayı başarıyor. 

Alfredson bazı dokunaklı sahneleri harcama pahasına (şüphelilere ayrılan zaman, finaldeki çözümlemelerin gerçekten anlamlı olması için yetersiz kalıyor) filmin önermesini yansıtmayı başarıyorsa, en azandına Bourne ve Bond filmlerinin ve 24'ün işgal ettiği zeminde sessizce öne çıkan incelikli ve zekice işlenmiş bir casus filmi yaratmış demektir. 

Güzel Aşklar Diyarı hangi günler yayınlanıyor, saat kaçta başlıyor? Güzel Aşklar Diyarı hangi günler yayınlanıyor, saat kaçta başlıyor? Haberi Görüntüle

CASUS ROMANLARININ EFSANE İSMİ

Eski bir istihbarat görevlisi olan İngiliz yazar John Le Carre (David Cornell), başta Soğuktan Gelen Casus olmak üzere pek çok kitabıyla dünya çapında ün yaptı. Tinker Tailor Soldier Spy adlı romanı da Carre'in bilinen eserlerinden.


Güzel Aşklar Diyarı hangi günler yayınlanıyor, saat kaçta başlıyor? Güzel Aşklar Diyarı hangi günler yayınlanıyor, saat kaçta başlıyor? Haberi Görüntüle

KÖSTEBEK (2011) FİLMİ FRAGMANI

Yalı Çapkını Halis Ağa neden yok? Çetin Tekindor diziden ayrıldı mı? Yalı Çapkını Halis Ağa neden yok? Çetin Tekindor diziden ayrıldı... Haberi Görüntüle

Kuruluş Osman 6. sezon ne zaman başlıyor? 2 Ekim Kuruluş Osman yeni bölüm var mı? Kuruluş Osman 6. sezon ne zaman başlıyor? 2 Ekim Kuruluş... Haberi Görüntüle

FİLMİN KÜNYESİ

  • SÜRE: 127 dakika
  • ÜLKE: İngiltere - Fransa
  • YÖNETMEN: Thomas Alfredson
  • YAPIMCI: Tim Bevan, Eric Fellner, Robyn Slovo
  • SENARYO: Bridget O'Connor, Peter Straughan (John Le Carre'in romanından)
  • GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Hoyte Van Hoytema
  • MÜZİK: Alberto Inglesias
  • OYUNCULAR: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, David Dencik, Ciaran Hinds
  • OSCAR ADAYLIKLARI: Gary Oldman (en iyi erkek oyuncu), Bridget O'Connor, Peter Straughan (en iyi uyarlama senaryo), Alberto Inglesias (en iyi özgün müzik)
  • VENEDİK FİLM FESTİVALİ ADAYLIĞI: Tomas Alfredson (altın aslan)
  • BAFTA: Tim Bevan, Eric Fellner, Robyn Slovo (en iyi İngiliz filmi), Bridget O'Connor, Peter Straughan (en iyi senaryo)

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading