Yandex Metrica

Siyah Kuğu (Black Swan) (2010) filmi hakkında her şey: Konusu, künyesi, yönetmeni, oyuncuları... Fragman izle

Siyah Kuğu (Black Swan) (2010) filmi hakkında her şey: Konusu, künyesi, yönetmeni, oyuncuları... Fragman izle

Darren Aronofsky'nin ödüllü psikolojik gerilim filmi Siyah Kuğu, genç bir kadının her şeyi tüketen hırsını ve başarıya ulaşmak için geçirmek zorunda kaldığı dönüşümü anlatan bir başyapıt.

Sinema / Dizi

24.03.2024, 11:46

Siyah Kuğu, Nina (Natalie Portman'ın muhteşem performansıyla) adlı balerinin Kuğu Gölü balesinin başrolündeki iki karakteri canlandırırken verdiği mücadeleyi anlatıyor. 

Hassas karakteri Beyaz Kuğu rolü için mükemmeldir ancak yönetmen Thomas (Vincent Cassel) onun daha şehvetli ve karanlık bir karakter olan Siyah Kuğu rolünü canlandırıp canlandıramayacağı konusunda şüphelidir. 

Mükemmel bir performans sergilemek isteyen Nina, rakip bir dansçıyla (Mila Kunis), otoriter annesiyle (Barbara Hershey) ve içindeki şeytani duygularla baş etmeye çalışır. 

Aronofsky'nin eşsiz imgelemi, varoluşun en karanlık alanlarına dokunmadan gerçek başarıya ulaşılamayacağını savunur ve bunu Roman Polanski'nin Rosemary'nin Bebeği (Rosemary's Baby - 1968) adlı filmini anımsatan hayli sübjektif bir anlatımla belirginleştirir. 

Nina'nın tırmanan isterisini izlerken gerçekler ve sanrılar birbirine karışır. Basit rahatsızlıkları (ayak tırnağının kırılması, sırtındaki kızarıklık) kuruntuları nedeniyle onu güçten düşürmeye başlar ve bilinçaltı onu tamamen ele geçirmeye yüz tutunca görünürdeki masum karakterinin altında yatan karanlığa ve tehlikeye ulaşmak için akıl sağlığını ve ruhunu riske atar. 

Senaryoyu ve Tchaikovsky tarafından yazılan orijinal balenin hikayesini birleştiren Aronofsky, ortaya sinemasal bir opera çıkarmayı başarıyor. Benjamin Millepied özellikle izleyicinin Kuğu Gölü'nün heyecanına ve çılgınlığa bir çırpıda kapılmasını sağlayan açılış ve kapanış sekanslarıyla, filmin kareografisinde mükemmel bir iş çıkarıyor. 

Aronofsky, bir önceki benzer filmi Şampiyon'daki (The Wrestler - 2008) gibi samimi iç diyaloglara yer vermese de psikolojik eziyet ve klasik korku öğelerinin karışımını sunan Siyah Kuğu'nun etkisini, perdeler kapandıktan sonra da uzun zaman sürdüreceğinden emin olabilirsiniz. 


SİYAH KUĞU (2010) FRAGMANI

FİLMİN KÜNYESİ

  • SÜRE: 108 dakika
  • ÜLKE: ABD
  • YÖNETMEN: Darren Aronofsky
  • YAPIMCI: Scott Franklin, Mike Medavoy, Arnold Messer, Brian Oliver
  • SENARYO: Mark Heyman, Andres Heinz, John McLaughlin
  • GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Matthew Libatique
  • MÜZİK: Clint Mansell
  • OYUNCULAR: Natalie Portman, Vincent Cassel, Mile Kunis, Barbara Hershey, Winona Ryder, Benjamin Millepied, Ksenia Solo, Kristina Anapau, Janet Montgomery, Sebastian Stan, Toby Hemingway, Sergio Torrado
  • OSCAR ÖDÜLÜ: Natalie Portman (en iyi kadın oyuncu)
  • OSCAR ADAYLIKLARI: Darren Aronofsky (en iyi yönetmen), Matthew Libatique (en iyi görüntü yönetmeni), Mike Medavoy, Brian Oliver, Scott Franklin (en iyi film), Andrew Weisblum (en iyi kurgu)

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading