Şizofreninin bu belirtisi ilk kez ortaya çıktı! Meğer hastaların yüzde 40'ı yaşıyormuş

Şizofreninin bu belirtisi ilk kez ortaya çıktı! Meğer hastaların yüzde 40'ı yaşıyormuş

İnsanların düşünme, hissetme ve çevrelerindeki dünyayı algılama biçimini etkileyen ciddi bir zihinsel bozukluk olan şizofreninin kendine has bazı belirtileri var. Ancak yapılan araştırmalara göre hastaların çoğu gerçekte var olmayan sesler de duyuyor. İşte detaylar.

Sağlık

09.10.2024, 17:22

Şizofreni, insanların düşünme, hissetme ve çevrelerindeki dünyayı algılama biçimini etkileyen ciddi bir zihinsel bozukluk. 

Hastalığın en yoğun ve yönetilmesi zor semptomlarından biri halüsinasyonlar.

Yani hastaların gerçekte var olmayan şeyleri algılaması. 

Bunlar arasında, hastaların gerçek olmayan sesleri duyduğu işitsel halüsinasyonlar özellikle ilgi çekici kabul ediliyor. 

30 yaş üzerindekiler ne yemeli ne yememeli? Beslenme uzmanı açıkladı 30 yaş üzerindekiler ne yemeli ne yememeli? Beslenme uzmanı açıkladı Haberi Görüntüle

OLMAYAN SESLERİ DUYUYORLAR

Yakın tarihli bir çalışmada, Çin ve ABD'den araştırmacılar, bazı şizofreni hastalarının neden bu bozukluğu yaşadığını açıklamaya çalışıyor.

Araştırmalarına göre şizofreni hastalarının yaklaşık yüzde 40'ı işitsel halüsinasyonlar yaşıyor.

Bu oran, bu olgunun hastalar arasında ne kadar yaygın olduğunu ortaya koyuyor.

13 gündür hapşıran kadın tedavi altına alındı! Peki hapşırma nöbeti nedir? Hapşırma nöbeti önlenebilir mi? 13 gündür hapşıran kadın tedavi altına alındı! Peki hapşırma nöbeti... Haberi Görüntüle

Stres gideren oyuncakların bu faydasını kimse bilmiyor! O organ için adeta ilaç Stres gideren oyuncakların bu faydasını kimse bilmiyor! O organ için... Haberi Görüntüle

BEYİNDEKİ İKİ SİSTEMDEN KAYNAKLANIYOR

İşitsel halüsinasyonlar, uzmanların daha önce varsaydığı gibi, yalnızca aşırı aktif hayal gücünün veya kaotik düşünmenin sonucu değil. 

Aslında araştırmalar, bunların duyusal deneyimlerimizi ve hareketlerimizi düzenlemek için karmaşık bir şekilde etkileşime giren iki temel beyin sistemiyle ilişkili olduğunu öne sürüyor.

Araştırma, konuşma ve ses algısı sürecinde yer alan iki beyin sistemine odaklanıyor: CD ve EC sistemi. 

Bu iki sistem birlikte çalışarak beynimizin kendi çıkardığımız sesleri çevreden gelen seslerden ayırt etmesine yardımcı oluyor.

EC'de beynin bir harekete neden olmak için kaslara gönderdiği motor komutunun bir kopyası. Komutun bu "kopyası" beynin diğer bölgelerine paralel olarak gönderiliyor.

Böylece sistem bu hareketin ardından gelecek duyusal reaksiyona hazırlanıyor. 

Örneğin, eli hareket ettirdiğimizde beyin, elin pozisyonundaki sonraki değişikliği tahmin etmek için bir Etki Kopyası üretiyor.

CD ise kendi eylemimizin sonucu olan duyusal uyaranların dışsal olarak algılanmasını önlemek için EC'den gelen ve beynin diğer bölgelerine, özellikle de duyu sistemine dağıtılan bilgi.

Konuşma gibi kendi eylemlerimizin ürettiği seslere karşı duyarlılığımızı azaltan bir "fren" görevi görüyor. 

Böylece beynimiz sesimizi yabancı ya da dışarıdan gelen bir şey olarak algılamamızı engelliyor.

Buna göre EC, söylemeye hazırlandığımız şeyden kaynaklanan belirli seslere beynin tepkisini artırıyor. 

Bu şekilde beynin belirli seslere hazırlanmasına ve bunlara daha iyi yanıt vermesine yardımcı oluyor.

Şizofreninin bu belirtisi ilk kez ortaya çıktı! Meğer hastaların yüzde 40'ı yaşıyormuş Şizofreninin bu belirtisi ilk kez ortaya çıktı! Meğer hastaların yüzde... Haberi Görüntüle

Ağzınızda bu yaralardan varsa okuyun! Karbonatlı su iyi gelir mi? Diş hekimi açıkladı Ağzınızda bu yaralardan varsa okuyun! Karbonatlı su iyi gelir mi?... Haberi Görüntüle

HALÜSİNASYONLU HASTALARDA NE GÖRÜLDÜ?

Araştırmacıların şüphesi, işitsel halüsinasyonları olan hastaların bu her iki sistemde de arıza gösterdiği yönündeydi. 

Bu nedenle beyinleri, iç düşüncelerini ve seslerini dış seslerden tam olarak ayırt edemediklerini ve orada olmayan sesleri duymalarına yol açtığını düşünüyorlar. 

Çocuk doktoru bu meyveyi ısrarla öneriyor! Sonbahar hastalıklarına doğal kalkan oluyor Çocuk doktoru bu meyveyi ısrarla öneriyor! Sonbahar hastalıklarına doğal kalkan... Haberi Görüntüle

Proteini bol yağı az! Kahvaltılarda bu peyniri yiyenlerin kemikleri çelik gibi oluyor Proteini bol yağı az! Kahvaltılarda bu peyniri yiyenlerin kemikleri çelik... Haberi Görüntüle

ÇALIŞMA NASIL YAPILDI?

Hipotezi test etmek için araştırmacılar iki grup şizofreni hastasını inceledi: sesler duyan bir grup ve bu semptomu yaşamayan bir grup. 

Daha sonra verilerini sağlıklı bireylerin verileriyle karşılaştırdılar. 

Tüm katılımcılar, belirli deneyler sırasında beyin aktivitelerini ölçen EEG başlıkları taktı.

Deneylerde katılımcıların iki farklı senaryoda konuşmaya hazırlanmaları gerekiyordu. 

Birinde ne söyleyeceklerini biliyorlardı, diğerinde ise içeriğini bilmeden sadece konuşacaklarını biliyorlardı. 

Araştırmacılar bu hazırlıklar sırasında sesler çaldı ve beynin tepkisini ölçtü.

İşitsel halüsinasyonları olan hastalarda, Doğal Deşarj (CD) sisteminin arızalı olduğu görüldü.

Konuşmaya yönelik genel hazırlık sırasında beyinleri normalde olması gerektiği gibi seslere verilen tepkileri bastırmadı. 

Bu zayıflık, hastaların neden iç düşünceleri dış seslerden ayırt etmede zorluk yaşadıklarını açıklayabilir. 

Ayrıca, spesifik şartlandırma sırasında halüsinasyon gören hastalar, söylemeye hazır olmadıkları seslere karşı gelişmiş tepkiler gösterdi.

Bu da EC'nin "gürültülü" veya yanlış olduğunu gösteriyor. 

Bu, duydukları seslerin neden genellikle tutarsız olduğunu veya gerçeklikle eşleşmediğini açıklayabilir.

Gözlerinizdeki bu belirtiler katarakta işaret ediyor! Tek çaresi ameliyat Gözlerinizdeki bu belirtiler katarakta işaret ediyor! Tek çaresi ameliyat Haberi Görüntüle

Evlileri sinirlendirecek araştırma: Ayrı yatmak daha çok mutlu ediyor! İşte nedeni Evlileri sinirlendirecek araştırma: Ayrı yatmak daha çok mutlu ediyor! İşte... Haberi Görüntüle

BULGULAR ŞİZOFRENİ TEDAVİSİNDE ÇIĞIR ALABİLİR

Bilim insanlarına göre beyindeki bu işlev bozukluklarının anlaşılması şizofreninin tedavisinde yeni yollar açabilir. 

CD ve EC sistemlerinin normal fonksiyonunu yeniden sağlamanın yolları bulunabilirse işitsel halüsinasyonlar azaltılabilir ve hastaların yaşam kalitesi artabilir.

Çalışma, akıl hastalıklarının sadece düşünce veya hayal ürünü olmadığını, beyinde belirli fiziksel köklerinin olduğunu da gösteriyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading