Yandex Metrica

Sitede Ara

Somali'nin yeni Ankara Büyükelçisi Mohamed: 'Erdoğan'ın 2011'deki ziyareti dönüm noktası oldu'

Somali'nin yeni Ankara Büyükelçisi Mohamed: 'Erdoğan'ın 2011'deki ziyareti dönüm noktası oldu'

Somali'nin yeni Ankara Büyükelçisi Mohamed, iki ülke arasındaki ilişkilerin Osmanlı Devleti dönemine kadar uzandığını, 1980'de yani bağımsızlık elde edildikten 20 yıl sonra Ankara'da ilk büyükelçiliğin açıldığını ve 1987'de dönemin Cumhurbaşkanı Siad barre'nin Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Mohamed, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkesine yaptığı ziyaretin ise dönüm noktası teşkil ettiğini ve bu ziyaretin ardından ilişkilerin ivmelendiğini ifade etti. 

Gündem

31.05.2024, 09:58

Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Somali'nin yeni Ankara Büyükelçisi Fathudin Ali Mohamed, iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi. İmzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'yla Türkiye'nin Somali'nin en önemli siyasi, askeri ve ekonomik müttefiki konumuna geldiğini belirten Mohamed, ilişkilerin Osmanlı Devleti dönemine kadar uzandığını hatırlattı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karabağ şehitlerinin aileleriyle görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karabağ şehitlerinin aileleriyle görüştü Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE'NİN YARDIMLARI UNUTULMAZ"

Somali'nin 1960'da bağımsızlığını ilan ettiğini ve 20 yıl sonra Ankara'da ilk büyükelçiliğini açtığını belirten Mohamed, 1987'de ise dönemin Cumhurbaşkanı Siad Barre'nin Türkiye'ye resmi ziyarette bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin 2011'de ülkesinde yaşanan kuraklıkta son derece hassas davrandığını hatırlatan Mohamed, yapılan yardımların unutulamayacağını ifade etti. 

Dışişleri'nden Azerbaycan’da gerçekleştirilen seçim açıklaması: 'Tarihi önem taşımaktadır' Dışişleri'nden Azerbaycan’da gerçekleştirilen seçim açıklaması: 'Tarihi önem taşımaktadır' Haberi Görüntüle

"2011'DEKİ ZİYARET DÖNÜM NOKTASI OLDU"

2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık görevindeyken Somali'ye yaptığı ziyaretin dönüm noktası teşkil ettiğini belirten Mohamed, bu ziyaretin iki ülke arasında kalıcı bir bağ kurduğunu, ilişkileri güçlendirdiğini söyledi. Fathudin Ali Mohamed ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali'de en çok takdir edilen küresel devlet adamı haline geldiğini kaydetti.

Gazze'den Somali'ye savunma kalkanı! İbrahim Karagül Türkiye-Mısır ilişkilerini değerlendirdi: PKK ancak İsrail sınırında yok edilebilir Gazze'den Somali'ye savunma kalkanı! İbrahim Karagül Türkiye-Mısır ilişkilerini değerlendirdi: PKK... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE SAMİMİYETLE YAKLAŞTI"

Mohamed, Türkiye'nin Somali'nin sorunlarına samimiyetle yaklaştığını ifade ederek Türkiye'nin bu samimi çabalarının ülkesinin inşa sürecini hızlandırdığını ve toplarlanma sürecine büyük yardımları olduğunu kaydeden Mohamed, Türkiye'den askeri kapasitenin yeniden inşası noktasında da büyük faydalar gördüklerini söyledi. Mohamed, "Türkiye bu konuda öncü rol oynadı. TURKSOM Askeri Eğitim Üssü kuruldu. Binlerce Somalili genç burada askeri eğitim aldı. Bu eğitimli ve donanımlı askerler, bugün terörle mücadelede ön saflarda yer almakta ve vatanlarını savunma görevlerini yerine getirmektedir." ifadelerini kullandı.

28 Şubat zihniyetine soruşturma! Başörtülü öğrencinin başvurusu reddedilmişti 28 Şubat zihniyetine soruşturma! Başörtülü öğrencinin başvurusu reddedilmişti Haberi Görüntüle

"EN ÖNEMLİ MÜTTEFİK TÜRKİYE"

Türkiye ile imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nın da bir dönüm noktası olduğunu anlatan Mohamed, Türkiye'nin artık Somali'nin en önemli siyasi, askeri ve ekonomik müttefiki olduğunu belirtti. İmzalann bu tarihi anlaşmanın iki ülke halkı arasında yeni bir dönem başlattığını vurgulayan Mohamed, anlaşmanın uygulanmasıyla, ekonomik ve askeri ilişkilerin derinleşeceğini, karşılıklı saygı ve güven temelinde yeni bir seviyeye taşınacağını belirtti. Özellikle Somali Deniz Kuvvetleri'nin Türkiye'nin destekleriyle yeniden yapılanacağını ve bununla birlikte Somali'nin sularında kontrolü yeniden kazanacağına dikkat çeken Mohamed, bu yolla korsanlık ve kaçak balıkçılık gibi yasa dışı faaliyetlerle etkin bir şekikde mücadele edileceğini bildirdi. Mohamed ayrıca Türkiye'nin verdiği desteklerin sadece Somali'yi değil, tüm bölgeyi ilgilendirdiğine vurgu yaptı.

"Hem Somali hem de Türk halkı ortak bir tarih ve kültürel bağları paylaşmaktadır. Somali'yi temsil eden bir büyükelçi olarak, bu fırsatları her iki halkın yararına somut gerçekliklere dönüştürmeye kararlıyım." diyen Mohamed, Somalililerin Türkiye'ye sempatiyle baktığını ifade etti.

Türkiye'nin ülkesinde büyük yatırımlara imza attığını hatırlatan Mohamed, Mogadişu Havalimanı ve Limanı'na yapılan yatırımın bunlardan biri olduğunu söyledi. Mohamed, Türkiye'nin ürün tedarik zincirinde çok önemli bir rol oynadığını, Somalili iş insanlarının mal ve hizmet ihtiyaçları için sıklıkla Türkiye'ye başvurduğunu anlattı.

Gazze'deki büyük insani drama da değinen Mohamed, Türkiye'nin bu insani dramı sonlandırmak için gösterdiği çabaları takdir ettiklerini söyledi. 

 

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading