Yandex Metrica

Sitede Ara

Son dakika... BMGK'de tarihi anlar: Gazze'de ateşkes kararı ilk kez kabul edildi

Son dakika... BMGK'de tarihi anlar: Gazze'de ateşkes kararı ilk kez kabul edildi

BM Güvenlik Konseyi, ilk kez Gazze'ye yönelik ateşkes kararı aldı. BMGK, karar tasarısını 14 lehte ve 1 çekimser oyla kabul etti.  

Dünya

11.06.2024, 00:02

BM Güvenlik Konseyi, ilk kez Gazze'ye yönelik ateşkes kararı aldı. BMGK, karar tasarısını 14 lehte ve 1 çekimser oyla kabul etti.

ABD'nin sunduğu karar tasarısı 15 ülke tarafından oylandı. Kritik oylamada 14 ülke "evet" oyu kullanırken Rusya "çekimser" kaldı. Hiçbir üye "hayır" oyu kullanmadı.

Mısır, ABD ve Katar tarafından yürütülen diplomatik çabalara işaret edilen kararda ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta sunduğu 3 aşamalı teklif memnuniyetle karşılandı. Söz konusu teklifin İsrail tarafından kabul edildiği belirtilen kararda Hamas'a çağrı yapıldı. Oysa Hamas, bu ve buna benzer birçok ateşkes önerisini kabul ettiği halde İsrail, uzlaşmaz tavrıyla katliamlarına devam etmeyi tercih etti. 

Alman bankasından Türk lirası tavsiyesi: Açık ara en iyi küresel para birimi Alman bankasından Türk lirası tavsiyesi: Açık ara en iyi küresel... Haberi Görüntüle

KARAR NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

İlk aşama: Hemen ateşkes ilan edilecek, kadın, yaşlı ve yaralı esirler serbest bırakılacak. İsrail güçleri, Gazze'deki nüfus bulunan yerlerden çekilecek, insani yardımlar artacak, temel hizmetlerin inşası başlayacak, Filistinli siviller evlerine dönecek, Filistinli esirler takas edilecek.

İkinci aşama:  Geri kalan esirler tamamen serbest bırakılacak, İsrail tüm Gazze'den çekilecek.

Üçüncü aşama: Gazze, birkaç yıla yayılacak plan doğrultusunda yeniden inşa edilecek. Ölen esirlerin cesetleri teslim edilecek.

Kararda ayrıca iki devletli çözüme destek verilirken, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'nın Filistin Yönetimi altında birleşmesinin önemine işaret edildi.

Bakan Fidan'ın ardından bir uyarı da ABD'den: 'Bölgesel savaşa dönebilir' Bakan Fidan'ın ardından bir uyarı da ABD'den: 'Bölgesel savaşa dönebilir' Haberi Görüntüle

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Hamas'tan yapılan açıklamada, söz konusu gelişmenin "memnuniyetle" karşılandığı aktarıldı ve planın uygulanması konusunda ara bulucularla iş birliği yapmaya hazır olunduğu bilgisi verildi.

Kızıl Gezegen bombalanıyor! Hemen hemen her gün 8 metre genişliğinde bir krater oluşuyor Kızıl Gezegen bombalanıyor! Hemen hemen her gün 8 metre genişliğinde... Haberi Görüntüle

AKİF ÇAĞATAY KILIÇ: "MEMNUNİYET VERİCİ"

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ‘ateşkes’ oylamasında çıkan sonuç, her ne kadar geç kalınmış bir karar olsa da memnuniyet vericidir. Bu kararın bir an evvel yürürlüğe girmesi ve ateşkes sürecinin başlaması için uluslararası desteğin acilen sağlanması gerekmektedir. Gazze’de aylardır devam eden zalimliğin ve insanlık dışı soykırımın sona ermesi için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız." dedi.

Macron, muhalefet partilerinin programlarını eleştirdi: 'İç savaşa yol açar' Macron, muhalefet partilerinin programlarını eleştirdi: 'İç savaşa yol açar' Haberi Görüntüle

İSRAİL İÇİN DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

İsrail'in BM Temsilcisi ise yaptığı açıklamada Hamas'ın kınanamsını isteyerek Hamas'ın esirleri serbest bırakmadığını iddia etti. İsrailli temsilci, kendi yaptığı katliamı görmezden gelerek hamas'ı suçlar yönde açıklamalar yaptı ve saldırıların süreceği mesajını verdi.

Ayrıntılar gelecek...

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading