Son dakika... Putin: 'Türkiye’nin BRICS’in çalışmalarına yönelik ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz'

Son dakika... Putin: 'Türkiye’nin BRICS’in çalışmalarına yönelik ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı kabul eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Türkiye’nin BRICS’in çalışmalarına yönelik ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesini kullandı.

Dünya

12.06.2024, 01:12

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı kabul eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Türkiye’nin BRICS’in çalışmalarına yönelik ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesini kullandı. Putin ayrıca "Türkiye'yle ilişkilerin gelişmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm gelişmeler, dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleşiyor." dedi.

Rus lider, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Astana'da görüşme fırsatı bulacağını dile getirdi ve şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en iyi dileklerimi iletmenizi rica ederim. En kısa zamanda görüşeceğimizi umarım, sanırım 3-4 Temmuz’da uluslararası bir etkinlik kapsamında Astana’da olacak ve orada görüşme ve tüm güncel konuları tartışma imkanı bulacağız." 

Putin ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacmine ilişkin olarak da değerlendirmede bulundu. Putin, "Geçtiğimiz yıl iyi bir büyüme yakaladık, bu yılın başında ise ticaret cirosu düzeyinde hafif bir düşüş yaşandı, ancak biz bunu öncelikle ana ihracat ve ithalat ürünlerimizdeki fiyat revizyonlarına bağlıyoruz. Yakın gelecekte bu durumu düzeltebileceğimizi ve her şey geçen yıl olduğu gibi gelişeceğini umarım." dedi.

Türkiye'nin Ukrayna krizine yönelik bakış açısını da öven Putin şunları söyledi: "Türk dostlarımızın Ukrayna krizi dahil olmak üzere kriz durumlarının çözümüne katkıda bulunma kararlılığını memnuniyetle karşılıyoruz. Müzakere sürecine verdiğiniz desteğinizden, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik müzakereler için İstanbul platformunu sağladığınız için sizlere teşekkür etmek istiyorum." Putin, Türkiye'nin Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yapılmasında önemli rol oynadığını hatırlatarak anlaşmanın uzatılmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek bunun kendilerinin suçu olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz'deki durumla ilgili inisiyatiflerde bulunduğunu dile getiren Putin şöyle konuştu: "Biz bu inisiyatifi destekledik. Ama maalesef, Ukrayna tarafı son anda bu teklifi reddetti. Yine de Türkiye Cumhuriyeti'nin bu yöndeki tüm girişimlerini dikkatle ve büyük saygıyla değerlendiriyoruz. Bu bağlamda sizlerle iletişim halinde olmaya devam edeceğiz."

Suriye krizinin çözümünde en önemli ortağın Türkiye olduğunu ifade eden Putin, Türkiye'nin sorunun çözümünde çok önemli roller üstlendiğini söyledi. Putin, "Astana formatının sürdürülmesi, terörle mücadele edilmesi, bizim için en önemli olan bu yönde durumun normale dünüşmesinin sağlanması için üzerimize düşenin yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Genel olarak durum olumlu yönde gelişiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya halkı, hükümete karşı! İsrail’e silah satışın büyük çoğunluk desteklemiyor Almanya halkı, hükümete karşı! İsrail’e silah satışın büyük çoğunluk desteklemiyor Haberi Görüntüle

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın BRICS+ toplantısına katılmak ve ikili temaslarda bulunmak üzere Rusya'ya gittiği ve burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Kremlin Sarayı'nda kabul edildiği belirtildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, Putin'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletti ve "İki ülke arasındaki ilişkiler gerçekten fevkalade iyi gidiyor. Ticaret konusunda atılması gereken adımlar var." ifadelerini kullandı.

Ukrayna konusunda Türkiye'nin her türlü arabuluculuk faaliyetlerine devam etme arzusunu dile getiren Bakan Fidan, "Suriye konusunda iki lider olarak ortaya koyduğunuz istikrar politikasını devam ettirme konusunda biz de elimizden geleni yapıyoruz." diye konuştu.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading