Yandex Metrica

Sitede Ara

Sonunda bu da oldu: Uzaktan kumandalı tank, askerleri yanmaktan kurtaracak

Sonunda bu da oldu: Uzaktan kumandalı tank, askerleri yanmaktan kurtaracak

Ukrayna kamikaze dron saldırısı altındayken binlerce zırhlı araç ve personel kaybeden Rusya, cephe hattında yeni bir şey deniyor. Ukraynalılardan ele geçirilmiş bir T-72AMT tankı uzaktan kumandalı araca dönüştürüldü!

Savunma

12.06.2024, 15:05

Askerî açıdan pek çok yeniliğe sahne olan Rusya-Ukrayna savaşı, cephedeki tuhaf bir deneyle gündeme oturdu. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, Ukrayna ordusundan ele geçirilmiş bir T-72AMT tankının uzaktan kumandalı araca dönüştürüldüğünü ortaya koyuyor. 

Sovyet dönemi tankını bütün halde bulduktan sonra aracın ön kısmına kamera koyan Ruslar, T-72'yi komutla hareket ettirmek için bir düzenek yerleştirdi. 

Rus askerleri daha sonra FPV (First Person View) konseptindeki kamikaze dronları VR gözlükle idare ederken olduğu gibi, T-72'nin önüne konulan kameranın görüntülerini bu gözlükle gördü; gaza basmak için ise konsol kullandı. 

Henüz deney aşamasındaki bu konsepti Rusların ne amaçla kullanacağı belirsizliğini koruyor ancak uzaktan kumandalı tankların mayın temizleme operasyonlarında kullanılacağı sanılıyor. 

Ukraynalılar Türkiye'ye gelip Bayraktar şarkısı söyledi: Moral gecesinde renkli anlar Ukraynalılar Türkiye'ye gelip Bayraktar şarkısı söyledi: Moral gecesinde renkli anlar Haberi Görüntüle

YAKINDA KOMUTLA TOP ATIŞI DA YAPILIR 

T-72 tankının yükseltilmiş versiyonunu ifade eden T-72AMT'lerden onlarcası savaş süresince Rus ordusunun eline geçmişti.

Ukrayna kamikaze dronlarının saldırısı altında şimdiye dek ağır kayıplar veren ve binlerce personeli yanarak yok edilen Rus ordusu, kafesli-bariyerli önlemlerin yanında, personelin zarar görmemesi için yeni çıkış yolları arıyor. 

T-72 tankını FPV aracına dönüştürme çabası da bu arayışın yeni tezahürü oldu. Tankın gittiği yönü kameradan takip edebilen askerler aynı zamanda tarete de yön verebiliyor. 

Uzaktan kumandalı tank

Rus deneycilerin tanktaki silahları uzaktan kumandayla ateşleyip ateşlemediğine ilişkin bir detay görüntülerde yok. Ancak tankın komutla idare edilmesi çabalarının yaygınlaşması halinde, top ateşleme sistemlerinin de uzaktan çalıştırılması mümkün görünüyor. 

Yakın gelecekte otomatik mühimmat doldurma sisteminin entegre edileceği uzaktan kumandalı tanklar, tıpkı kamikaze dronlarda olduğu gibi cephede operasyona bile çıkabilir. 

En azından Rusların kumandayla yürütmeyi başardığı tankın mayın temizleme çalışmalarında kullanılması önünde bir engel bulunmuyor. 

TSK Katar'la ortak filo kurdu: Rafale uçağının sayısı Yunanistan'ı geçiyor TSK Katar'la ortak filo kurdu: Rafale uçağının sayısı Yunanistan'ı geçiyor Haberi Görüntüle

MAYIN TEMİZLEME VE ŞOK SALDIRI GÖREVİ 

Bu tanklar cephe hattına mühimmat sevkiyatı yahut çatışma bölgesinden yaralı tahliyesinde de kullanılabilir. 

Ağır zırhla kaplanmış tankın uzaktan kumandayla kontrol edilerek düşman unsurların yönelik şok saldırılarda rol alması ihtimali de bulunuyor.

Zırhlı araç içerisine yerleştirilen yüzlerce kilo, kimi zaman 1 tonu aşkın patlayıcı, aracın düşman bölgenin derinliklerine doğru sürülmesiyle patlatılabiliyor. 

Rus ordusunun Ukrayna T-72 tankını uzaktan kumandayla kullanma yöntemi, hafif hasar almış diğer zırhlı araçların gelecekteki görev konseptini de belirleyebilir. 

Rus ordusu son dönemde zırhlı araçları dron tehdidinden korumak için onları şekilden şekle sokuyor.

Kimi zaman aracın çevresini metal sacla tamamen kapatan Ruslar, kimi zaman da aracı demir kafesle koruma altına alıyor. Yoğun kafes uygulamasıyla 'kaplumbağa' şeklini alan araçlar yine de kamikaze dron tehdidinden etkin bir şekilde korunamıyor. 

 

Habere Tepki Ver

1

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading