Sorunlu iki devlet Türkiye'nin ev sahipliğinde görüşmüştü: Etiyopya'dan Somali'ye dostluk mesajı

Sorunlu iki devlet Türkiye'nin ev sahipliğinde görüşmüştü: Etiyopya'dan Somali'ye dostluk mesajı

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, "Etiyopya, Somali'nin parçalanmasını istemiyor, isteseydi çocuklarını feda etmezdi." dedi. İki ülke arasında Somali'nin özerk bölgesi Somaliland krizi yaşanıyor. Bu krizin çözümü için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ev sahipliğinde Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanları 1 Temmuz'da Ankara'da bir araya gelmişti. Etiyopya Başbakanı Ahmed'in Somali'ye verdiği dostluk mesajlarının bu görüşmenin ardından olması dikkat çekti.

Dünya

05.07.2024, 09:26

Etiyopya Meclisi'nde konuşma yapan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Somali ile bir kavgaları olmadığını, Somali hükümetinin kendilerini suçlamasının anlamsız olduğunu belirtti. Ahmed, Somali'nin parçalanmasını istemediklerini sözlerine ekledi. 

Somali'nin özerk bölgesi Somaliland ile bir Mutabakat Zaptı imzaladıklarını hatırlatan Ahmed, bu adımın Somali'nin ilk etapta kendileriyle konuşmasyı reddetmesinden sonra atıldığını belirtti. Ahmed, "Somali hükümetiyle bir kavgamız yok ancak bunun yerine Somali hükümeti dolaşıp bizi suçlamayı seçti." dedi.

Somali'ye diyalog mesajları veren Etiyopya Başbakanı, kendilerinin komşu merkezli ve dostane bir dış politika izlediğini, ülkelerinde yaşayan Somalililer bulunduğunu ve bunun için fedakarlıkta bulunduklarını ifade etti. 

Denize erişimleri olmadığını hatırlatan Abiy Ahmed, denize erişim konusunun Etiyopya için ulusal çıkar meselesi olduğunu söyledi. Ahmed ayrıca Eritre, Cibuti, Kenya, Sudan ve Somali halkına seslenerek "Onlar bizim kardeşimizdir ve onların kötülüğünü istemiyoruz. Barış içinde yaşamak istiyoruz. Etiyopya bir yıkım gücü değil, tüm bu ülkeler için ihtiyaç anında yanlarında olacak bir ağabey ve kalkan gibidir." diye konuştu.

Katil İsrail, BM Barış Gücü askerlerine ateş açtı Katil İsrail, BM Barış Gücü askerlerine ateş açtı Haberi Görüntüle

ANKARA'DA BİR ARAYA GELDİLER

Etiyopya Başbakanı Ahmed Abiy'in bu açıklamalarının iki ülke dışişleri bakanının Türkiye'deki görüşmelerinden sonra yapılması dikkat çekti. Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanları 1 Temmuz'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan2ın ev sahipliğinde Ankara'da bir araya gelmişti. İki taraf Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında, kabul edilebilir çerçevede ele almaya yönelik perspektifler geliştirmeye ve ikinci tur görüşme için 2 Eylül 2024'te Ankara'da tekrar buluşmaya karar vermişti.

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading