Yandex Metrica

Sitede Ara

Sovcomflot buz dağına çarptı: Hayalet filo batmak üzere

Sovcomflot buz dağına çarptı: Hayalet filo batmak üzere

Batının Rus ekonomisine yönelik yaptırımları Putin'in elini kolunu bağladı. Avrupa Birliği son olarak Moskova'nın hayalet tankerlerini hedef alacak. 

Dünya

13.06.2024, 17:08

Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımlardan kurtulmanın ve Vladimir Putin'in savaş sandığını güçlendirmenin tartışmasız en önemli oyuncusu: Rus petrol taşıma devi Sovcomflot. Yalnızca 2023 yılında gölge filo olarak adlandırılan filo 75 milyon ton petrol taşıdı. Ana hedefler arasında Çin, Hindistan ve Akdeniz vardı. Artık AB muhtemelen Putin'in gelirini daha da azaltmak istiyor ve Sovcomflot'a yaptırım uygulayabilir.

AB, Rusya'yı uluslararası ortaklarıyla birlikte gelecekte diğer ülkelerdeki alıcılara piyasa fiyatlarının altında satmaya zorlamak amacıyla şu ana kadar Rus petrolü için bir tavan fiyat belirledi. Belge, Rusya'nın Ukrayna savaşındaki mali seçeneklerini sınırlamak amacıyla AB'nin artık Sovcomflot'a yaptırım uygulayabileceğini gösteriyor. Bloomberg bu konuyu ilk olarak 11 Haziran 2024 Salı günü bildirdi ve belgeye atıfta bulundu.

Biden'dan Netanyahu'ya rest: Tek başınıza kalırsınız, sakın saldırmayı düşünmeyin Biden'dan Netanyahu'ya rest: Tek başınıza kalırsınız, sakın saldırmayı düşünmeyin Haberi Görüntüle

SOVCOMFLOT KARA LİSTEYE ALINDI

Birkaç ay önce ABD zaten Putin'in sorunlu hayalet filosunu hedef almış ve Sovcomflot'u kara listeye almıştı. İngiliz platformu Riviera Maritime Media'ya göre aynı listede Rus devlet şirketi Rosgeologia'nın filosundan bir sondaj gemisi, üçlü genel kargo gemisi ve araştırma gemileri de yer alıyor. Rus gemi inşa kompleksi Zvezda'yı kontrol eden şirkete de yaptırım uygulandı.

Büyük bir Rus şirketinin Batı yaptırımlarının Rusya ekonomisi üzerindeki etkisine ilişkin ender bir itirafta bulunan Sovcomflot başkanı, geçen hafta ABD yaptırımlarının bu yılın gelirini etkilemiş olabileceğini ve şirketin faaliyetlerini sınırlamış olabileceğini söyledi.

Hisse fiyatına bakıldığında ABD'nin aldığı önlemlerden bu yana iş dünyasının da zarar gördüğü görülüyor: Sovcomflot'un Moskova Menkul Kıymetler Borsası'ndaki hisse fiyatı yüzde sekizden fazla düştü. Son duruma göre (Şubat 2024), devlet haber ajansı tass.ru'nun ticari verilere dayanarak bildirdiğine göre Sovcomflot hisselerinin fiyatı 131,2 ruble.

Putin, Ukrayna savaşından bu yana tavan fiyatını aşmak için Sovcomflot'u kullanıyor . ABD'nin ünlü gazetesi  New York Times'ın (NYT) yaptığı bir araştırmaya göre, Putin'in gölge tankerleri Batı'nın yaptırımlarından kaçınmak ve aynı zamanda sigorta kapsamını korumak için pozisyon verilerini tahrif ediyor. 

Savaşa hazır değiliz! İngiliz komutan ordunun zayıf noktasını ifşa etti: Elimizde sadece 4 tane var Savaşa hazır değiliz! İngiliz komutan ordunun zayıf noktasını ifşa etti:... Haberi Görüntüle

RUS EKONOMİSİNE AĞIR DABE

Gemilerin konum sinyallerini kullanarak nerede olduğunu bulmak aslında kolaydır. Ancak NYT'ye göre Rus petrolü taşıyan tankerler, gözle görülür derecede uzun bir süredir Asya'daki tarafsız deniz bölgelerinde duruyor. Bazen varış noktası olmayan bir döngü içinde ilerlemeye devam ediyorlarmış gibi görünürler.

Ancak kaçma taktikleri yavaş yavaş durma noktasına geliyor. Batı'nın Rusya'ya daha sert ekonomik yaptırımlar uygulaması nedeniyle Putin'in petrol ticareti baskı altına girdi  Ayrıca Rusya'nın petrol ve gazdan elde ettiği gelir 2023'te önemli ölçüde düştü.

Rusya'nın petrol ve gaz sektörü, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Rusya'nın ekonomik olarak bu ihracatlara bağımlı olması nedeniyle devlet hazinesi için önemli bir gelir kaynağıdır. Uluslararası Enerji Ajansı platformuna göre, petrol ve gaz işinden elde edilen gelirler 2021 yılında Rusya devlet bütçesinin yüzde 45'ini oluşturuyordu.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading