Yandex Metrica

Sitede Ara

Soykırımın sembolü 'Kayıp Otobüs' anıtı açıldı: Törende Azerbaycan ayrıntısı dikkat çekti

Soykırımın sembolü 'Kayıp Otobüs' anıtı açıldı: Törende Azerbaycan ayrıntısı dikkat çekti

1964'te Türk işçileri Dikelya'daki Birleşik Krallık üssüne götüren servis otobüsü Rumlar tarafından kaçırılmış ve içindeki 11 Türk şehit edilmişti. Bu katliamı simgeleyen "Kayıp Otobüs" anıtı KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, Türkiye ve Azerbaycan'dan davetliler ile vatandaşların katıldığı törenle açıldı.

Dünya

15.05.2024, 00:54

Kıbrıs Türklerini taşıyan otobüs, 1964'te Rum çeteler tarafından kaçırılmış, içindeki 11 kişi şehit edilmişti. Bu katliamı simgeleyen anıt bugün törenle açıldı. 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, Türkiye ve Azerbaycan'dan davetliler ile vatandaşların katıldığı tören 1964'te Rumlar tarafından öldürülen 11 Kıbrıs Türkünü taşıyan "Kayıp Otobüs"ün öyküsünün anlatıldığı belgesel gösterimiyle başladı.

Çağrılar peş peşe geldi! Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden savaş uyarısı: 'Lübnan'ı derhal terk edin' Çağrılar peş peşe geldi! Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden savaş... Haberi Görüntüle

"TÜRK DEVLETLERİNDEN DESTEK İSTİYORUZ"

Törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının 1963'ten 1974'e kadar maruz kaldığı kitlesel katliamları hatırlattı ve böyle acıların bir daha yaşanmamasını temenni etti. Anıtın, KKTC tarihi için çok önemli olduğunu vurgulayan Tatar, bağımsız Türk devleti KKTC'yi ilelebet yaşatmak için Türkiye, Azerbaycan ve diğer Türk devletlerinin desteğini istediklerini kaydetti.

Yüzlerce kemik ve hayvan fosili! Tibet platosunda gizemli keşif: 160.000 yıl kadar önceye dayanan hikaye Yüzlerce kemik ve hayvan fosili! Tibet platosunda gizemli keşif: 160.000... Haberi Görüntüle

"SOYKIRIMIN SEMBOLÜ"

Törende konuşan Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Feyzioğlu ise anıtın Kıbrıs Türk halkına yönelik soykırımın sembolü olduğunu söyledi. Feyzioğlu, açılışta Azerbaycan'dan da davetlilerin bulunmasının son derece önemli önemli olduğunu belirterek Gazze'de yaşananların bu birlikteliğin önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından anıtın açılışı dualar eşliğinde yapıldı. 

Mason locasının içine girdiler: Yeni Ahit'li 'büyük üstad' kılıç ve tek göz ile tehdit ediyor Mason locasının içine girdiler: Yeni Ahit'li 'büyük üstad' kılıç ve... Haberi Görüntüle

KAYIP OTOBÜS OLAYI NEDİR?

Larnaka kentinde 1964'te Türk işçileri Dikelya'daki Birleşik Krallık üssüne götüren servis otobüsü, Rum çeteler tarafından kaçırıldıktan sonra içindeki 11 Türk şehit edilmişti.

Gittikleri otobüsle ortadan kaybolan 11 şehidin kalıntıları ancak 2009'da bulunmuştu.

Kıbrıs'taki Kayıp Şahıslar Komitesi'nin çalışmaları sonucu Larnaka'daki bir köyün su kuyusunda bulunan 11 şehidin kalıntıları, şehitliklere defnedilmişti.

Olay, 2007'de yapılan "Kayıp Otobüs" belgeseliyle geniş kitlelere tanıtılmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

2

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading