2024 Paris Olimpiyat Oyunları öncesi büyük bir skandal: Rus atletler kısıtlandı, İsrail'e yaptırım yok

2024 Paris Olimpiyat Oyunları öncesi büyük bir skandal: Rus atletler kısıtlandı, İsrail'e yaptırım yok

Günler sonra Fransa'da başlayacak olan 2024 Paris Olimpiyat Oyunları öncesi büyük bir skandal yaşandı. Olimpiyat Komitesi, Rus atletlere kısıtlama getirdi ancak İsrailli sporculara yaptırım uygulamadı. Ukrayna'daki savaş sonrası Rus sporcuları yasaklayan Uluslararası Olimpiyat Komitesi, İsrailli atletler ile ilgili "Atletler hükümetlerinin eylemlerinden sorumlu tutulmamalı" açıklamasını yaptı.

Spor

19.07.2024, 20:46

Rusya ile Ukrayna arasında yaklaşık 3 yıldır devam eden savaşın yanı sıra İsrail'in Gazze'deki soykırımı acımasız bir hal alırken Olimpiyat Komitesi'nin çifte standart uygulaması dikkatlerden kaçmadı.

Günler sonra Fransa'da başlayacak olan 2024 Paris Olimpiyat Oyunları öncesi büyük bir skandal yaşandı. Rus atletler kısıtlandı ancak İsrail'e yaptırım yok.

Bu kararın ardından Rus televizyonları, ilk defa Olimpiyat oyunlarını canlı yayınlamayacak. Çünkü, Olimpiyat Komitesi tarafından alınan karardan dolayı Rus ve Belaruslu atletler, Olimpiyatlar'da kendi bayraklarıyla yarışamayacak. Bu atletler madalya kazanırsa milli marşları da çalınmayacak. 

Futbol'un milyonluk yıldızları: Dünyanın en çok kazanan futbolcuları belli oldu! İlk 10’da hangi yıldızlar var? Futbol'un milyonluk yıldızları: Dünyanın en çok kazanan futbolcuları belli oldu!... Haberi Görüntüle

FİLİSTİNLİ ANTRENÖR ŞEHİT OLDU

Filistinli Olimpik futbol antrenörü Hani al-Masdar ocak ayında Gazze'de İsrail hava saldırısı sonucu hayatını kaybedip şehit olduğunda Uluslararası Olimpiyat Komitesi, sessiz kaldı. 

Hani al-Masdar'ın aylar önce hayatını kaybetmesi, IOC'nin çifte standart uyguladığını gözler önüne serdi. Çünkü, Rusya 2 yıl önce Ukrayna'ya saldırdığında Olimpiyat Komitesi, duruma hemen tepki göstermişti. Hatta Rusya'yı saldırganlığı nedeniyle kınamıştı.

Osayi Samuel'e Galatasaray kancası: teklife ne yanıt verdi? Osayi Samuel'e Galatasaray kancası: teklife ne yanıt verdi? Haberi Görüntüle

RUSYA'YA KINAMA

IOC Başkan Yardımcısı John Coates, "Savaş, Olimpik idealin antitezi olduğu için Rusya Federasyonu'nun eylemlerini kınıyoruz. Rusya Uluslararası Olimpiyat camiasına üye olma hakkını kaybetti. Paris 2024 Yaz Olimpiyatları'nda Rus sporcular katı uygunluk koşullarını karşılaması gereken bireysel tarafsız sporcular olarak ve Rus bayrağı ya da marşı olmadan yarışacaklar." ifadelerini kullanmıştı.

Victor Osimhen'in Galatasaray'daki durumu açıklandı: Oynayıp oynamayacağı belli oldu! Forma giyecek mi? Victor Osimhen'in Galatasaray'daki durumu açıklandı: Oynayıp oynamayacağı belli oldu! Forma ... Haberi Görüntüle

İSRAİLLİ SPORCULAR OLİMPİYATA KATILACAK

Savaştan dolayı Rusya'yı kınayan IOC Başkanı Thomas Bach, dünyanın gözü önünde eşi benzeri görülmemiş bir soykırıma imza atan İsrail'in Paris'e katılmasına izin verilip verilmeyeceği sorulduğunda ise şu yanıtı verdi;

"Hayır, bu konuda hiçbir soru yok. Fransa'ya giden 87 İsrailli Olimpiyat sporcusu İsrail bayrağı altında katılacak." 

Derrick Köhn’den Usain Bolt'a hodri meydan! 100 m rekoruna çok yaklaştı Derrick Köhn’den Usain Bolt'a hodri meydan! 100 m rekoruna çok... Haberi Görüntüle

RUSLAR YASAKLANMIŞTI

Yaşananlar göz önünde bulundurulduğunda IOC'nin Rus atletleri Paris'e "bireysel tarafsız atletler" olarak katılmaya zorlamak için belirttiği gerekçe, benzer bir standardın İsrail'e de uygulanabileceğini gösteriyor.

IOC, Rusya Olimpiyat Komitesi'ni olimpiyatlardan yasaklarken ve "bireysel tarafsız sporcu" standardını kullanırken 2 temel faktöre dikkat çekti. Rusya, Pekin 2022 Kış Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları döneminde Ukrayna'ya saldırmasıyla, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve üye devletleri oyunların devam ettiği süre zarfında savaştan kaçınmaya teşvik eden Olimpik Ateşkes'e saygısızlık etti. Rusya ordusu, Ukrayna'da, "Ukrayna Ulusal Olimpiyat Komitesi'nin yetkisi altındaki bölgesel spor organizasyonlarını" içeren ve daha sonra Rusya Olimpiyat Komitesi tarafından devralınan bölgeyi ele geçirdiğinde Olimpik Antlaşmayı da ihlal etti.

"Bu kadar gerizekalılık olmaz" demişti! AYM, Aziz Yıldırım'ın Rasim Ozan... Haberi Görüntüle

OLİMPİYAT KOMİTESİ'NDEN ÇİFTE STANDART

Filistin Ulusal Olimpiyat Komitesi'nin toprak bütünlüğünün açıkça ihlal edildiği ortadayken Olimpiyat Komitesi, IOC başkanının sözleriyle siyasi tarafsızlığını yitirmiş durumda. IOC'nin İsrail'e yaklaşımı, Rusya ile kıyaslandığında açıkça ikiyüzlülük kokuyor.

Yapay zeka tarih verdi! İşte Şampiyonlar Ligi'ni kazanacak ilk Türk takımı… Yapay zeka tarih verdi! İşte Şampiyonlar Ligi'ni kazanacak ilk Türk... Haberi Görüntüle

FRANSA'DA OLİMPİYAT PROTESTOSU

Öte yandan Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilecek olan 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda İsrail'in temsil edilmesine karşı çıkan bir grup, Olimpiyat Organizasyon Komitesi genel merkezi önünde protesto gerçekleştirdi. Paris'teki Filistin yanlısı aktivistler, İsrail'in Olimpiyatlara katılımını protesto etmek amacıyla dün Olimpiyat organizasyon komitesi ofislerinin önündeki yolu kapattı.

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Spor


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading