Romalılardan miras kalan bir spor: Bocce! Bocce nedir? Nasıl oynanır? Kuralları nelerdir?

Futbol, basketbol, voleybol derken; geçmişi milattan binlerce yıl öncesine dayanan bazı spor dalları kıyıda köşede kalıyor. İşte Bocce de onlardan biri. Aslında en eski sporlardan olan Bocce, atılan topların, hedefteki topa yakın olmasını sağlamayı amaç ediniyor. Ülkemizde de 1990'dan bu yana Bocce ile ilgili etkinlikler yapılmakta...
Bocce nedir? Bocce sporu nasıl yapılır? Bocce kuralları ve amacı nedir? Türkiye'de Bocce ile ilgili etkinlikler ne durumda? İşte cevaplar...
ROMALILARDAN MİRAS: BOCCE
İlk Romalılar oynamış, adını da Romalılardan almış. Atılan topların hedef topa yakın olmasını amaç edinen bir tür spor dalı olan Bocce, tekli, ikili ve üçlü takımlar halinde oynanabiliyor.
HEDEF TOPA PALLİNO ADI VERİLİYOR
Tek kişilik oyunlar 4 topla; 2 kişilik oyunlar ise 2 topla oynanıyor. Hedef top oyuncuların topundan farklı ve 4 cm boyunda. Bu topa pallino ismi veriliyor. Oyuna başlayan takım önce pallinoyu atıyor, akabinde kendi topunu pallinoya en yakın olacak şekilde yuvarlıyor.
Oyuncuların pallinoya yakın olmak için yaptıkları atışa punto, oyuncuların rakip topa, pallinoya ve kendi topunu vurmak için yaptıkları atışa volo ismi verilirken topu sektirip hedeflenen topa sonra gitmesini sağlayan atışa ise raffa deniyor. Raffa da hedeflenen topa değmeyen atışlar geçersiz sayılıyor.
SÜRE YOK, 15 PUANA ULAŞAN KAZANIR!
Oyunda tüm topların bitmesi ile rakibinden daha yakın pallinoya atış yapanlar 1 puan alıyor. Pallino ile temas halinde ise bu 2 puan olarak kabul ediliyor. Bocce'de süre yok, 15 puana ulaşan ilk takım maçı kazanıyor.
Bu spor açık alanlarda olduğu kadar, mevcut kapalı spor salonları zemininde de değişiklik gerektirmeden kolayca kurulabilmekte. Oyun oynanacak zemin ise düzgün ve pürüzsüz bir olmalı. Oyun topları yuvarlak ve sentetik özellikte. Büyük, küçük ve misket toplar olarak adlandırılan üç farklı çeşidi var.
TÜRKİYE'DE 1990'DAN BU YANA BOCCE OYNANIYOR
Ülkemizde Bocce adı pek duyulmasa da bu spor ile ilgili ilk etkinliğin 1990 yılında yapıldı bilgisini vermek gerek. 1992 yılında ise İstanbul Bocce Spor Kulübü ile kuruldu.
Türk Bocce tarihinde uluslararası şampiyonalarda ilk madalyayı Deniz Demir kazanmıştı. Türk Bocce tarihinde 2009 yılının ise apayrı bir yeri var. Zira 29 Mart – 4 Nisan 2009 tarihleri arasında İtalya'da yapılan Raffa ve Bayanlar Volo Dünya Şampiyonası’nda Sevda Keklik, Basamak yarışmasında bronz madalya kazanarak bir ilke imza attı.
Yine aynı yıl İtalya’da yapılan 16. Akdeniz Oyunlarında 5 madalya elde edildi.
İZMİR KÖYLERİNDE BOCCE'YE İLGİ BÜYÜK
Bocce ile ilgili özellikle İzmir'de önemli etkinlikler yapıldı. Köy okullarında bile bu keyifli spor oynanır hale geldi. Okul sporlarında Ege Bölge ikincisi ve iki dalda İzmir İl birincisi olan Eskioba Ortaokulu öğrencileri, 48 takım arasında yarışarak İl birincisi olmayı başardı. Bocce ve dart antrenörleri Ersan Çopur ve Selim Kafalı’nın çalıştırdığı öğrenciler, yaşıtlarına da örnek oldu.
