Yandex Metrica

Sitede Ara

Sudanlı isyancılara silahlar Hafter'den: Kargo trafiğini Rus Wagner yönetiyor

Sudan'da iç savaş başlatan Hızlı Destek Kuvvetleri, Libya'da CIA devşirmesi darbeci Hafter'den yardım alıyor. İsyancı Dagalo ile Hafter, geniş bir bölgede insan kaçakçılığı ve uyuşturucu ticareti üzerindeki tekel pozisyonlarını kaptırmak istemiyor. Sudan'a Libya üslerinden silah sevkiyatı Rus Wagner himayesinde sürüyor.

Dünya

23.01.2024, 21:08

Libya'da Mısır tarafından desteklenen CIA devşirmesi darbeci Halife Hafter, Sudan'da Mısır'ın mücadele ettiği isyancılara düzenli yardım gönderiyor. İngiliz merkezli Middle East Eye (MEE) haber portalına bilgi veren Libyalı kaynaklara göre Hafter güçleri, Sudan'da meşru orduya karşı ayaklanmış Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) silah ve yakıt tedarik ediyor. 

Silah depolarındaki malzemeyi ilk olarak Orta Afrika Cumhuriyeti'ne ulaştıran Hafter, mühimmat ve silahları buradan daha sonra Sudan'a sevk ediyor. Hafter'in kirli sevkiyat işinde görev alan kaynakların verdiği bilgilere göre, Sudan'da Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki HDK milislerine yardımlar için Libya doğusunda en az 10 adet üs aktif biçimde kullanılıyor.

Bu üslerin korunmasında ise Rusya'dan gelmiş Wagner milisleri görev yapıyor. 

Kaynaklar, tecavüzcü ve katliamcı HDK güçlerine yardım aktarılan noktalar arasında Libya doğusundaki Cufra, Tamanhent, Brak el-Şati, el-Hadim, Cemal Abdülnasır, el-Abrak, Benina, el-Kardabiye, Matin el-Sara ve el-Vik adlı üslerin bulunduğunu bildiriyor. 

Türkiye'yi vuracağız diyen Asya ülkesinden savaş hazırlığı! İki nükleer denizaltı denize iniyor! Türkiye'yi vuracağız diyen Asya ülkesinden savaş hazırlığı! İki nükleer denizaltı... Haberi Görüntüle

TEZGAHI BİRLİKTE KURDULAR 

Sudan'daki isyancı Dagalo ile Hafter arasındaki işbirliği 2019 yılına dayanıyor. Dagalo, maiyetindeki Cancavid milislerini 2019 ve 2020 yıllarında Libya'ya göndererek Hafter'in emrine vermişti. Türkiye destekli Trablus hükümeti ve meşru orduya karşı saldırılarda bulunan gruplar arasında Dagalo'nun Cancavid milisleri de bulunuyordu. 

Ancak Hafter'in elindeki Sudanlı milisler savaşın kaderini değiştirmeye yetmedi. Onlarca ülkenin destek verdiği Hafter, sadece Türkiye tarafından eğitilip desteklenen meşru Trablus güçleri karşısında 2020'deki savaşta büyük hezimet yaşadı.  

Halife Hafter ve Muhammed Dagalo (Hemeti)

Hafter ve Dagalo'nun Hızlı Destek Kuvvetleri, Sudan-Çad-Libya hattında yasadışı ticaret ağını da yönetiyor. 'Hemeti' lakaplı isyancı Dagalo'nun aslen Çadlı olduğu ve Çad-Libya-Sudan sınır üçgeninde varlık gösteren Rızeygad aşiretinin Mahariye kolundan olduğu biliniyor. Geniş bir bölgede yasadışı ticaret ağı kuran Hafter ile Dagalo, başta akaryakıt ve uyuşturucu olmak üzere esrar, altın, çalıntı arabalar gibi onlarca başlıkta 'mal'ı paraya çeviriyor. 

İki isim, bölgedeki insan kaçakçılığını da kontrol etmeye çalışıyor. Libya'da Hafter kontrolündeki bölge Sudan, Eritre ve Etiyopya'dan gelip Akdeniz'den Avrupa'ya geçmek isteyenlerin temel rotası durumunda. İnsan kaçakçılığı bazı Libyalılar için yüklü bir gelir kaynağı haline geldi. 

Hem Hafter hem de RSF komutanı Dagalo, istikrarsızlık ortamından beslenen savaş ağaları olarak göze çarpıyor. İç savaş cenderesinde günden güne daha çok kan kaybeden Sudan, 2019-2020 sürecinde Libya'da olduğu gibi "Türkiye'nin müdahalesini" bekliyor. 

Sudan'da iç savaş 15 Nisan 2023 tarihinde bu görüntülerle başlamıştı.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading