SON DAKİKA

Suriyelilerin vatandaşlığı iptal edilecek söylentisi doğru mu? Liste hazırlandığı iddiası panik yarattı

Suriyelilerin vatandaşlığı iptal edilecek söylentisi doğru mu? Liste hazırlandığı iddiası panik yarattı

Suriyeli sığınmacıların hızla sınırdışı edilmekte olduğu, hatta vatandaşlık alanların bile bu haklarının ellerinden alındığı söylentisi mülteciler arasında panik yarattı. 

Gündem

15.06.2024, 11:31

Esed rejiminin, Rus uçaklarının ve İran destekli terör gruplarının katliamından kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler 'geri gönderilme' endişesini derinden hissediyor. 

Milyonlarca göçmen arasında yayılan söylentiye göre, sadece geçici sığınma hakkı verilenler değil Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazanmış olanlar da ülkelerine geri gönderilecek. 

Bu yönde yapılan çalışma kapsamında 5 bin kadar Suriyelinin Türk vatandaşlığının iptal edildiği ileri sürülüyor. Londra merkezli yayın yapan New Arab haber portalına göre, vatandaşlıktan çıkarılacak diğer Suriyeliler için listeler hazırlanıyor. 

Türkiye'de 3,5 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı bulunuyor.

Katar'ın sahibi olduğu haber sitesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs 2023 seçim kampanyası sırasında 1 milyon Suriyeliyi gönüllü olarak geri gönderme sözü verdiği hatırlatılıyor. 

Türkiye'de mülteci karşıtlığının zaten çok güçlü durumda olduğu aktarılan haberde, seçimlerin ardından on binlerce kişinin Suriye kuzeyine geri gönderildiği kaydediliyor. 

Türk vatandaşlığı almış Suriyeli bir öğretmen, yaşadığı korkuyu şöyle anlatıyor:

"Hiçbir yasal dayanak olmadan vatandaşlık neden iptal ediliyor? Vatandaşlığı almak bu kadar kolaysa Türkiye'de hükümet değişirse ve onları (sığınmacıları) hoş karşılamayan bir parti iktidara gelirse tüm Suriyelilerin geri gönderilmeyeceğini kim garanti edebilir?"

Adana'da koca dehşeti! Eşninin sığındığı baba evine molotof attı Adana'da koca dehşeti! Eşninin sığındığı baba evine molotof attı Haberi Görüntüle

HANGİ HALLERDE VATANDAŞLIK İPTAL EDİLİR?

Fakat Abdulkadir Fleifel adlı bir avukat, söylentilerin asılsız olduğunu, vatandaşlığı iptal edilenlerin sadece sahte bilgi-belge sunanları kapsadığını söylüyor. 

Haberde görüşlerine yer verilen avukat Fleifel, "Belgelerin asılsız veya sahte olması ya da devlet güvenliğiyle ilgili durumlar dışında vatandaşlığın iptal edilmesi sözkonusu değil. Vatandaşlık kazanmış her Suriyeli, Türk vatandaşlarıyla aynı haklara sahiptir" dedi. 

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na göre vatandaşlık alırken sahte bilgi sunduğu ortaya çıkan mültecilerin elinden bu hak geri alınabiliyor. Vatandaşlığın iptali için diğer gerekçeler şöyle sayılıyor:

  • Türkiye'nin çıkarlarına aykırı olarak yabancı bir ülke için çalışmak
  • Savaş sırasında düşman bir ülkeye hizmet etme
  • Yabancı bir ülkede izinsiz askerlik yapmak
  • Ağır ceza kapsamında suç işlemek
  • Terör eyleminde bulunmak veya terör örgütünü finanse etmek.

Habere Tepki Ver

2

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading