Yandex Metrica

Sitede Ara

Taliban'a ABD ganimeti: Kunduz'da İHA sahibi oldular

Taliban'a ABD ganimeti: Kunduz'da İHA sahibi oldular

Gazne ve Kunduz da dahil olmak üzere 10 vilayet merkezini ele geçiren Taliban, Afgan ordusuna ABD güçlerince verilmiş bir İHA'yı da envanterine kattı.

Dünya

23.01.2024, 17:47

Afganistan'da hükümet güçlerini her cephede gerileten ve başkent Kabil'e doğru ilerleyen Taliban militanları, 3 gün önce ele geçirdikleri Kunduz kentinde ABD'ye ait bir insansız hava aracı buldu. Boeing şirketince üretilmiş ScalpEagle adı verilen İHA, katapulttan fırlatıldıktan sonra 750 kilometre yarıçapındaki bir alanı havadan gözlemleyebiliyor. 

Taliban'ın, 28 saat havada kalma özelliğine sahip insansız hava aracını kullanma yeteneğine haiz olup olmadığı şimdilik bilinmiyor. 

ABD İHA'sı, 2003 yılında başlayan Irak işgali süresince Pentagon tarafından sıklıkla kullanılmıştı. Sonraki yıllarda üretimi durdurulan bu İHA'lar ABD ordusu tarafından Afganistan'daki hükümet güçlerine verilmişti.

Taliban militanlarının Kunduz'daki silah depolarından birinde İHA bulması, örgütün bundan sonraki süreçte envanterini ganimetlerle daha da genişleteceğini gösteriyor. 

Taliban, şimdiye dek 10 vilayet merkezini ele geçirdi. ABD istihbaratına göre örgütün Kabil'e ulaşması 90 gün içinde gerçekleşebilir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading