Yandex Metrica

Sitede Ara

Tarih öncesi bataklık tuzağı! İçinde 1 milyon yıl önce ölen fillerin kalıntıları var

Tarih öncesi bataklık tuzağı! İçinde 1 milyon yıl önce ölen fillerin kalıntıları var

Araştırmacılar, bir milyon yıl önce filleri öldürdüğü düşünülen tarih öncesi bir 'bataklık tuzağı'nın kalıntılarını keşfettiler.

Dünya

14.07.2024, 16:32

İber Jeolojisi Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada , İspanya'daki araştırma merkezlerinden araştırmacılardan oluşan bir ekip, İspanya'nın güneyindeki Granada eyaletindeki Fuente Nueva 3 (FN3) adlı arkeolojik alanı inceledi.

Bölge, Batı Avrupa'daki insan varlığının en eski kanıtlarından bazılarını , yaklaşık 1,4 milyon yıl öncesine ait, oyulmuş taş biçiminde muhafaza etmektedir. Ayrıca kemikleri kırmak ve iliği oymak için darbe aleti olarak kullanılan el aletleri, kaba taşlar da korunmuştur.

Ayrıca potansiyel düşmanları kovmak için silah olarak da kullanılabilirler.

Yaktı, yıktı, çekildi: İşgalci İsrail 2 gün süren baskının ardından Tulkerim'den ayrıldı Yaktı, yıktı, çekildi: İşgalci İsrail 2 gün süren baskının ardından... Haberi Görüntüle

ÇOK SAYIDA FOSİL BULUNDU

Yukarıdakilere ek olarak, bölgede büyük memelilere ait çok sayıda fosil bulunmaktadır; bunlardan bazıları kemik iliğinin kazıma, kasaplık ve işleme süreçlerini gösteren insan ayak izleri taşımaktadır. Ayrıca etçil avcıların yaptığı diş izlerini taşıyan kemikler de vardır.

Yerin altındaki arkeolojik katmanların analizi, bunlardan birinin çok ince kumdan oluştuğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılara göre, bir zamanlar bölgede bulunan tarih öncesi bir gölün yakınında biriken ince kum, bataklık olabilir.

Çalışma, doğal olarak hareket eden bu kumun, uzuvlarının kayda değer ağırlığı sayesinde kalıntıları kum tabakasında korunan soyu tükenmiş bir fil türü olan Mammuthus meridionalis gibi büyük tarih öncesi otçulları tuzağa düşürdüğünü gösteriyor.

Kum tabakasındaki bulguların analizi, yazarların, ara sıra kuma hapsolan yarı suya batmış "büyük otçulların" iskeletlerinin yırtıcı hayvanları çektiğini varsaymalarına yol açıyor . Fil leşlerini yiyen yırtıcı hayvanlar arasında sırtlanların yanı sıra talihsiz hayvanlarla beslenen tarih öncesi insanlar da vardı.

Azerbaycan'dan toprak talep ediliyordu! Ermenistan anayasası değişiyor: Süreç başladı Azerbaycan'dan toprak talep ediliyordu! Ermenistan anayasası değişiyor: Süreç başladı Haberi Görüntüle

FİLLER, GERGEDANLAR, SU AYGIRLARI...

Bu aktivite , büyük otçulların bulgularıyla ilişkilendirilen koprolitlerin (hayvan dışkısının jeolojik fosilleri) yanı sıra, insanların geride bıraktığı taş oyma aletlerinin varlığıyla da kanıtlanıyor .

Yazarlar çalışmalarında "Muhtemelen bataklık, yaban hayatı için bir ölüm tuzağı haline geldi " diyor. "Hayvanlar bataklığa gömüldükten sonra, bataklık kumun iki aşamaya ayrılması nedeniyle çökeltinin viskozitesi arttı: su açısından zengin bir aşama ve kum açısından zengin bir aşama. Bu, hayvanın tuzaktan kaçmaya çalışırken bataklığa daha hızlı batmasına neden oldu."

Yazarlar şöyle açıklıyor: "Bu ortamda viskozite (yoğunluk) o kadar yüksek seviyelere ulaşıyor ki, hayvanın kendisini tortudan kurtarmak için kendi ağırlığının üç katı kuvvet uygulamasını gerektiriyor."

Bununla birlikte, bataklık büyük otçullar için ölümcül olsa da sırtlanlar ve tarih öncesi insanlar, görünüşe göre batma riski olmadan yüzeyde hareket edebiliyorlardı.

Yazarlar, "Çamur sıkışması bugün Afrika'da nispeten yaygın bir olgudur, çünkü filler ve diğer büyük memeliler kuraklık dönemlerinde içme suyu ve çamur banyosu bulmak için kurumuş barajlara girerler" diye belirtiyor.

"Filler, gergedanlar ve su aygırları gibi dev, çıplak hayvanlar, ısının düzenlenmesi ve böcek ve haşarat ısırıklarından korunmak için genellikle çamurda debelenir . Ancak büyük boyutları onları çamura saplanma riskiyle karşı karşıya bırakıyor" diyor yazarlar.

Rus ordusundan Ukrayna açıklaması! '7 bölgeyi ele geçirdik' Rus ordusundan Ukrayna açıklaması! '7 bölgeyi ele geçirdik' Haberi Görüntüle

DÖNÜM NOKTASI NİTELİĞİNDE

Araştırmacılar, çalışmalarında, Zimbabve'nin Mana Havuzları Ulusal Parkı'nda 2019 yılında kurak mevsimde bir anne fil ve yavrusunun çamur çukurunda mahsur kaldığı yakın tarihli bir tuzağa düşme olayına dikkat çekiyor: “Sonuçta yavru, bir sırtlan sürüsü tarafından yutuldu. , anne ise birkaç gün sonra dehidrasyon nedeniyle hayatını kaybetti" diye yazıyorlar.

Araştırmacılara göre, son çalışmanın bulguları, ilk Avrupalıların hayatta kalma stratejilerini anlamada "önemli bir kilometre taşı" olup, ölü hayvanların etine erişim konusunda sırtlanlarla rekabetlerine ışık tutuyor.

İspanya'daki Malaga Üniversitesi'nden araştırmacılar, "Bu spesifik özelliklere sahip doğal bir tuzağın, insan evrimi açısından büyük ilgi uyandıran bir fosilde ilk kez tanımlandığını " söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading