Cumhuriyet tarihinde bir ilk: TCG Akhisar ve TCG Koçhisar denize indirildi!

Cumhuriyet tarihinde bir ilk: TCG Akhisar ve TCG Koçhisar denize indirildi!

Savunma Sanayii'nde dev projeler bir bir hayata geçmeye devam ediyor. İstanbul Tersanesi Komutanlığında yapılan törenle açık deniz karakol gemileri "TCG Akhisar" ve "TCG Koçhisar" denize indirildi. Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 'Mavi Vatan'daki hareket kabiliyetimiz daha da artacak' dedi.

Pendik Tersane Komutanlığı'nda Türk Deniz Kuvvetleri ADKG Projesi 1'inci Gemisi Akhisar, 2'nci Gemisi Koçhisar Denize İndirme Töreni ile Pakistan Milgem Projesi 1'inci Gemisi PNS Babür Teslim Töreni düzenlendi. Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "İstanbul ve Karaçi tersanelerinde üretilen dört adet korvet ile yine iki açık deniz karakol gemisinin eş zamanlı inşası Cumhuriyet tarihimizde bir ilktir." dedi. 

"AZERBAYCAN'IN HAKLI ADIMLARINI TAKİP EDİYORUZ"

Pendik Tersane Komutanlığı'nda Türk Deniz Kuvvetleri ADKG Projesi 1'inci Gemisi Akhisar, 2'nci Gemisi Koçhisar Denize İndirme Töreni ile Pakistan Milgem Projesi 1'inci Gemisi PNS Babür Teslim Töreni düzenlendi. Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 'Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü korumaya yönelik haklı adımlarını da büyük bir memnuniyetle takip ediyoruz" dedi. Konuşmaların ardından "TCG Akhisar" ve "TCG Koçhisar" Mavi Vatan'la buluştu.

"BU DÖNEMİ YAŞAMAK HERKESE NASİP OLMAZ"

Güvenlik ve terör uzmanı Coşkun Başbuğ önemli Akhisar ve Koçhisar'ın denize inidirilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu;

Savunma Sanayii'mize hayırlı olsun. Büyük ve önemli bir günü yaşıyoruz. Burada hem Türkiye'nin bu alanda gelmiş olduğu gücü görmüş oluyorsunuz hem de Türkiye ile birlikte hareket eden dost ülkelerin neler kazandığını görüyorsunuz burada kastım Pakistan'dır. Mühendislerimizin ve çalışan herkesin destan yazdığı bir süreç var ortada. Bu dönemi yaşamak herkese kolay kolay nasip olmaz.

"RÜYA OLMALI"

Ben teğmen çıktığımda benden hariç her şeyin yabancı olduğu bir tesisat ile donanmıştım. 30 sene önce durum böyleydi. O günden bugüne baktığımda "rüya olmalı" ifadesini kullanıyorsun. Uçak gemisinden tutun başka ülkelere ihraç edilecek gemileri de yapan hale geldik. Bu gemi Pakistan içinde çok büyük bir kazanımdır. Bazıları "saman ithal ediyoruz" derken 2018 yılında Pakistan ile 4 tane gemisinin anlaşmasını yaptık. Sadece buradan 4 milyar doların üzerinde gelir bekleniyor.Burada Pakistan'a yapılan gemilerden 2'si Türkiye'de 2'si Karaçi-Pakistan'da imal edilecek. Bu proje sat gibi işledi ve devam ediyor. Burada planlanan tarihte teslimat yapılıyor ve bir kayma söz konusu değil. Hiçbir aksaklık yok. Bu gemiler yapılırken her türlü hesap yapıldı. Talepler doğrultusunda normalin üstünde uzunluk ve genişlikte bir gemi yapıl verdik. Onların talepleri doğrultusunda bu işleri yaptık ve başardık.

104 KİŞİLİK MÜRETTEBATI TAŞIYACAK 

Bizim burada bir de Akhisar ve Koçhisar açık deniz gemilerimiz var. Hisar gemilerinin projesi 10 gemi üzerinden planlandı. Bu gemiler 99 metre uzunluğunda 14,42 metre genişliğe sahip. Draft yani yükü yedikten sonra suda kalan kısmı 3,77 metre. 45 km bir süratle denizde seyir halinde olacak. 104 kişilik bir mürettebatı taşıyacak. Bu gemi bir çok özelliği barındırıyor. Hisar gemilerinin hemen burun kısmında bir top var. Makine Kimya'nın ürettiği 76*62 milim dediğimiz bir top ve biz ilk defa bir deniz topu yaptık. İlk kez bir deniz topu yaptık. Yerli ve milli olan deniz topumuz bu gemilere monte edilecek. Bunun yanında içinde diğer yerli ve milli silahlarımız gemide mevcut."