Plastik yiyerek hayatta kalıyorlar! Bilim insanlarından dünyayı kurtaracak buluş

Plastik yiyerek hayatta kalıyorlar! Bilim insanlarından dünyayı kurtaracak buluş

Bilim insanları, "süper solucan" adını verdikleri bir solucan türü keşfetti. Plastik yiyerek hayatta kalabilen bu solucanlar, geri dönüşümde devrime sebebiyet verebilir.

Teknoloji

23.01.2024, 22:09

Gezegenimizin geleceğini büyük oranda tehdit eden plastikler için henüz kayda değer bir çözüm bulunmamışken bilim insanları bu sorunu çözebilecek yeni bir solucan türü keşfetti.

YouTube'dan beklenmedik hareket! Shorts videoları kısmı güncellendi YouTube'dan beklenmedik hareket! Shorts videoları kısmı güncellendi Haberi Görüntüle

PLASTİĞİ SİNDİREBİLİYORLAR

Webtekno'nun haberine göre, Avrustralya’da bulunan Queensland Üniversitesi’ndeki bilim insanları, ‘süper solucan’ olarak da bilinen ‘Zophoas morio’ isimli bir canlının plastik tüketerek hayatta kalabildiğini keşfetti. Yapılan açıklamalarda bu canlının bir bağırsak enzimi aracılığıyla plastiği sindirebildiğinin düşünüldüğü aktarıldı.

Morio kurdu olarak da bilinen canlı üzerinde çalışmalarını yürüten bilim insanları, üç hafta boyunca solucanları farklı besinlerle besledi. Sonuçlarda oldukça yaygın kullanılan polistiren tüketen bir canlının bile kilo aldığı gözlemlendi. Araştırmanın yazarlarından Dr. Chris Rinkle da açıklamalarında bu gelişmenin geri dönüşüm için önem arz edebileceğini ifade etti: “Süper solucanlar, mini bir geri dönüşüm tesisi görevi görebiliyor”

Robot süpürgesi ve airfryer'ı olanlar dikkat! Eğer bunu yapmazsanız: Eviniz alev topuna dönebilir Robot süpürgesi ve airfryer'ı olanlar dikkat! Eğer bunu yapmazsanız: Eviniz... Haberi Görüntüle

SOLUCANLAR DETAYLI İNCELENECEK

Açıklamalara göre uzmanlar, hangi enzimin plastik konusunda en etkili olduğunu belirlemeyi umuyor. Böylece geri dönüşüm için uygun ölçekte yeniden üretilebileceği ve gezegenimize büyük zarar veren plastiklere karşı kullanılabileceği belirtiliyor. Ayrıca araştırmanın süper solucanların bağırsak bakterilerinin bunu nasıl yaptığını moleküler düzeyde anlamak için oldukça önemli olduğu ve biyoplastik üretiminde kullanılabileceği vurgulanıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading