Yandex Metrica

Türkiye'de bir ilk! Bu cihazla birlikte deprem sonrası hasar tespiti yapılabilecek

Türkiye'de bir ilk! Bu cihazla birlikte deprem sonrası hasar tespiti yapılabilecek

Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından yapay zeka entegre edilmiş robotik köpek geliştiriliyor. Robotik köpek sayesinde deprem sonrası hasar tespiti hızlı ve güvenilir şekilde yapılabilecek.

Teknoloji

26.09.2024, 13:02

KTÜ tarafından gerçekleştirilen proje, hasar tespit konsunuda raporları otomatik hale getirmeyi hedefliyor. KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, deprem sonrası hasar tespiti için robotik köpek geliştiriyor. Hasar tespit çalışmalarının daha güvenilir ve kolay hale gelmesini sağlayacaklarını söyleyen DE-YAS Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altınışık, "Bu projeyle birlikte depremlerden sonraki hasar tespit çalışmalarının daha yeni, daha kolay, daha güvenilir olması ve ortaya çıkan problemlerin önüne geçilmesini hedefliyoruz. Robotik köpeğimiz binanın içerisine girecek ve binadaki taşıyıcı sistem hasarlarını resmedecek" ifade etti.

iPhone 16'nın en ucuza satıldığı ülkeler belli oldu! Türkiye sıralamada kaçıncı? iPhone 16'nın en ucuza satıldığı ülkeler belli oldu! Türkiye sıralamada... Haberi Görüntüle

BİNANIN İÇİNE GİREBİLECEK

DE-YAS'ta görevli bilim insanları geliştirdikleri robotik köpeği, yapay zeka entegre ile ettiklerini söylediler. Robotik köpek, deprem sonrası binalarda oluşan hasarları üzerinde bulunan kameralar ve sensörlerle algılayacak. Bu verileri toplayıp, analiz edebilecek. Veri toplama sırasında ihtiyaç duyulduğu sırada binanın içerisine girebilecek. KTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (BAP13) tarafından desteklenen proje, Türkiye'de ve dünyada bir ilk olmayı hedefliyor.

Çekmecenizde servet olabilir! Eski telefon açık artırmada 147 bin dolara satıldı Çekmecenizde servet olabilir! Eski telefon açık artırmada 147 bin dolara... Haberi Görüntüle

DAHA GÜVENİLİR VE HIZLI 

Hasar tespit çalışmalarının daha hızlı ve güvenilir olması hedeflediklerini belirteren Altınışık, "Biz, 'Depremlerden sonra bu hasar tespit çalışmalarına bir karar destek sistemi oluşturabilir miyiz?' sorusuna cevap olarak; şu an burada bulunduğunuz bir robotik köpek yardımıyla ve yapay zeka kullanılarak hasar tespit çalışmalarının desteklenmesi üzerine bu projeyi gerçekleştirdik. Bu projeyle birlikte depremlerden sonraki hasar tespit çalışmalarının hem daha yeni, daha kolay, daha güvenilir olması ve ortaya çıkan problemlerin önüne geçilmesini hedefliyoruz. Robotik köpeğimiz binanın içerisine girecek ve binadaki taşıyıcı sistem hasarlarını resmedecek. Çekmiş olduğu resimleri daha önceki hasarlarla beraber o verileri akıllandırdığımız için o çatlağın hangi tür çatlak olduğunu bize kendisi otomatik verecek" dedi.

Spotify'a rakip olarak kurulmuştu! Kasım ayı itibariyle kapatılıyor Spotify'a rakip olarak kurulmuştu! Kasım ayı itibariyle kapatılıyor Haberi Görüntüle

GELİŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ

Projenin hala geliştirme aşamasında olduğunu söyleyen İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Hacıefendioğlu, "Proje geliştirme aşamasındayız. Programlar üzerine çalışıyoruz. Bunun öncelikle tabii şu anda robot köpek, bir yapay zeka robot köpeği görülüyor ama inşaat mühendisliği alanında geliştirilmedi. Dolayısıyla dünyada ve Türkiye'de ilk defa yapılıyor. Robot köpek, üzerindeki bir yazılım sayesinde kendi kendine artık insanın komutlandırmasına gerek kalmadan bir hasar sınıfı belirtti. Bize bilgilendirme ve raporlama yapabilecek durumda. Ancak bunu robota entegre edilmesi konusunda daha yeni bir proje. Dolayısıyla aşamalarını adım adım izleyeceğiz. ve görüntü aşamasında bizlere insanoğlunu devre dışı bırakabilecek bir seviyeye ulaşabilecektir diye düşünüyoruz" ifade etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Tolga Çolak

TRHaber.com - Teknoloji


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading