Yapay zeka rüyası sona erebilir: Ekonomik bir kabusa dönüşmesi an meselesi

Yapay zeka rüyası sona erebilir: Ekonomik bir kabusa dönüşmesi an meselesi

Yapay zeka teknoloji gün geçtikçe büyük ilgi topluyor. Birçok teknoloji devi şirket artık yapay  zeka modellerini kullanıyor. Uzmanlara göre yapay zeka teknolojisi tehlikeli bir balon haline gelebilir. Sistemlerin geliştirilmes ve sürdürülme maliyetleri çok yüksek, ancak ekonomik olarak sürdürülebilir olması konusu kafada soru işaretlerine yer veriyor. İşte haberin detayları...

Teknoloji

22.10.2024, 18:44

Uzmanlara göre, bu yapay zeka balonu, 2000'lerin başındaki 'dot-com balonu'ndan daha büyük bir tehlike yaratabilir. Yapay zeka teknolojisine olan büyük ilgi, kısa sürede ciddi bir yükselişe neden olmuş olsa da, bu yükselişin sürdürülebilir olup olmadığı konusu ise büyük bir soru işaretini akıllara yer ediyor.

Akademisyenler Jeffrey Funk ve Gary Smith, yapay zeka balonunu ve 'dot-com' balonunu karşılaştırdıkları bir makalelerinde, iki balonun da aslında tamamen farklı gelir kaynaklarına sahip olduğuna dikkat çekiyor. Bu farklılığın yapay zeka aleyhine olduğu konusunu vurguluyor. "Bu sefer farklı" söylemi geçmişte defalarca duyulmuş bir söylem olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür balonlar patladığında bu farkın hayal ürünü olduğu belli oluyor.

Yemek kartıyla deterjan alanları işten çıkardı! Küresel işten çıkarma dalgasına yeni boyut Yemek kartıyla deterjan alanları işten çıkardı! Küresel işten çıkarma dalgasına... Haberi Görüntüle

YAPAY ZEKA MALİYETİ GİTTİKÇE ARTIYOR

Üretken yapay zeka, kullanıcıların ilgisini gün geçtikçe daha çok çekiyor ve milyonlarca insan tarafından günlük hayatta kullanılıyor. Ancak bu teknolojiyi kullanmanın maliyeti neredeyse sıfıra yakın. ChatGPT gibi yapay zeka sistemlerine ücretsiz erişim imkanı, kullanıcıları fazla düşünmeden bu teknolojiyi kullanmaya yönlendiriyor. Burada dikkat edilmesi gerekilen kısım, bu hizmetlerin arkasındaki ekonomik yük. Yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi ve sürdürülmesi inanılmaz derecede maliyetli olduğu ortaya çıkıyor. Bir yapay zeka modelini eğitmek yüz milyonlarca dolar istiyor. Bu süreçte kullanılan çipler, enerji, su gibi kaynaklarla beraber maliyeti yükseltiyor.

Togg almak isteyenlere müjde! Sıfır faizli kredi! Togg almak isteyenlere müjde! Sıfır faizli kredi! Haberi Görüntüle

YAPAY ZEKA EKONOMİK GELİR SAĞLIYOR MU? 

St. Louis Federal Rezerv Bankası gibi bazı ekonomik kuruluşlar, üretken yapay zekanın iş gücü verimliliği üzerindeki etkilerini ele alarak tartışıyor. Aslında burada dikkat edilmesi gereken konu, sosyal medya veya diğer ücretsiz hizmetlerin kullanım oranlarının, bu teknolojilerin gerçekten ekonomik bir katkı sağlamadığı anlamına gelmesi. Üretken yapay zekanın herkes tarafından kullanılıyor olması, bu teknolojinin iş gücü verimliliği açısından fayda sağladığı anlamına gelmiyor.

Milyonlarca kişinin verileri çalındı! WhatsApp'ta güvenlik açığı: Bilgileriniz hackerların elinde Milyonlarca kişinin verileri çalındı! WhatsApp'ta güvenlik açığı: Bilgileriniz hackerların elinde Haberi Görüntüle

YAPAY ZEKA BALONU PATLARSA NE OLACAK?

Yapay zeka teknolojisine yapılan büyük yatırımlar, birçok uzmana göre sürdürülemez seviyelerde olduğu hakkında tartışmaya yol açıyor. OpenAI gibi şirketlerin geliştirdiği yapay zeka sistemleri, devasa maliyetlerle oluşturuluyor. Henüz bu yatırımların geri dönüşü tam anlamıyla sağlanabilmiş olmasada. New York Times’a göre OpenAI, bu yıl yaklaşık 3,7 milyar dolar gelir bekletişte. Aynı zamanda 5 milyar dolarlık zarar edeceğinide öngörüyor. Yapılan bu devasa yatırımların geri dönüşü olmazsa, yapay zeka balonunun patlaması ciddi bir ekonomik soruna yol açacağa benziyor.

Yorumlar (0)

Tolga Çolak

TRHaber.com - Teknoloji


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading