Top İsrail'de: Hamas, ateşkes planına dair cevabını Mısır ve Katar'a iletti

Top İsrail'de: Hamas, ateşkes planına dair cevabını Mısır ve Katar'a iletti

Filistin direniş hareketi  Hamas, ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan 3 aşamalı ateşkes planına olumlu yaklaştıklarını ve cevaplarını arabulucu iki ülke olan Mısır ve Katar'a ilettiklerini duyurdu.

Dünya

12.06.2024, 09:15

Filistin direniş hareketleri Hamas ile İslami Cihad, ortak bir yazılı açıklama yaparak ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan 3 aşamalı ateşkes planına olumlu yaklaşım içinde olduklarını belirterek söz konusu plana dair cevaplarını arabulucu iki ülke; Mısır ve Katar'a ilettiklerini duyurdu. Yapılan açıklamada "Filistin halkının çıkarlarını, Gazze'ye yönelik devam eden saldırının tamamen durdurulmasını ve (İsrail'in) Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesini" öncelediği bildirildi. Açıklamada, ayrıca "Filistin heyeti, ulusal sorumluluk bilinciyle, halkımıza karşı açılan bu savaşı sona erdirecek anlaşmaya olumlu yaklaşım göstermektedir." ifadelerine yer verildi.

Direniş hareketlerinin verdiği cevaba dair Mısır ve Katar'dan da bir açıklama yapıldı. İki devletin hükümet yetkilileri sosyal medya hesaplarından yaptıkları ortak açıklamada "Mısır ile Katar, Hamas ve Filistinli grupların ateşkes teklifine ilişkin cevabını teslim aldığını duyurmaktadır." ifadelerini kullandı. Açıklamada ateşkes çabalarının devam ettiği belirtilirken bundna sonra da koordinasyon halinde olunacağının altı çizildi. 

Yunanistan Lozan'ı yok sayıyor! Batı Trakya Türkleri, Yunan devletinin dayattığı müftüleri protesto etti Yunanistan Lozan'ı yok sayıyor! Batı Trakya Türkleri, Yunan devletinin dayattığı... Haberi Görüntüle

HAMAS YETKİLİSİ ALİ BEREKE'DEN AÇIKLAMA

Anadolu Ajansı'na açıklama yapan Filistin direniş hareketi Hamas'ın üst düzey isimlerinden Ali Bereke, Filistinli grupların, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının uygulanmasına yönelik mekanizmalar oluşturmak için arabuluculardan dolaylı müzakere yapmalarını talep ettiğini söyledi. Bereke, Hamas ve İslami Cihad Hareketinin başını çektiği Filistinli direniş gruplarının, arabulucuları BMGK kararının uygulanmasına yönelik mekanizmalar oluşturmak amacıyla dolaylı müzakereler yürütmeye çağırdığını belirtti. Ali Bereke, BMGK kararının pratik uygulama mekanizmalarına ihtiyacı olduğunu ve takip edilmesi gerektiğini ifade ederek Hamas'ın, tam ve kalıcı bir ateşkese, İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesine ve ciddi bir esir takası anlaşmasına yol açacak her türlü anlaşmayı desteklediğini vurguladı.

Rusya'nın Truva Atı! O ülke Avrupa'yı tedirgin ediyor! Rusya'nın Truva Atı! O ülke Avrupa'yı tedirgin ediyor! Haberi Görüntüle

BMGK'DE ATEŞKES KARARI

BM Güvenlik Konseyi, 9 Haziran'da ilk kez Gazze'ye yönelik ateşkes kararı almıştı. 

ABD'nin sunduğu karar tasarısı 15 ülke tarafından oylanmış, kritik oylamada 14 ülke "evet" oyu kullanırken Rusya "çekimser" kalmıştı.

Mısır, ABD ve Katar tarafından yürütülen diplomatik çabalara işaret edilen kararda ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta sunduğu 3 aşamalı teklif memnuniyetle karşılandı. Söz konusu teklifin İsrail tarafından kabul edildiği belirtilen kararda Hamas'a çağrı yapıldı. Oysa Hamas, bu ve buna benzer birçok ateşkes önerisini kabul ettiği halde İsrail, uzlaşmaz tavrıyla katliamlarına devam etmeyi tercih etti. 

Son dakika... Hizbullah, İsrail'in başkenti Tel Aviv'i roketlerle vuruyor Son dakika... Hizbullah, İsrail'in başkenti Tel Aviv'i roketlerle vuruyor Haberi Görüntüle

KARAR NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

İlk aşama: Hemen ateşkes ilan edilecek, kadın, yaşlı ve yaralı esirler serbest bırakılacak. İsrail güçleri, Gazze'deki nüfus bulunan yerlerden çekilecek, insani yardımlar artacak, temel hizmetlerin inşası başlayacak, Filistinli siviller evlerine dönecek, Filistinli esirler takas edilecek.

İkinci aşama:  Geri kalan esirler tamamen serbest bırakılacak, İsrail tüm Gazze'den çekilecek.

Üçüncü aşama: Gazze, birkaç yıla yayılacak plan doğrultusunda yeniden inşa edilecek. Ölen esirlerin cesetleri teslim edilecek.

Küçük bir kolyeden korktular! Amazon yöneticisinin 'Filistin' kolyesi siyonistleri kudurttu! Küçük bir kolyeden korktular! Amazon yöneticisinin 'Filistin' kolyesi siyonistleri kudurttu! Haberi Görüntüle

HAMAS OLUMLU KARŞILAMIŞTI

Hamas'tan yapılan açıklamada, söz konusu gelişmenin "memnuniyetle" karşılandığı aktarılmış ve planın uygulanması konusunda arabulucularla iş birliği yapmaya hazır olunduğu bilgisi verilmişti.

Eski milletvekili Bob Seely Uyardı: Putin'in füzeleri Londra'yı hızla vurabilir! Eski milletvekili Bob Seely Uyardı: Putin'in füzeleri Londra'yı hızla vurabilir! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE DE MEMNUN

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ‘ateşkes’ oylamasında çıkan sonuç, her ne kadar geç kalınmış bir karar olsa da memnuniyet vericidir. Bu kararın bir an evvel yürürlüğe girmesi ve ateşkes sürecinin başlaması için uluslararası desteğin acilen sağlanması gerekmektedir. Gazze’de aylardır devam eden zalimliğin ve insanlık dışı soykırımın sona ermesi için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız." ifadelerini kullanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading