Tunuslu tarihçi Erdoğan'ı yere göğe sığdıramadı: Fikirlerinin boyutlarını bilselerdi buna inanamazlardı

Tunuslu tarihçi Erdoğan'ı yere göğe sığdıramadı: Fikirlerinin boyutlarını bilselerdi buna inanamazlardı

Tunuslu tarihçi Prof. Dr. Abdülcelil Temimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı öve öve bitiremedi. Türk ve Osmanlı alanlarında çalışmalarıyla ön plana çıkan Temimi, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, istisnai bir şahsiyet, Türkiye ve İslam dünyasının gururu. İnsanlar Erdoğan'ın fikirlerinin ve teorilerinin değerinin boyutlarını bilselerdi buna inanamazlardı" ifadelerini kullandı.

Dünya

04.10.2024, 11:12

Tunus'un önemli tarihçilerinden olan ayrı zamanda Türk Tarih Kurumunun şeref üyeleri ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Bilim Kurulu üyeleri arasında yer alan 86 yaşındaki Prof. Dr. Temimi, AA muhabirlerine önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Çok önemli Türk akademisyenler ve bilim insanları mevcut, fakat Arap dünyası ile ilişkilerin yeterli düzeyde olduğunu düşünmüyorum" diyen Temimi, "50 yıllık ilmi birikimimiz ile üzerimize düşeni yaparak, Arap dünyasına Türklerin hiç bir zaman düşman olmadığını yayımladığımız, dergiler, kitaplar, makaleler ve düzenlediğimiz konferanslar ile anlattık." şeklinde konuştu.

İsrail, Lübnan'a şiddetli biçimde bombalıyor: Çok sayıda hedef vuruldu! Ölü ve yaralılar var İsrail, Lübnan'a şiddetli biçimde bombalıyor: Çok sayıda hedef vuruldu! Ölü... Haberi Görüntüle

ERDOĞAN'A ÖZEL ÖVGÜ

Sözlerine devam eden Temimi, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, istisnai bir şahsiyet, Türkiye ve İslam dünyasının gururu. İnsanlar Erdoğan'ın fikirlerinin ve teorilerinin değerinin boyutlarını bilselerdi buna inanamazlardı" ifadelerini kullandı.

Temimi, Türk dünyası ile Arap dünyasını yakınlaştırmak için birçok ilmi çalışmaya imza attıklarını belirterek, "Elimden geldiğince Türk ve Arap akademisyenlerin ortak katılımlarını sağlayacak ilmi toplantılar tertip ettim." dedi.

"Türkçe öğrendiğim dönemde, yaptığım araştırma esnasında, Türkiye'de büyük bir arşiv hazinesi olduğunu keşfettim." diyerek sözlerine devam eden ünlü tarihçi, "Türkiye'deki Devlet Arşivlerinde 150 milyonun üzerinde Osmanlı'ya ait vesika mevcut. Osmanlı'nın Arap eyaletleriyle olan yazışmalarına ışık tutan evrakları incelediğimde, Mısır, Suriye ve Lübnan'daki kardeşlerimizin Osmanlıyı sömürgeci olarak değerlendirdiklerini gördüm" şeklinde konuştu.

Avrupa'da sigara ve elektronik Sigaraya açık alan yasağı gündemde! Artık açık alada sigara içilemeyecek... Avrupa'da sigara ve elektronik Sigaraya açık alan yasağı gündemde! Artık... Haberi Görüntüle

OSMANLI İLE SÖMÜRGE YAN YANA GELEMEZ

Prof. Dr. Temimi, Osmanlının sömürgeci olduğu yönündeki iddiaları kesinlikle kabul etmediğini ifade ederek, "Arap dünyasındaki Osmanlının sömürgeci olduğu yönündeki iddialar hiç makul değil. Tam tersine Osmanlı, Arap dünyasını batılı Hristiyan devletlerin istilasından dolayısıyla sömürgesinden kurtarmıştı." dedi.

Sözlerine devam eden ünlü tarihçi, "Osmanlının sömürgeci olduğu düşüncesine karşı mücadele etmek için uluslararası konferanslarda ve sempozyumlarda Osmanlı'nın sömürgeci olmadığını ve Arap topraklarını batılı Hristiyanlardan koruduğunu anlattım." ifadelerini kullandı.

Osmanlı ile Sömürge kelimesinin yan yana bile gelmemesi gerektiğini belirten Temimi, Osmanlının Arap dünyasındaki yönetimine "Sömürge" ya da "Osmanlı istilası" denilmesine karşı çıktığını bunun yerine yeni bir terim oluşturduğunu belirtti. Temimi, Osmanlının Arap dünyasındaki (Ülkelerine) yönetim sistemini "Osmaniye" ismiyle yeniden tanımladığını söyledi.

Osmanlı ile Arap dünyası arasındaki ilişkiyi modern dille anlatmak için "Osmaniye" tanımlamasının tam yerinde bir kavram olduğunu belirten Temimi, bu kavramın anlamını ve kullanımını konu alan, Türk ve Arap akademisyenlerin katılacağı ortak bir sempozyumun yapılmasının önemini vurguladı.

 

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading