Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye diplomatik güç haline geldi: Araştırma şirketinden dikkat çeken analiz: Fransa ve Japonya'yı geride bıraktık!

Türkiye diplomatik güç haline geldi: Araştırma şirketinden dikkat çeken analiz: Fransa ve Japonya'yı geride bıraktık!

Uluslararası endekse göre Türkiye, uluslararası diplomaside giderek yükseliyor. Fransa ve Japonya'yı geride bırakan Türkiye 3. sıraya yükseldi. 

Dünya

26.07.2024, 17:33

Avustralya Lowy Enstitüsü'nün 2024 Küresel Diplomasi Endeksi'ne göre, Türkiye'nin Afrika ve Ortadoğu'daki dış girişimleri meyvesini verdi ve ülkenin diplomatik gücünü küresel olarak üçüncü sıraya, ağır sikletler Çin ve ABD'nin hemen arkasına taşıdı. Enstitü, Pazar günü yayınlanan endekste, "yükselen" bir orta güç ülkesi olarak Türkiye'nin "daha çok kutuplu bir dünyada" diplomatik ağlarını "hızla genişlettiğini" söyledi.

Raporda Asya'daki 66 ülke ve bölgenin, G20 ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) diplomatik ağları görselleştiriliyor. Türkiye'nin, sırasıyla 274 ve 271'e sahip Çin ve ABD'nin hemen arkasında, dünya genelinde yayılmış 252 diplomatik misyonu bulunuyor. Raporda ayrıca, "Ulusal gücün ekonomik, askeri ve teknolojik çeşitli biçimleri arasında diplomasi, en az hesaba katılan ve bu nedenle çoğu zaman göz ardı edilen etki kollarından biri olmuştur" denildi.

Türkiye, "geleneksel diplomatik ağır toplar olan Japonya ve Fransa'yı geride bırakarak, 2023 yılında dünyanın üçüncü büyük diplomatik oyuncusu haline gelmek üzere hızla yükseldi."

MiG-29 yere çakıldı! Türkiye'yi tehdit etmişlerdi: Savaş uçaklarını gökyüzünde tutamadılar MiG-29 yere çakıldı! Türkiye'yi tehdit etmişlerdi: Savaş uçaklarını gökyüzünde tutamadılar Haberi Görüntüle

ORTADOĞU VE AFRİKA ADIMLARI

252 kadroyla faaliyet gösteren Ankara, 2017'den bu yana 24 kadro, 2021'deki endeksin son baskısından bu yana ise 11 kadro ekleyerek ağını istikrarlı bir şekilde genişletti.

Raporda, "Türkiye'nin yeni görev yerlerinin birçoğu Ortadoğu ve Afrika'da yer alıyor. Bu, Ankara'nın ilgi duyduğu bölgelere yönelik diplomatik bir atılımın yansımasıdır." ifadelerine yer verildi.

Ancak, "Türkiye'nin ağı, toplam yurtdışı ofislerinin 102'sinin (%40) yalnızca bu bölgede olmasıyla, Avro Bölgesi'ndeki önemli etnik Türk diasporasını gölgede bırakarak, oldukça Avrupamerkezci olmaya devam ediyor" denildi.

Ankara, Asya kıtasındaki ülkelerle ikili ve çok taraflı ilişkilerini güçlendirmek amacıyla Asya Yeniden Girişimi'ni başlattı.

Kilometrelerce öteden kan dökmek için geldiler! Yüksek maaş ve pasaport karşılığı adam öldürecekler Kilometrelerce öteden kan dökmek için geldiler! Yüksek maaş ve pasaport... Haberi Görüntüle

İLK İKİDE ÇİN VE ABD VAR

Ankara'nın Avustralya ve Yeni Zelanda'da diplomatik varlığı devam ederken, Türkiye'nin "Pasifik'te temsil edilmediği ve Karayipler ile Hint Okyanusu Bölgesi'nde sınırlı bir ayak izine sahip olduğu" ifade edildi.

Lowy Enstitüsü, ülkelerin diplomatik ayak izlerinin derinleşmesi ve genişlemesinin, "çevrimiçi bağlantının kolaylığına rağmen, dünya çapındaki hükümetlerin yüz yüze diplomasiye ve sahada varlığa yatırım yapmaya devam ettiğini" yansıttığını belirtti.

"Öte yandan raporda, "Büyük güç rekabeti diplomaside de diğer alanlarda olduğu gibi yaygın olup, sıralamada ABD ve Çin ön plandadır" denildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşı veya Güney Afrika ve Arjantin'deki ekonomik zorluklar gibi konular da bazı ülkelerin ağlarında düşüşlere yol açtı." ifadelerine yer verildi.

Rapor, "Diğer ülkeler öncelikler değiştikçe belirli bölgelerdeki varlıklarını azalttı, jeopolitik rekabet ise Pasifik ve Asya'yı odak noktasına taşıdı" dedi. Ayrıca raporda Ukrayna'nın savaşının, Şubat 2022'den bu yana yurtdışındaki 14 görevini kapatan Rusya üzerindeki etkisine dikkat çekildi, "büyük ölçüde bozulan ilişkiler veya diplomatik sınır dışı etmeler sonucu."

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading