Türkiye, tansiyonun yüksek olduğu denizlerde doğalgaz ve petrol arayacak: Oruç Reis’e savaş gemileri eşlik edecek

Türkiye, tansiyonun yüksek olduğu denizlerde doğalgaz ve petrol arayacak: Oruç Reis’e savaş gemileri eşlik edecek

Türkiye, Somali denizlerinde 3 blokta doğal gaz ve petrol arayacak. Oruç Reis gemisi eylül sonu, ekim başı gibi bu bölgeye gönderilecek. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ne destek unsurları da eşlik edecek. 

Ekonomi

22.07.2024, 14:27

Doğu, Güney Doğu Anadolu Bölgesi ve Karadeniz'de petrol emaresine rastlandıktan sonra Türkiye, rotasını Somali denizlerine çevirdi. Türkiye ile Somali arasında Hidrokarbon Arama ve Üretim Anlaşması'na ilişkin imza Aatıldı. Türkiye, Somali denizlerinde 3 blokta doğal gaz ve petrol arayacak. Oruç Reis gemisi eylül sonu, ekim başı gibi bu bölgeye gönderilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'dan konuya ilişkin açıklama geldi.

Büyük kriz için tarih verildi: Su kaynakları ve gıda üretimi tehlikede! Dünyanın 26 senesi kaldı Büyük kriz için tarih verildi: Su kaynakları ve gıda üretimi... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE İLE SOMALİ ARASINDA ANLAŞMA

Somali açık denizlerindeki petrol ve doğal gaz kaynağına dikkati çeken Bayraktar, "Bugün burada Somali offshore'unda 3 blokta anlaşmamızı imza ettik. Türkiye Petrolleri genel müdürümüz Türkiye adına bu anlaşmaya imza koydu. Bu sayede Somali denizlerinde 3 blokta, ki her bir blok 5 bin kilometrekarelik bir alanı temsil ediyor. Buralarda Türkiye münhasıran arama ve petrol bulduğumuz zaman da üretme yetkisine sahip olacak. Bir üretim paylaşım anlaşmasını imza etmiş olduk." ifadelerini kullandı.

IMF'den Türkiye değerlendirmesi: Enflasyon daha da düşecek IMF'den Türkiye değerlendirmesi: Enflasyon daha da düşecek Haberi Görüntüle

İLK ETAPTA NELER YAPILACAK?

Bahsedilen bu blokların 2 tanesi karadan yaklaşık 50 kilometre açıkta, bir diğeri 100 kilometre açıkta, 3 saha. İlk etapta bu sahalarda 3 boyutlu sismik faaliyet gerçekleştirilecek. Bunun için Oruç Reis gemisi eylül sonu, ekim başı gibi bu bölgeye gönderilecek. Orada aylarca sürecek çok önemli bir sismik çalışma yapılacak ve bu çalışmanın sonucunda ortaya çıkan değerlendirmelere göre de bu iş sondajla ve sondaj sonrasında da bir keşifle neticelenecek.

Kimlik kartı ile PTT'ye gidene 15 bin TL ödeme! Bakanlık müjdeyi verdi: Son 3 ay! Kimlik kartı ile PTT'ye gidene 15 bin TL ödeme! Bakanlık... Haberi Görüntüle

5 DESTEK GEMİSİ EŞLİK EDECEK

Belirlenen 3 blokta deniz derinliği yaklaşık 2 bin metre, yer yer 3 bin metre ve deniz tabanından sonra da 4 bin metreye kadar, yani toplamda deniz yüzeyinden 7 kilometrelik bir yerde bir sondaj faaliyeti gerçekleştirmiş olacak. Oruç Reis yaklaşık 50 kişilik bir ekiple Somali'ye hareket edecek. Ama sadece Oruç Reis değil onun yanında 5 destek gemisi de mutlaka ona eşlik edecek bu operasyon sırasında. 

ABD'nin ağzının tadı Türkiye'den! Tam 22 milyon 883 bin dolarlık ihracat ABD'nin ağzının tadı Türkiye'den! Tam 22 milyon 883 bin dolarlık... Haberi Görüntüle

DONANMA HAZIR

Gemi rotasını korumak için MİLGEM korvetleri, fırkateynler ve elbette deniz helikopterİ Oruç Reis’e eşlik edecek. Bu sayede hava ve deniz üzerinde oldukça etkili bir koruma alanı oluşturabilecek. Çünkü, Somali deniz sahası şu anda dünyada tansiyonun en yüksek olduğu deniz alanlarından biri. Korsanlık faaliyetleri, son aylarda artan Husi saldırıları ve başka kimi olayların hemen hepsi bu bölgede yaşanıyor.

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading