Türkiye'den Nijer'e çıkarma! Ana gündem maddesi iş birliğini güçlendirmek

Türkiye'den Nijer'e çıkarma! Ana gündem maddesi iş birliğini güçlendirmek

Türkiye'nin Afrika adımları kaldığı yerden devam ediyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bugün Nijer’e gidiyor. Nijerli yetlililer ile yapılacak olan görüşmeden ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra iş birliğini güçlendirme ve çeşitlendirme yönünde atılabilecek adımlar konuşulacak.

Gündem

17.07.2024, 16:48

Geçtiğimiz Temmuz ayında askeri darbe ile yönetimin değiştiği Afrika ülkesi Nijer'e Türkiye'den 3 bakanlı çıkarma var. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan beraberinde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar'ın bulunduğu heyeti taşıyan uçak Nijer Diori Hamani Uluslararası Havalimanına iniş yaptı. 

Havalimanında Dışişleri Bakanı Fidan ve beraberindeki heyeti Nijer Dışişleri Bakanı Bakary Yaou Sangare, Ulaştırma ve Ekipman Bakanı Mahaman Salissou, Gençlik ve Spor Bakanı Abdourrahmane Amadou, Devlet Başkanı Kabine Direktörü Bakan Soumana Boubacar, ve Türkiye'nin Niamey Büyükelçisi Özgür Çınar karşıladı.

Diyarbakır annelerinin mücadelesi rahatsız etti! DMM'den çirkin iftiraya cevap Diyarbakır annelerinin mücadelesi rahatsız etti! DMM'den çirkin iftiraya cevap Haberi Görüntüle

İŞ BİRLİĞİ GÜÇLENECEK

İki ülke arasında yapılan görüşmelerde ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler ile halihazırda iş birliğini güçlendirme ve çeşitlendirme yönünde atılabilecek adımlar değerlendirilecek. Öte yandan Sahel bölgesindeki güncel gelişmeler ve İsrail-Filistin ihtilafı başta olmak üzere bölgesel konular da görüşmelerde ele alınacak.

Nijer ziyareti Türkiye’ye gelen Nijer Başbakanı ve Ekonomi ve Finans Bakanı Ali Mahamane Lamine Zeine’nin ziyaretine karşılık niteliğini taşıyor. Zaine, Türkiye’de Türk savunma sanayii şirketlerine de ziyaretler gerçekleştirmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın ve diğer yetkililerin Nijer'e yapacağı ziyaret, Nijer Başbakanı Lamine Zeine'nin Türkiye'ye yaptığı ziyarette sağlanan mutabakat çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Ziyaretle ikili ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Türkiye'nin Nijer’de, özel sektör ve kamu kurumlarıyla uzun yıllara dayanan bir mevcudiyeti söz konusuyken Türk firmalarının ülkede enerji ve madenler, hizmetler ve müteahhitlik sektörlerinde yatırımları ve devam eden projeleri mevcut.

2024 ABD Başkanlık seçimi ne zaman, hangi gün? Salıncak eyalet nedir? 2024 ABD Başkanlık seçimi ne zaman, hangi gün? Salıncak eyalet... Haberi Görüntüle

BÖLGEDE TÜRKİYE İZLERİ...

Afrika adımlarını güçlendiren Türkiye'nin bölgede birçok izi bulunuyor. Sağlık sektöründe Türkiye-Nijer Dostluk Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi olarak 2019'dan bu yana Nijer halkına hizmet veriyor. Hastaneye Mart 2021'de Tüp Bebek Merkezi de eklendi.

Türkiye Maarif Vakfı’nın Niamey’de üç kampüste 13 okulu ve 2 öğrenci yurdu bulunuyor. Okulların toplam öğrenci sayısı 2024 yılı itibarıyla 1613’e ulaşırken bünyesinde 648 öğrenci kapasiteli bir yurt binası ile bir spor yerleşkesini de içeriyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading