Yandex Metrica

Türkiye'den soykırım davası için yeni adım: TBMM hukuk heyeti müdahillik başvurusu için Lahey'e gitti

Türkiye'den soykırım davası için yeni adım: TBMM hukuk heyeti müdahillik başvurusu için Lahey'e gitti

Türkiye, Güney Afrika tarafından İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için gerekli hazırlıkları tamamladı. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, "Biz ilk andan itibaren Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bütün hukuki ve teknik çalışmaları yaparak, uluslararası hukukun, Uluslararası Adalet Divanının ve bundan önceki soykırım davaları ve uluslararası ceza mahkemeleri kararları örnekleri olmak üzere bilgi ve belgeleriyle delilleri ortaya koyarak müdahillik başvurusu hazırladık." dedi.

Gündem

07.08.2024, 00:11

Türkiye, Güney Afrika'nın Gazze'deki katliamları dolayısıyla Uluslararası Adalet Divanına İsrail aleyhine açtığı soykırım davasına müdahil oluyor. Bunun için TNBM'den bir heyet Hollanda'nın Lahey kentine hareket etti. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Lahey'e gitmeden önce İstanbul Havalimanı'nda Türkiye'nin müdahillik başvurusu hakkında açıklamalarda bulundu. Yüksel, İsrail'in 10 aydır Gazze'de soykırım suçu işlediğini ve kadın-çocuk ayırmadan 40 bin kişiyi katlettiğini belirtti. Gazzelilerin kendilerini yok etmek isteyen bir düşmanla karşı karşıya olduğunu ifade eden Yüksel, Güney Afrika'nın 29 Aralık 2023'te UAD'de İsrail'e karşı açtığı soykırım davasının Birleşmiş Milletler Soykırımı Önleme ve Cezalandırma Sözleşmesi'ne dayanılarak açılan bir dava olduğunun altını çizdi. Yüksel şöyle devam etti: "Biz de ilk andan itibaren Türkiye olarak bu davaya müdahil olacağımızı ilan etmiştik ve 31 Mayıs’ta Lahey Büyükelçiliğimiz tarafından Uluslararası Adalet Divanına nota verilerek bu davaya müdahil olacağımızı resmi olarak kayıt altına almıştık. Biz ilk andan itibaren Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bütün hukuki ve teknik çalışmaları yaparak, uluslararası hukukun, Uluslararası Adalet Divanının ve bundan önceki soykırım davaları ve uluslararası ceza mahkemeleri kararları örnekleri olmak üzere bilgi ve belgeleriyle delilleri ortaya koyarak müdahillik başvurusu hazırladık."

Milli İstihbarat Akademisi eğitim hayatına başladı! İlk derse İbrahim Kalın katıldı Milli İstihbarat Akademisi eğitim hayatına başladı! İlk derse İbrahim Kalın... Haberi Görüntüle

EN KAPSAMLI BAŞVURU TÜRKİYE'DEN

Cüneyt Yüksel, UAD'ye müdahillik başvurusu için şimdiye kadar Nikaragua, Kolombiya, Meksika, Libya, Filistin ve son olarak İspanya'nın girişimde bulunduğunu hatırlattı. Türkiye'nin müdahillik için en kapsamlı başvuruyu yapacağını dile getiren Yüksel, "Bizler delilleriyle birlikte -ki bu delilleri bizzat Güney Afrika heyetine de sunmuştuk- bu belgelerle kapsamlı bir başvuru yapacağız. Özellikle tanıklarla görüşmeler ile Anadolu Ajansının videoları ve resimleri başta olmak üzere deliller hazırladık. Orada yaşananlar tüm insanlığın gözleri önünde oluyor. Bütün bunlarla birlikte delilleri sunmak kaydıyla soykırım suçunu kanıtlar şekilde dilekçemizi sunacağız." ifadelerini kullandı.

Sır perdesi aralanıyor! Narin Güran'ın katili kim? 21 kişi gözaltına alındı: Otopsi işlemi devam ediyor Sır perdesi aralanıyor! Narin Güran'ın katili kim? 21 kişi gözaltına... Haberi Görüntüle

İSMAİL EMRAH KARAYEL: "TÜRKİYE'NİN GÖRÜŞLERİNİ DE İFADE EDECEĞİZ"

Heyette yer alan Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ise Türkiye'nin müdahillik dilekçesini sunmanın yanı sıra Türkiye'nin görüşlerini de ifade edeceklerini söyledi. Karayel, "Her seferinde ifade ettiğimiz gibi bu süreçte inşallah İsrail'in soykırımdan ceza alması için Türkiye olarak üzerimize düşen katkıyı yapmış olacağız. Tabi süreç içerisinde hem ülke olarak sunduğumuz deliller hem de diğer ülkelerin ifade ettiği hususları destekler mahiyette ifadeler hem de daha önceki verilmiş kararlar Uluslararası Adalet Divanının verdiği kararlara atıflarla Güney Afrika'nın davasını destekler bir süreç yürütüyoruz. Son derece kapsamlı bir çalışma neticesinde hazırlanmış bu dilekçeyi inşallah ülkemiz adına teslim edeceğiz. Bu yargılama uluslararası kamuoyunda olan cezasızlık ve İsrail'e dokunulamaz algısının ortadan kalkmasını ve soykırımın sonlanmasını sağlayacak." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading