Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye'nin ambargosu çıldırttı: Hindistan medyası çarşaf çarşaf analiz yayınladı: Ankara bizi sildi!

Türkiye'nin ambargosu çıldırttı: Hindistan medyası çarşaf çarşaf analiz yayınladı: Ankara bizi sildi!

Yunanistan ile birlikte Ege sorununu kaşıyan Hindistan'a Ankara'dan yaptırım cevabı geldi. Asya ülkesinin savunma sanayi ürünlerine ambargo uygulayan Türkiye, Hindistan medyasını adeta çıldırttı. Türkiye'nin kararını analiz eden EurAsian Times, Ankara Hindistan'ın üstünü çizdi yorumunu yaptı.

Dünya

25.07.2024, 01:23

Türkiye'nin Yeni Delhi kararını analiz eden Hindistan merkezli EurAsian Times Gazetesi, "Türkiye'nin Hindistan'a savunma ekipmanı ihraç etme konusundaki isteksizliğine dair haberler,   her iki ülkenin de böyle bir politikayı reddetmesiyle diplomatik bir öfke yarattı." ifadelerini kullandı.

Mustafa Murat Şeker'in Türk Dışişleri Bakanı'nın Hindistan'a herhangi bir savunma ürünü ihraç etmeyi onaylamadığından bahsettiği toplantı tutanaklarına eriştik diyen EurAsian Times, "Hindistan'ın Türkiye'den hiçbir zaman askeri teçhizat talebinde bulunmadığı da bir diğer gerçektir." ifadelerini kullandı. 

Analizine devam eden Hindistan medyasu şu ifadeleri kullandı;

"Türk savunma ürünlerinin yurtdışına satışı Türk ordusu, SSB ve Dışişleri Bakanlığı'ndan önceden onay gerektiriyor. Şeker, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) başkan yardımcısıdır ve 10 Temmuz 2024'te Dışişleri Komitesi'nde bir tartışmada konuştu.

2 havalimanına saldırı uyarısı! Uçuşlar askıya alındı 2 havalimanına saldırı uyarısı! Uçuşlar askıya alındı Haberi Görüntüle

HİNDİSTAN İLE ANLAŞMA YOK

“Örneğin Hindistan, dünyanın en büyük beş silah ithalatçısından biri, devasa bir pazar, yaklaşık 100 milyar dolar ithalat yapıyor. Ancak, siyasi durumumuz ve Pakistan ile olan dostluğumuz nedeniyle, Dışişleri Bakanlığımız bize Hindistan'a herhangi bir ürün ihraç etmemiz konusunda olumlu geri bildirimde bulunmuyor ve sonuç olarak, şirketlerimize bu konuda herhangi bir izin vermiyoruz,” dedi.

Hint medyası 'Times Now' bir Gerçek Kontrolü yaptığını iddia etti ve bilgiyi destekleyen Türk Büyükelçisi Firat Sunel'den alıntı yaptı. Ancak, 'Times Now'ın gerçeği ortaya çıkarmak için derinlemesine bir araştırma yapmadığı anlaşılıyor. Belge, Türkiye'nin Hindistan'a savunma ihracatına karşı yürürlükte olan resmi olmayan bir politikayı açıkça gösteriyor.

İddialara yanıt olarak Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sözcüsü Randhir Jaiswal şunları söyledi: "Bildiğim kadarıyla ve bilgiyle ilgili olarak, bu bilgi iyi değil. Bu yüzden lütfen bu soruyu Türkiye Büyükelçiliği'ne götürmenizi tavsiye ediyorum, size kısa bir cevap verebilirler çünkü bu Türkiye'de üretilen bir gönderi. Anladığım kadarıyla, bildiğim kadarıyla, bu en iyi ihtimalle dezenformasyon."

Türkiye'nin Pakistan'la savunma ilişkileri, 2016'daki başarısız darbe girişiminin ardından keskin bir yükseliş eğilimi gösterdi. Pakistan Hava Kuvvetleri Mareşali Gulam Abbas Guman,  Pakistan Hava Kuvvetleri'nin 2016 darbe girişiminin ardından Türkiye'ye savaş pilotları sağladığını doğruladı . Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Hava Kuvvetleri tarafından organize edildiğini iddia ettiği başarısız darbe girişiminin ardından Türk meslektaşlarının tasfiye edilmesinin ardından savaş uçaklarında Pakistanlı pilotların görev aldığını resmen reddetti.

Tasfiyelerin ardından Türkiye'nin hava kuvvetleri birkaç birimi dağıttı ve çok sayıda personeli hapse attı, bu da ciddi pilot kıtlığına yol açtı. Bu yakınlık, Pakistan'ın Çin İHA'larını tamamlamak için envanterine Türk İHA'ları dahil etmesine neden oldu. 2022'nin başlarında PAF ilk Bayraktar TB-2 İHA'larını aldı ve Nisan 2022 itibarıyla PAF bunları Murid Hava Üssü'ne konuşlandırdı.

Türkler yapıyor dünya izliyor! İtalyan medyasından TB2, Kızılelma, Çelik Kubbe ve KAAN övgüsü Türkler yapıyor dünya izliyor! İtalyan medyasından TB2, Kızılelma, Çelik Kubbe... Haberi Görüntüle

"HİNDİSTAN HİÇBİR ZAMAN BİR SEÇENEK OLMADI"

PAF'ın en az 20 adet Bayraktar TB-2 teslim aldığı, çok sayıda uçağın ise hala siparişte olduğu belirtiliyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile Pakistan Ulusal Mühendislik ve Bilim Komisyonu, Anka askeri insansız hava araçları ve bileşenlerinin ortak üretimine yönelik mutabakat zaptı imzaladı.

Böyle bir senaryoda Hindistan'ın savunma teçhizatı ithal etmesi için Türkiye hiçbir zaman bir seçenek olmadı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olan Profesör Omair Anas EurAsian Times'a “Anladığım kadarıyla, 'genel bir yasak' yok. Her iki tarafça da henüz karşılıklılığın uygulanmadığı konular var. Genel olarak, konu bazında bir liyakat sistemi izliyorlar. Hindistan'ın Türkiye'ye ihracatı, Türkiye'nin büyüyen savunma sanayisine yapılan ihracat da dahil olmak üzere 10 milyar dolara ulaştı. Türkiye ve Hindistan'ın düzenli bir mekanizması olmadığı sürece, bu tür sorunlar orada kalacak," dedi.

Profesör Anas, Hindistan'dan Türkiye'ye yapılan tüm ihracat listesinde "savunma" olarak listelenen maddelerin 5-10 milyon dolardan fazla değere sahip olmayabileceğini söylüyor. Ancak ağır makineler, çelik, alüminyum ve nükleer reaktörler en üst sıralarda yer almaya devam ediyor.

Türkiye'nin Hindistan'a savunma ekipmanı ihraç etmeme yönündeki yazılı olmayan politikasına rağmen, Yeni Delhi bundan etkilenmedi. Nisan ayında, Hindistan'ın Hindustan Shipyard Limited (HSL),  Hint Donanması için beş destek gemisinden oluşan filoyu inşa etmek üzere Türk firmalarıyla olan tüm  anlaşmaları feshetti ve inşaatı kendi başına yapmaya karar verdi.

Maliyeti 1,5-2 milyar dolar arasında olması beklenen proje, başlangıçta HSL'nin 2020'de teknik iş birliği anlaşması imzaladığı Türk TAIS konsorsiyumuna bağlı Anadolu Tersanesi'nden teknoloji transferi öngörüyordu."

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading