Yandex Metrica

Sitede Ara

Türklerin kayıp şehri! Atalarımızın tarihine ışık tutacak keşif: Arkeologlar burayı neden bir dönüm noktası olarak görüyor?

Türklerin kayıp şehri! Atalarımızın tarihine ışık tutacak keşif: Arkeologlar burayı neden bir dönüm noktası olarak görüyor?

Moğolistan'ın Tuul Vadisi'nde öncü bir arkeolojik keşif gezisinde, Türkiye ve Moğolistan'dan bilim insanları, 'Dokuz Oğuz' olarak bilinen Türk kavimlerine ait olduğuna inanılan kayıp bir şehir olan Togu Balık'ın yerini belirleyen somut kanıtlar keşfettiler.

Dünya

07.07.2024, 16:39

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKCU) ve Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen kazı projesi , eski Türk uygarlıklarına dair anlayışımızı değiştirmeyi vaat ediyor.

Projenin Profesörü ve baş arkeoloğu Şaban Doğan da keşfin önemine değindi. Profesör, "Bu şehrin kazısı, Uygurların yerleşim hayatına dair anlayışımızı önemli ölçüde geliştirecek ve onu en az 100 yıl geriye taşıyacak" dedi.

Dünya savaşı çok yakın! Trump'tan çok konuşulacak F-35 açıklaması: Tüm bileşenlerinin ABD içinde üretilmesini isteyeceğiz Dünya savaşı çok yakın! Trump'tan çok konuşulacak F-35 açıklaması: Tüm... Haberi Görüntüle

ATALARIMIZ NASIL YAŞIYORDU?

Tuul Vadisi'nde bulunan alan, burayı Türklerin erken dönem kültürel uygulamalarına bağlayan bulgular ortaya çıkardı. Bu buluntular inançları, gömme gelenekleri ve şehir planlaması hakkında bilgi sağlıyor.

İKÇÜ Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler Fakültesi koordinasyonunda, TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) iş birliğiyle 30 araştırmacıdan oluşan uluslararası ekip, 100 kilometrekarelik alanda kapsamlı kazı ve yüzey araştırmaları gerçekleştirdi.

Çabaları, Türk atalarının kültürel mirasını belgelemeyi ve korumayı amaçlıyor. Buna şehir kalıntıları, mezar kompleksleri, höyükler ve petroglifler üzerine araştırmalar da dahildir.

Doğan, Moğolistan'da arkeolojik çalışmaların önemine vurgu yaparak, "Yaklaşık 200 yıldır burada arkeolojik çalışmalar yapan Almanya, Rusya, Çin, Japonya gibi ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin çalışmaları sınırlı kalıyor." dedi.

11 milyon dolarlık sözleşme! O ülke 200 Kamikaze İHA satın alma kararı aldı! Komşu ülkeye saldıracak! 11 milyon dolarlık sözleşme! O ülke 200 Kamikaze İHA satın... Haberi Görüntüle

TÜRK TARİHİNE IŞIK TUTACAK KEŞİF

Türkiye'nin Türk-İslam arkeolojisi bölümü olan tek kurumu olan İKCU'nun bu kritik alandaki araştırmaları teşvik etmedeki önemli rolünün altını çizdi.

Doğan, "Togu Balık'ın keşfi Türk tarihinin anlaşılmasında önemli bir dönüm noktasıdır." dedi. Ve şöyle devam etti: 

"Bu site, Türklerin istikrarlı bir yaşam tarzına geçişine ilişkin kritik bilgiler sunuyor" 

Ekibin Uygur çanak çömlekleri ve mimari kalıntıları da içeren bulguları, Togu Balık'ın erken Türk tarihinde önemli bir yer olduğunu ve Avrasya'da gelecekteki arkeolojik çalışmaları potansiyel olarak etkilediğini ortaya koyuyor.

Kazılar ilerledikçe araştırmacılar, Türk uygarlıkları ve bunların Orta Asya'daki kalıcı etkileri hakkındaki bilgilerimizi artıracak yeni keşifler bekliyor. Türkiye ile Moğolistan arasında süregelen işbirliği, eski uygarlıklara ve onların kültürel evrimine ilişkin anlayışımızı zenginleştirecek daha fazla keşif vaat ediyor.

Habere Tepki Ver

19

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading