Uranyum yataklarını yok edecekler! İsrail 22 yıldır bu planı yapıyor: İlk hedef nükleer tesis

Uranyum yataklarını yok edecekler! İsrail 22 yıldır bu planı yapıyor: İlk hedef nükleer tesis

İran'ın balistik füze saldırısı sonrası İsrail'in Tahran hükümetine nasıl cevap vereceği merakla beklenirken Siyonistlerin 22 yıllık planı deşifre oldu. ABD'nin tüm engellemelerine rağmen İsrail, İran'daki nükleer tesisi yerle bir etmeyi hedefliyor. 

Dünya

08.10.2024, 11:32

ABD merkezli New York Times gazetesi İsrail'in 22 yıldır hayalini kurduğu planı gün yüzüne çıkardı. İki yıl önce, henüz savaş başlamamışken, onlarca İsrail uçağının Akdeniz üzerinde uçarak İran'ın nükleer tesislerine saldırı simülasyonu yaptığını anımsatan New York Times, bunun sadece Tahran'a bir göz dağı olmadığını aynı zamanda ABD yönetimine de bir mesaj olduğunu savundu.

İsrail'in İran'a ne şekilde karşılık vereceği hususunda halen net karar vermediğini belirten ABD Başkanı Joe Biden, "Eğer onların yerinde olsam petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm." ifadesini kullanmıştı. 

Körfez ülkelerinden İran-İsrail geriliminde tarafsızlık ilanı! ABD'ye saldırı için üsleri kullanmaya izin verilmeyecek Körfez ülkelerinden İran-İsrail geriliminde tarafsızlık ilanı! ABD'ye saldırı için üsleri... Haberi Görüntüle

22 YILLIK PLAN

Sözlerine devam eden Biden, İsrail'in, İran'a ait nükleer tesislere yönelik olası saldırısını desteklemediğini de belirtmişti.

İran-Natanz Nükleer Tesisi

İran-Natanz Nükleer Tesisi

İsrail en azından başlangıç aşamasında nükleer tesislere dokunmayı düşünmüyor diyen New York Times, yetkililer, İsrail'in İran'a karşı ilk misillemesinin askeri üslere ve belki de bazı istihbarat merkezlerine odaklanmasının muhtemel olduğunu düşünüyor. Ancak bu nükleer tesislerin tamamen senaryo dışı kaldığı anlamına gelmiyor yorumunu yaptı.

Suriye'de ABD üssüne saldırı! Roketler peş peşe ateşlendi Suriye'de ABD üssüne saldırı! Roketler peş peşe ateşlendi Haberi Görüntüle

URANYUM YATAKLARINI YOK EDECEKLER

Öte yandan 22 yıldır İsrail'in ve ABD'nin İran'daki ilgi odağı, çölün yaklaşık 3 kat dibine gömülü Natanz nükleer zenginleştirme tesisi oldu. İsrail uzun yıllardır burayı yok etmek ya da devre dışı bırakmak için planlar yapıyor diyen NYT, Başkent Tahran'ın 250 kilometre güneyindeki Natanz, İran'ın en büyük uranyum zenginleştirme tesisi ifadelerini kullandı.

Habere devam eden NYT, Natanz oldukça kolay bir hedef olsa da, onu vurmak bir savaş eylemi olacaktır. Bu yüzden ABD son 15 yıldır programı çökertmek için bomba yerine diplomasi, sabotaj ve yaptırımlara başvurdu dedi.

NYT ayrıca İsrailliler nükleer tesislerin etrafındaki hava savunmasını etkisiz hale getirebileceklerine inanıyorlar ancak NYT'ye göre Tel Aviv'in bunu ABD mühimmatları ve desteği olmadan yapması şimdilik mümkün görünmüyor yorumunu yaptı.

Binlerce asker şehre girdi, doğu cephesinde bir kent daha düştü: İşte ilk görüntüler Binlerce asker şehre girdi, doğu cephesinde bir kent daha düştü:... Haberi Görüntüle

TESİSİN İNŞAASI 2000 YIL ÖNCE BAŞLADI

İsfahan kentine bağlı Natanz bölgesinde yer altında inşa edilen Natanz Nükleer Tesisinin inşaatına 2000 yılında başlandı. Natanz, İran'ın en büyük uranyum zenginleştirme tesisi olarak biliniyor. Natanz'daki tesis, İran'ın nükleer programının en önemli parçası sayılıyor. İran'ın başkenti Tahran'ın yaklaşık 320 kilometre güneyinde yer alan tesis, düşman hava saldırılarına karşı yer altına inşa edildi. Tesis, daha önce biri "Stuxnet" olmak üzere üç kez ABD ve İsrail tarafından sabotajlara uğradı. İranlı yetkililer eylemlerle ilgili İsrail ve ABD'yi suçladı.

2015'te imzalanan anlaşmaya göre İran bu tesiste sadece, enerji santrallerinde kullanıma uygun ama silah yapımına uygun olmayan düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum üretecekti. Sadece yüzde 3-4 oranında U-235 içeren düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum nükleer enerji santrallerinde yakıt olarak kullanılabiliyor. Nükleer silah için gereken uranyumun ise yüzde 90 düzeyinde zenginleştirilmiş olması gerekiyor. İran bu anlaşma ile ayrıca 2026'ya kadar Natanz'da en fazla 5060 adet eski ve düşük etkili santrifüj bulundurmayı, Fordo'daki diğer yeraltı tesisinde de 2031'e kadar zenginleştirme faaliyetinde bulunmamayı kabul etmişti. Fakat ABD 2018'de anlaşmadan çekildiğini açıkladı.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading