Ürdün'deki saldırı ABD'nin planlarını suya düşürdü: Geri çekilme olmayacak

Ürdün'deki saldırı ABD'nin planlarını suya düşürdü: Geri çekilme olmayacak

Ürdün'ün kuzeydoğusunda drone saldırısı sonucu 3 ABD askeri öldü, 34 kişi de yaralandı. ABD Başkanı Joe Biden, saldırıdan İran destekli milisleri sorumlu tutarken misilleme sözü verdi. Saldırının ardından ABD savaş uçakları, 3 ABD askerinin öldüğü ve onlarcasının yaralandığı Suriye-Ürdün sınırındaki "Kule 22" ile "Tenef Üssü" semalarında uçuş gerçekleştirdi. Öte yandan ABD koalisyon güçlerinin Irak'tan çekilmesine dair hazırlıklar yapılırken söz konusu saldırı geri çekilmeyi imkansız hale getirdi. 

Dünya

03.02.2024, 22:58

Ürdün'ün kuzeydoğusunda dün akşam saatlerinde ABD üssüne saldırı düzenlendi. İnsansız hava aracı saldırısı sonucu 3 ABD askeri öldü, 34 kişinin de yaralandı. 

Saldırının ardından intikam yemini eden ABD Başkanı Joe Biden, saldırıdan İran destekli milisleri sorumlu tutarken misilleme sözü verdi. Joe Biden "Bizim seçeceğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğiz" dedi.

İRAN'DAN AÇIKLAMA: BAĞLANTIMIZ YOK

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliği, ülkesinin, ABD'nin Suriye-Ürdün sınırındaki kuvvetlerine yönelik saldırıyla ilgili açıkalama yaptı. Söz konusu açıklamada, "İran'ın bu saldırıyla hiçbir bağlantısı yoktur. Çatışma, ABD kuvvetleri ve bölgedeki direniş güçleri arasındaki karşılıklı misillemedir." ifadelerine yer verildi.

Bir değil iki değil tam 94 Leopard 2A8 tankı: Çılgın siparişi böyle duyurdular: Dev tank filosu Bir değil iki değil tam 94 Leopard 2A8 tankı: Çılgın... Haberi Görüntüle

SINIRDA HAREKETLİLİK 

3 askerin hayatını kaybettiği saldırının ardından harekete geçen ABD'ye ait savaş uçakları Suriye-Ürdün sınırında sabah saatlerinden beri faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Uçaklar, Ürdün topraklarında 3 ABD askerinin öldüğü ve onlarcasının yaralandığı Kule 22 Üssü ile Suriye topraklarına çok yakın Tenef Üssü semalarında uçuş gerçekleştiriyor.

ABD Başkan adayı Harris'ten 'İran'ı vururuz' mesajı: 'Tüm seçenekler masada' ABD Başkan adayı Harris'ten 'İran'ı vururuz' mesajı: 'Tüm seçenekler masada' Haberi Görüntüle

GERİ ÇEKİLME YAKIN ZAMANDA OLMAYACAK

Siyasi ilişki gözlemcileri de ABD güçlerinin geri çekilmesinin yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini belirttiler. Irak Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Gazi Faysal, ABD'nin Irak ile ilişkileri düzenlemek için müzakereler yürüteceğini fakat Irak'tan çekilmeyi tartışmayacağını belirtirken ''Gündemdeki konu ABD güçlerinin geri çekilmesi değil. Daha çok Irak ile uluslararası koalisyon ülkeleri arasındaki ilişkinin, her birinin uzmanlık alanına göre düzenlenmesi.'' dedi.

Güney Afrika'daki tarihi keşif: Mars'ın geçmişine ışık tutabilir Güney Afrika'daki tarihi keşif: Mars'ın geçmişine ışık tutabilir Haberi Görüntüle

''HIZLI GERİ ÇEKİLME YOK''

El-Mustansıriya Üniversitesi siyaset bilimi profesörü İsam el-Feyli ise şunları kaydetti;

"ABD'nin geri çekilmesinin hızlı olmayacağını" söyledi. Feyli, "ABD kuvvetlerinin Irak ve Suriye'den çekilmesinin ardından terör örgütleri faaliyetlerine başlayabilir. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması, uluslararası koalisyon misyonunun başka bir aşamaya taşındığını doğruluyor; ancak bu, danışmanların geri çekilmesi anlamına gelmiyor. Özellikle Irak hükümeti, bu durumun Irak ile ABD arasında yeni bir dönemin başlangıcını oluşturduğunu teyit ediyor" 

İsrail, Lübnan'da karakolu hedef aldı: Ölü ve yaralılar var İsrail, Lübnan'da karakolu hedef aldı: Ölü ve yaralılar var Haberi Görüntüle

''TERÖR ÖRGÜTLERİNİ CESARETLENDİRECEK''

ABD koalisyon güçlerinin geri çekilmesinin terör örgütlerini cesaretlendireceğini ifade eden Feyli, ''Gübenlik konusunda kırılganlık oluşacak. Rusya'nın Ukrayna savaşıyla meşgul olması ve ABD'nin Suriye'den çekilmesi, terör örgütlerini güç kullanarak hareket etme konusunda alarma geçirecek ve Suriye'de kırılgan bir güvenlik durumuna neden olacaktır. O zaman bu durum Irak'a da yansıyabilir ve dolayısıyla tüm bu konular ABD-Irak görüşmelerinin masasında kendine yer bulur. Eğer Irak hükümeti, müttefik bir ülke olarak ABD ile mevcut ilişkinin niteliğini sürdürmeyi seçerse, bu durum silahlı grupların varlığı nedeniyle daha fazla iç gerilime yol açacak. ABD'nin birkaç ay içinde geri çekilmesi bir fanteziyi temsil ediyor. ABD'nin Irak'tan çıkmasından sonra yerini kim dolduracak? Irak ordusu, Terörle Mücadele Servisi veya Halk Seferberlik Güçleri Sünni ve Kürt bölgelerinde kabul görmüyor mu?" değerlendirmesinde bulundu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading