Yandex Metrica

Sitede Ara

Veliler isyanda: Özel okullardaki kitap ücretleri dudak uçuklattı

Veliler isyanda: Özel okullardaki kitap ücretleri dudak uçuklattı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel okullarda ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının kullanılacağına ilişkin yönetmeliğine rağmen özel okullar yeni eğitim yılı öncesinde velilerden kitap ücreti istemeye etmeye başladı. Kitap fiyatları 40-50 bin TL bandına ulaşırken veliler bu duruma isyan etti. DKitap ücretlerinin fahiş fiyatlarla satılmasına tepki gösteren veliler Bakanlık, Milli Eğitim Müdürlüğü ve CİMER'e başvurup şikayette bulundu.

Gündem

18.07.2024, 17:20

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), ortaokul 8. sınıfta eğitim gören 1 milyon 38 bin 192 öğrenciye yönelik yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 3 Haziran'da iki oturum olarak gerçekleştirildi.

Merkezi sınav, 973 yurt içi sınav merkezinde 3 bin 891 okuldaki 62 bin 663 salonda, yurt dışında ise 11 sınav merkezinde 11 okuldaki 35 salonda yapıldı. Birinci oturumda, öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika yanıtlama süresi verildi. İkinci oturumda ise öğrenciler 80 dakikada matematik ve fen bilimlerinden 40 soruyu yanıtladı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "LGS sınavına katılan öğrencilerin 352'si tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı." ifadelerine yer verildi.

LGS SONUÇLARI AÇIKLANDI

Merakla beklenen LGS kapsamındaki merkezi sınav sonuçları, "https://www.meb.gov.tr" adresinden açıklandı. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlatılacak. Sınava girmeyen öğrencilerin liseleri ise yerel yerleştirme ile belirlenecek.

TERCİH SÜRESİ BAŞLADI

LGS yerleştirme kılavuzuna göre, bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 525 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu okulların kontenjanı da 203 bin 638 öğrenci olarak belirlendi. LGS kapsamında yapılacak lise tercih süreci de bugün başlatıldı. Lise tercihleri, 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00'ye kadar devam edecek. LGS yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz'da açıklanacak.

ÖZEL OKUL FİYATLARI DUDAK UÇUKLATTI

Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) açıklanmasının ardından özel okul fiyatları tavan yaptı. Özellikle de özel okullardaki fahiş fiyatlar dudak uçuklatan cinsten. Bazı özel okulların fiyatı yıllık 1 milyon liraya ulaştı. Fiyatlar iser istemez tercihlere de yansıyor. Daha önceki yıllarla karşılaştırıldığında özel okullara giden öğrenci sayısı azaldı. Devlet okullarına ise talep günden güne artıyor.

ZORUNLU HALE GETİRİLDİ

Bilindiği üzere Resmi Gazete'de 16 Şubat 2024'te yayımlanıp yürürlüğe giren "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda bakanlık tarafından dağıtılan ücretsiz ders kitaplarının okutulması zorunlu hale getirildi. MEB, yeni düzenleme kapsamında, talep edilip edilmediğine bakmadan, tüm özel okullara öğrenci sayısı kadar ders kitabını ücretsiz gönderecek. Ders kitabını kullanmayan özel okullara Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7'nci maddesi kapsamında idari para cezasının yanında kurum açma izni ve çalışma ruhsatının iptaline kadar gidebilecek kademeli ceza uygulanabilecek.

FİYATLAR DUDAK UÇUKLATTI

Ücretsiz ders kitaplarının okutulması zorunlu hale getirilmesine rağmen, yeni eğitim yılı öncesinde velilerden fahiş oranda kitap ücreti talep edilmeye başlandı. Bunun üzerine bazı veliler, Bakanlık ve Milli Eğitim müdürlükleri ile CİMER'e başvurup şikayette bulundu. Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, yönetmeliğe rağmen özel okulların velilerden 40-50 bin liraya ulaşan fahiş oranda kitap ücreti talep ettiklerini belirtirken şunları kaydetti;

"MEB bu yönetmeliği 16 Şubat'ta çıkardı ve özel okullar aslında buna uymayacağını el altından gösterdi. Çünkü kayıtlar başlar başlamaz özel okullar, kaynak kitapları için, İngilizce kitapları için ve diğer masraflar için fahiş fiyatlar istedi. Özel okullara dağıtılan ders kitapları yıllardır hiçbir şekilde kapağı açılmadan geri dönüşüme gönderiliyor. Servis ücretleri, yemek ücretleri, kitap ücretleri, zaten özel okul ücretleri de çok yüksek. Dudak uçuklatan rakamlar, ünlü bilinen özel okullarda rakamlar 1 milyona yaklaşmış durumda. 200 bin TL ile 1 milyon TL arasında özel okul kayıt rakamları değişiyor. Asgari ücretle çalışan bir veli için bu rakamlar çok yüksek." Velilerin Milli Eğitim Bakanlığı'na ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine şikayetlerini iletmesi gerekti belirtildi.

"VELİLER VE ÖĞRENCİLER MÜŞTERİ GÖRÜLÜYOR"

Özel okulların bir eğitim kurumu olmaktan ziyade ticarethaneye döndüğünün altını çizen Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Baki Öztürk ise şu ifadeleri kullandı;

"Veliler ve öğrenciler artık birer müşteri gözüyle görülüyor. Çünkü baktığımız zaman artık özel okul fiyatları milyonları bulacak şekilde açıklanmış durumda. Bunun yanında sadece özel okul fiyatları değil, kitaplar, kırtasiye ücretleri, kıyafet ücretleri, servis ücretleri noktasında da özel okulların aslında velileri zorladığı 'Bizden satın alacaksınız, bizim yayınlarımızı kullanacaksınız' tarzında bazı baskıları oluyor. Bu noktada aslında vatandaşlarımızın, velilerimizin bilmesi gereken hakları var. Çünkü hem Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel öğretim kurumları yönetmeliği, hem de Tüketicinin Koruması Hakkındaki Kanun'un 6'ncı maddesi bize diyor ki 'Bir mal veya hizmetin satışı başka bir mal veya hizmetin satışına bağlanamaz.' Yani veliler öğrencilerini özel okula gönderiyor diye bu ücretleri ödemek zorunda değil. Kitapların, kırtasiyelerin ya da kıyafetlerin, servis ücretlerinin alınması velilerin tercihine bağlı. Velilerimiz, yumuşak karnı olan çocuklarının herhangi bir şekilde mobbinge maruz kalmaması adına bu ücretleri maalesef ödemek durumunda kalıyorlar"

"ÖZEL OKULLARI ŞİKAYET ETSİNLER''

MEB'in yeni yönetmeliğini anımsatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Tüm özel okullara bu mevzuat gönderildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda da ders kitaplarını ücretsiz bir şekilde dağıttığını biliyoruz. Aslında bir şekilde öğrencilerin eline tüm ders kitapları ücretsiz bir şekilde geçiyor. Ancak özel okullar aynı zamanda kendi yayınlarını velilerimize satıyor ve şu an bu kitap ücretlerine baktığımızda artık geçen sene 6-7 bin liralardan bahsediyorduk. Ancak şu an 40 bin, 50 bin liralar isteniyor. Artık kitap ücretleri bile birçok velimizin, öğrencimizin karşılayamayacağı duruma gelmiş vaziyette. Veliler, Milli Eğitim Bakanlığı'na ve İlçe Milli Eğitim müdürlüklerine şikayetlerini iletsinler. CİMER üzerinden de olabilir bu şikayet. Yine aynı şekilde Ticaret Bakanlığı'nın Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na şikayetleri iletebilirler. Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfettişleri gerekli denetimleri yaparak bu tarz özel okullara idari para cezalarının kesilmesi ve bazı durumlarda kapatmaya varacak şekilde cezaların uygulanması noktasında denetimlerini gerçekleştireceklerdir"

"10 YIL GERİYE DÖNÜK DAVA AÇABİLİRLER"

Velilerin haklarını bilmesi gerektiğine dikkat çeken Öztürk, "Herhangi bir şekilde talep etmedikleri bir ücretle karşılaştıklarında ellerinde yazılı bir delil olması için, okul yönetimine 'Biz böyle bir talepte bulunmuyoruz. Kitap ücretlerini bahsettiğiniz şekilde biz ödemek istemiyoruz. Sizin anlaşmış olduğunuz servisleri kullanmak istemiyoruz' tarzında bir metin gönderirlerse ellerinde delil olarak bulunur ve öğrencileri mezun olmuş olsa bile 10 yıl geriye dönük şekilde dava açarak bu ödemiş oldukları ücretleri alabilirler" dedi.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading