Yandex Metrica

16 yaşına kadar telefon kullanmasına izin verilmedi! 'Aileme ne kadar teşekkür etsem az'

16 yaşına kadar telefon kullanmasına izin verilmedi! 'Aileme ne kadar teşekkür etsem az'

Amerika'da yaşayan 20 yaşındaki  Christine Schueckler, 16 yaşına dek telefon kullanamadı. Ailesi izin vermiyordu. Ergenlik döneminde anne ve babasına büyük öfke duyan Schueckler, şimdi kendisine telefonu yasaklamış ailesine minnettar olduğunu söylüyor: "Sosyal medyaya hiç bulaşmadığım için gururluyum. Aynı kısıtlamayı çocuklarıma da uygulayacağım."

Yaşam

04.07.2024, 15:41

Teknoloji çağında yaşıyor olmamızın sonucu olarak artık ilkokula giden çocukların ellerinde bile akıllı telefon görebilmek mümkün. 

Bu elbette birtakım tehlikeleri beraberinde getiriyor. 

Özellikle internet kullanımı çocukların güvenliği noktasında büyük bir tehdit. 

Ailelerin telefon almayı reddettiği çocuklarda ise "sevilmediği" yönünde genel bir algı hakim.

Arkadaşları arasında telefon ve sosyal medya kullanmadığını söylemek onlar için aslında bir utanç nedeni.

Oysa anne babaların amacı çocuklarını olabilecek siber tehlikelere karşı korumak. 

'Pis düşüncelere röportaj veremem' dedi! Şarkıcı Hadise magazincilerle röportaj yapmama kararının nedenini açıkladı! 'Pis düşüncelere röportaj veremem' dedi! Şarkıcı Hadise magazincilerle röportaj yapmama... Haberi Görüntüle

16 YAŞINA KADAR TELEFONA İZİN VERİLMEDİ

Amerika'da yaşayan 20 yaşındaki Christine Schueckler de küçüklükten itibaren akıllı telefon konusunda ailesinin katı kurallarıyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. 

İşte ailesi tarafından 16 yaşına kadar akıllı telefon almasına izin verilmeyen genç kızın dikkat çeken sözleri. 

"Akranlarıma ilk akıllı telefonumu 16 yaşıma kadar almadığımı söylediğimde ağızları açık kalıyor. Annemle babamın ben ve kardeşlerim için, ancak gerekli olduğunda telefon alabileceğimize dair katı bir kuralı vardı; benim durumumda bu, ehliyetimi aldığım zamandı. Bu kurala kızdım. Yeni arkadaşlarıma bir telefon numaramın, bir Snapchat hesabımın ve hatta Instagram'ımın bile olmadığını itiraf etmek utanç vericiydi. 

İlk işime girdiğimde, sorularım olduğunda patronuma mesaj atamıyordum, hatta çalışanların grup sohbetine bile giremiyordum. Moda olan şarkıları hiç duymadım ya da en son internet şakalarını anlamadım. Bu yüzden ilk telefonumu satın aldığımda çok mutluydum. 

Yine de yaşıtlarım gibi teknolojiyle ilgilenmiyordum. Lise son sınıfa gelene kadar bir dizüstü bilgisayar almadım, mezun olana kadar telefonumda sosyal medya ve hatta YouTube yoktu. 18 yaşına geldiğimde Instagram hesabı açmama izin verildi, ancak buna çok fazla zaman ayıracağımı bildiğim için bunu birkaç ay erteledim. 

Üniversiteye başladığımda bir Instagram hesabı almam gerektiğini biliyordum. Artık kimse telefon numaranızı sormuyor; Z kuşağı, Snapchat selfie'leri veya Instagram Reels aracılığıyla iletişim kurmayı tercih ediyor. Üniversitenin ilk birkaç ayı, yüzlerce yeni Instagram arkadaşımı getirdi ve çoğuyla o ilk sosyal medya alışverişinden sonra bir daha hiç konuşmadım. 

Instagram'da saatler harcadım. Özgüvenim veya beden imajım üzerinde önemli bir etkisi olmamasına rağmen, üretkenliğime kesinlikle zarar verdi. Beş dakikalık bir çalışma molası, yarım saatlik bir kaydırmaya dönüşecektir. Reels algoritması beni çok iyi tanıyordu. Instagram'dan vazgeçmeye karar verdim. Bir arkadaşıma söylediğimde şok oldu.

Bir ay ara verdim ve harikaydı. Daha sonra bunun benim için iyi olmadığına dair rahatsız edici bilgime rağmen normal Instagram kullanımıma geri döndüm. Kendime eninde sonunda onu sileceğimi söyleyip duruyordum: üniversiteden mezun olduğumda, evlendiğimde, bir ailem olduğunda. Geçen kış bir anlık dürtüyle hesabımın tamamını sildim. Harika bir seçimdi."

7 Temmuz 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık burcu... 7 Temmuz 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak,... Haberi Görüntüle

29 Haziran 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık burcu... 29 Haziran 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak,... Haberi Görüntüle

"ŞANSLIYIM ÇÜNKÜ İNTERNETLE BÜYÜMEDİM"

"1997'den 2012'ye kadar Z kuşağının birçok üyesinden daha şanslıyım çünkü internette büyümedim" diyen Virginia Üniversitesi İngilizce ve Fransızca bölümü öğrencisi Schueckler 13 yaşına kadar aile bilgisayarı üzerinden eğlence amaçlı internete erişmesine izin verilmediğini anlattı. 

"O zamanlar bundan nefret ediyordum; şimdi minnettarlığın ötesindeyim. 20 yaşındayım, internetle pek çok akranımdan çok daha sağlıklı bir ilişkim var gibi görünüyor. Instagram'ı silerken sorun yaşamadım ve belki de TikTok'a hiç girmediğim için mantıksız derecede gurur duyuyorum." dedi.

"Bir gün mümkünse aynı kısıtlamaları çocuklarıma da uygulayacağım" şeklinde konuşan genç kız, "böylece onlar daha anlamlı yüz yüze bağlantılar, kaliteli uyku ve sağlıklı dikkat süreleri geliştirebilsinler. Çocuklar gerçek dünyada büyümeyi hak ediyor." ifadesini kullandı.

Dünya oyladı Türk oyuncu birinci oldu! Kızılcık Şerbeti'nin yıldızı 'Yaşayan en güzel kadın' seçildi! Dünya oyladı Türk oyuncu birinci oldu! Kızılcık Şerbeti'nin yıldızı 'Yaşayan... Haberi Görüntüle

AŞIRI İNTERNET KULLANIMI DEPRESYONA SOKUYOR

Araştırmalar aşırı internet kullanımı ile başta anksiyete ve depresyon olmak üzere zihinsel sağlık bozuklukları arasında defalarca bağlantı bulmuş durumda. 

2023 yılında yapılan bir araştırma, 5 yaşından önce artan ekran süresinin, iletişim, problem çözme ve ince motor becerilerindeki eksiklikler de dahil olmak üzere daha yüksek gelişimsel gecikme riskiyle ilişkili olduğunu ortaya koydu. 

Hobiler daha iyi bir ruh hali, daha fazla yaşam memnuniyeti ve daha az stresle ilişkilendirilse de Z kuşağının yüzde 74'ü boş zamanlarını internette geçirmeyi tercih ediyor. 

Bu sadece gençlerin zihinsel sağlık krizine katkıda bulunuyor. 

 

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Yaşam


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading