26 bin kişinin verisi incelendi: Gece uyumayanlar daha zeki çıktı!

26 bin kişinin verisi incelendi: Gece uyumayanlar daha zeki çıktı!

  İngiltere'de 26 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, gece geç saatlere kadar uyanık kalanların zeka, muhakeme ve hafıza testlerinden daha iyi puanlar aldığı belirlendi.  

Yaşam

18.07.2024, 16:53

Yapılan yeni bir araştırmaya göre geç saatlere kadar ayakta kalmanın beyin gücümüz için iyi olabileceği ortaya çıkarken bilim insanları 'gece kuşu' olarak tanımlanan insanların, erken yatanlara göre daha zeki olabileceğini iddia etti.

Birleşik Krallık'taki Imperial College London'dan bilim insanlarının yaptığı araştırmada zeka, muhakeme, tepki süresi ve hafıza testlerini tamamlamış en az 26 bin yetişkinin verileri incelendi.

Daha sonra katılımcıların uyku süresİ, kalitesi ve kronotipinin (günün hangi saatinde kendimizi en uyanık ve üretken hissettiğimizi belirler) beyin performansını nasıl etkilediğini incelediler.

Gece uykusunda 7-9 saat uyumanın beyin fonksiyonları için ideal olduğu, hafıza, muhakeme ve bilgi işleme hızı gibi bilişsel fonksiyonları artırdığı ortaya çıktı. Buna karşılık, 7 saatten az veya 9 saatten fazla uyumanın beyin fonksiyonları üzerinde olumsuz etki yarattığı belirlendi.

15 Ekim 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık burcu... 15 Ekim 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan,... Haberi Görüntüle

GEÇ SAATLERDE YATAN KİŞİLER DAHA ZEKİ...

Yapılan çalışmada geç saatlerde yatan ve erkenden uyuyan kişiler arasındaki fark incelendi.

Geç saatlerde yatan kişilerin, erken uyuyanlara ve ara gruba kıyasla testlerde daha iyi performans sergilediği belirtildi.

Uyku uzmanı Jessica Chelekis, araştırmanın eğitim durumunu hesaba katmaması ya da bilişsel testlerin günün hangi saatinde yapıldığını sonuçlara dahil etmemesi nedeniyle çalışmanın “önemli kısıtlamaları” olduğunu söyledi. Çalışmanın asıl değerinin, uykuyla ilgili klişelere meydan okumak olduğunu da sözlerine ekledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Yaşam


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading