Yandex Metrica

Antik çağda ismi Samuha'ydı: Sivas'taki Hitit şehrinden öyle bir şey çıktı ki...

Antik çağda ismi Samuha'ydı: Sivas'taki Hitit şehrinden öyle bir şey çıktı ki...

Anadolu'da ilk merkezî uygarlığı kuran Hititlerin kentinde arkeologlar heyecan veren keşiflere imza atıyor. Eski adı Samuha olan Kayalıpınar'da Hititlerin tahrip olmuş arşiv odasını bulan kazı grubu, prenslerin ve saray görevlilerinin yeni mühürlerine ulaştı. Tarihî eserlerde mühürlerin kime ait olduğu da yazıyor. 

Yaşam

20.09.2024, 16:41

Arkeologlar, yaklaşık 4 bin yıl önce Anadolu'da ilk merkezî devleti kuran Hititler'e ilişkin önemli keşiflere imza atıyor. Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde bulunan ve antik çağlarda adı 'Samuha' olan Hitit kenti Kayalıpınar'da saray mensuplarına ait mühür baskılarına ulaşıldı. 

Hitit Kralı III.Hattuşili'nin yeğeni, onun oğlu ve torunu ile üst düzey görevlilere ait olan mühürler, dönemin prenslerine dair önemli işaretler veriyor. Prenslerin yanında başkatiplere, katiplere ve kaya tapınağı beylerine ait 50'nin üzerinde mühür baskısı ortaya çıkarıldı.

Hitit şehri Samuha'da bulunan mühürlerden biri

Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında devam eden kazılar, Anadolu'nun gizemli tarihine ilişkin bilinmeyelerin ortaya çıkarılması bakımından önem taşıyor. 

Küçük bir sapmanın bedeli ölümcül olabilir! Dev asteroit Dünya'ya yaklaşıyor Küçük bir sapmanın bedeli ölümcül olabilir! Dev asteroit Dünya'ya yaklaşıyor Haberi Görüntüle

ÇOK BÜYÜK BİR YANGININ İZLERİ VAR 

Bugüne kadar kazılarda eski Asur ticaret kolonileri çağı, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı izleri, Roma ve Erken Bizans dönemleri kalıntıları, Hitit kralları, prenses, prens ve görevlilerine ait çok sayıda mühür baskısı bulundu.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, Kayalıpınar'da son 2 yıldır yapılan kazılarda Paleolitik Çağ'dan Selçuklu dönemine kadar kesintisiz yerleşim olduğunun belirlendiğini söyledi.

Hitit şehri Samuha'da (Kayalıpınar) kazı çalışmaları sürüyor.

"Geçen sene çalıştığımız Hitit idari binasında bu yıl da çalıştık, yeniden mühür baskıları ortaya çıktı. Bu mühür baskıları sayesinde Hitit kraliyet ailesinin tarihini yeniden değerlendirmemizi sağlayan bilgiler ortaya çıktı" diyen Maner, eski Asur ticaret kolonileri çağına ait yapıları da ortaya çıkarmaya başladıklarına dikkat çekti. 

Maner, "O dönemde büyük bir yangın felaketinin olduğunu keşfettik. Diğer arazi çalışmalarımızda ise yeniden Hitit yapısı, farklı kullanım evreleri ve onun üzerine yapılmış bir Roma yolu ve Erken Bizans dönemine, Orta Bizans dönemine tarihlenen yapı izleri ortaya çıktı" diye konuştu.

Boris Fırtınası İtalya'yı rehin aldı: Ülkede kırmızı alarm Boris Fırtınası İtalya'yı rehin aldı: Ülkede kırmızı alarm Haberi Görüntüle

TAHRİP OLMUŞ ARŞİV ODASINA GİRDİLER

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Hititoloji Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi ve Kayalıpınar kazısı filoloğu Prof. Dr. Hasan Peker ise Samuha ile eşitlenen Kayalıpınar'ın Hitit çekirdek bölgesinin sınırında 'Yukarı Ülke' diye tanımlanan bölgenin başkenti olarak nitelenebileceğini söyledi.

Kayalıpınar'ın çekirdek bölgenin en doğu ucundaki büyük Hitit kentlerinden biri olduğunu vurgulayan Peker, "Burada eski kazılarda ve devamında bizim çalışmalarımızda ortaya çıkan çivi yazılı belgeler ve Anadolu hiyeroglif yazılı kil kapatmalar en önemli buluntular arasında" dedi. 

Tahrip olmuş bir arşiv odasında çalışma yaptıklarını belirten Peker, "Arşivden geriye kalan kil parçaları üzerinde hiyeroglif mühür baskıları ve bu baskıların üzerinde de yüksek görevlilerin ve kraliyet aile üyelerinin isimlerini, mesleklerini ve unvanlarını görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de yaşam süresi geriledi! Kadınlar erkeklerden 5 yıl daha fazla yaşıyor Türkiye'de yaşam süresi geriledi! Kadınlar erkeklerden 5 yıl daha fazla... Haberi Görüntüle

İŞTE YENİ HİTİT PRENS İSİMLERİ...

Peker, bulunan mühürlerde çokça prens ismine de rastladıklarını anlatarak şöyle konuştu:

Prof. Dr. Hasan Peker

"Geçen sezondan itibaren burada 50'nin üzerinde mühür baskısı ele geçti. Bunlar arasında özellikle bu yıl çokça prens ismine rastladık. Yani prens ünvanına sahip, kraliyet ailesi ile bir şekilde bağlantısı olan, evlilik veya kan yoluyla bağlantısı olan isimlerle karşılaştık. 

Aralarında baş katipler, katipler, kaya tapınağı beyleri var. Çok enteresan isimler ve isimlerin taşıdığı anlamlar var. İlgi çekici olanlar arasında HattusaRuntiya ya da HattusaKuruntiya diye bir prensin mühür baskısıyla karşılaştık. Bu isim özel isim olarak Hattuşa kentinin koruyucu tanrısı anlamına geliyor. 

Muhtemelen III. Hattusili'nin kraliçesi, büyük kraliçe Puduhepa'nın döneminde katiplik yaptığını söyleyebileceğimiz Pihaya diye bir katip. Yine ArmaTarupasani diye bir görevli, bu da ay tanrısının arabacısı anlamına geliyor. 

İsim repertuvarımız Hititoloji'ye katkı olarak günden güne zenginleşmekte. Bu noktada dönemin yaşayan insanlarının, yüksek görevlilerinin isimlerine ulaşarak varlıklarını ispatlıyoruz. Bunlar da bu kazılar sayesinde hem Hitit hem de dünya tarihinde yerini alıyor."

7 Eylül 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık burcu... 7 Eylül 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak,... Haberi Görüntüle

BULUNTULARIN TARİHİ M.Ö. 1300'LER

Prof. Dr. Hasan Peker, bulunan mühür baskılarının çeşitli idari ya da idareyle ilgili ekonomik belgelerin onaylanmasında ya da aidiyetinin belirlenmesinde kullanılan yazılı arkeolojik objeler olduğunu söyledi.

Bulunan objelerin Kayalıpınar'ın tarihini çok daha geriye çektiğini aktaran Peker, şöyle konuştu:

"Yeni dönem Kayalıpınar kazılarında bulunan ve bu merkezden yayınlanan yazılı belgelerden yola çıkacak olursak burası III. Hattusili'nin yani yaklaşık olarak milattan önce 13. yüzyılın başları diyelim, III. Hattusili ve ailesiyle bağlantılı yüksek görevliler ve aynı zamanda onun aile üyeleri prensler ve onunla bağlantılı kişilerin burada bulgularına ulaşıyoruz. 

Anadolu hiyeroglif yazılı belgeler, III. Hattusili, onun yeğeni, onun oğlu ve torununa ait olanlar. Sadece onların izlerini şu an görüyoruz. Tabii ki kentin geçmişi çok çok daha geriye gidiyor."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Yaşam


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading