İZLE | Batık Osmanlı gemisinde tarihi keşif! İşte Yeniçeriler'in tüfekleri...

İZLE | Batık Osmanlı gemisinde tarihi keşif! İşte Yeniçeriler'in tüfekleri...

Muğla'nın Datça açıklarında yürütülen Kızlan Osmanlı Batığı kazı çalışmalarında, Osmanlı İmparatorluğu'na ait tarihi buluntular keşfedildi. Yeniçeri birliklerine ait tüfekler ve çeşitli eşyalar, geminin savaş sırasında battığını ortaya koydu.

Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında yer alan Kızlan Osmanlı Batığı'nda sürdürülen kazı çalışmaları, Osmanlı İmparatorluğu'na dair önemli bulguları ortaya çıkardı. Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafından yürütülen kazı çalışmalarında, geminin hem Osmanlı'nın denizcilik tarihine hem de dönemine ışık tutacak önemli keşifler yapıldı.

Bu yılki kazılarda, Osmanlı İmparatorluğu'nun elit askeri birliği Yeniçerilere ait tam 14 tüfek, yaklaşık 2 bin 500 kurşun misket ve patlamış top gülleleri bulundu. Bu buluntular geminin bir çatışmaya girdiğini ve büyük ihtimalle bir savaş sırasında battığını ortaya koydu.

GEMİDE DİPLOMATİK GÖREV İZLERİ

Kazılarda sadece askeri buluntular değil, aynı zamanda diplomatik veya özel bir görevi işaret eden unsurlar da keşfedildi. Çin’in İslam pazarları için ürettiği düşünülen mavi boyalı porselen kase setleri, geminin diplomatik bir misyon taşıdığına dair ipuçları verdi. Porselenlerin özenle paketlenmiş halde bulunması, bunların hediye olarak taşındığı ihtimalini güçlendirdi.

Ayrıca gemi personeli ve askerlere ait olduğu tahmin edilen pipo, şimşir taraklar, bakır kaplar, seramik testiler ve küpler de gün yüzüne çıkarıldı. Bu eşyalar gemideki yaşam hakkında da önemli bilgiler sundu.

GEMİNİN KUZEY AFRİKA İLE BAĞLANTISI

Kazılarda ortaya çıkarılan Tunus, Djerba bölgesine ait seramikler, geminin muhtemel çıkış noktasının Kuzey Afrika olduğunu gösterirken, geminin Akdeniz'de geniş bir coğrafyada faaliyet gösterdiğini ve farklı kültürlerle temas halinde olduğunu ortaya koydu.

17.YÜZYILA AİT SAVAŞ KALNTILARI

Kızlan Batığı’ndan çıkarılan bulgular, geminin 17. yüzyılın ikinci yarısında bir çatışma sonrası battığını ve özellikle geminin sancak bordasında bulunan ahşap parçalar, Osmanlı dönemi gemi yapım tekniklerine dair önemli bilgiler sundu. 

Kazı çalışmaları, Mavi Miras Projesi kapsamında devam etmekte olup, çalışmaların 2025 yılı itibarıyla tamamlanması hedefleniyor.

İşte kazı çalışmasından görüntüler;

Avatar
Buluthan AKAR