Yandex Metrica

Sitede Ara

Yeni doğalgaz gemisi ne zaman geliyor? Bakan Bayraktar canlı yayında tarih verdi

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Yeni gemimiz ya da yüzer üretim platformumuz önümüzdeki hafta başında Türkiye'ye doğru yola çıkıyor. " ifadelerini kullandı.

Ekonomi

26.07.2024, 11:44

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz günlerde Türkiye sularında hizmet verecek yeni bir doğal gaz gemisi alındığını duyurmasının ardından gözler ülkemizdeki denizlerdeki enerji filosuna çevrildi. Peki, yeni doğalgaz gemisi nasıl bir platform ve ne zaman faaliyete geçecek? Gemi, ülkeye enerjide nasıl bir katkı sağlayacak? Merak edilen soruları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yanıtladı.

BDDK verileri açıkladı: Mevduat azaldı, krediler arttı BDDK verileri açıkladı: Mevduat azaldı, krediler arttı Haberi Görüntüle

YENİ DOĞALGAZ GEMİSİ NE ZAMAN GELİYOR?

A Haber'de canlı yayında konuşan Bakan Bayraktar, "Yeni doğalgaz gemisi önümüzdeki hafta başı Türkiye'ye doğru yola çıkıyor. Bu gemi esas itibarıyla bizim doğal gazda Karadeniz Gaz Sahası'ndaki üretimimizi artırmak için planlamalarımızın içinde yer alan bir ünitedir.'' dedi.

Bakan Bayraktar sözlerinin devamında şunları kaydetti;

''Açıkçası şu anda hem petrolde hem doğal gazda önceliğimiz mevcut bulduğumuz sahalarda gerek Gabar'da gerek Sakarya Gaz Sahası'nda üretimi en hızlı şekilde arttırmak. Bununla alakalı Sakarya'da şu anda günlük 5,5 milyon metreküp olan ve yaklaşık 2,4 milyon haneye yetecek kadar gazı ürettiğimiz mevcut sahada üretimi her geçen gün arttırmak. İlk fazda 2025 yılının ilk çeyreği için 10 milyon metreküplük bir üretim hedefi var. Yeni platformla bunu 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız. Bu platformun kendisi 10 milyon metreküp üretecek. Devasa bir deniz üssü. Adeta sanayi tesisi gibi platformda üretimi yapacağız. Boyu 300 metre yani yaklaşık olarak 3 futbol sahası kadar genişliği se 56 metredir. Üzerinde birçok ünite yer alıyor. Deniz tabanından gazı yukarı alıp orada işlediğimiz tekrar deniz tabanından karaya kadar bastığımız bir sistem üzerinde bulunuyor.''

''Sistem direkt olarak BOTAŞ'ın hattına bağlanacak.'' diyen Bakan Bayraktar, ''Oradan da bütün vatandaşlarımızın kullanımına verilecek. Gemi önümüzdeki hafta başı Singapur'dan yola çıkacak yaklaşık 2 aya yakın bir seyir süresi olacak. Gemi Afrika Kıtası'nı dolaşarak Akdeniz'e Cebelitarık'tan girip ondan sonra ülkemize gelecek." ifadelerini kullandı.

Nijer ve Somali ile yapılan sondaj anlaşmasına ilişkin konuşan Bakan Bayraktar, ''Somali'den 3 deniz alanında imtiyaz ve ruhsat aldık.'' dedi.

Rize açığında yeni lokasyon keşfettiklerini belirten Bayraktar, ''Rize açığında yeni lokasyon keşfettik. Yeni keşif kuyuları ve yeni sondajlarımız olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Dezenflasyon belirginleşiyor Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Dezenflasyon belirginleşiyor Haberi Görüntüle

''2 MİLYON VARİL DOĞALGAZ VE PETROL İHTİYACIMIZ VAR''

''2 milyon varil doğalgaz ve petrol ihtiyacımız var.'' diyen Bakan Bayraktar, ''İhtiyacımızın 8'de 1'ini üretiyoruz. Önce Karadeniz ve Akdeniz gazı devreye alınacak. Karadeniz ve Akdeniz sonrası hedef Ege'dir. Hedef Gabar'da günlük 100 bin varil. 40 kuyuda günlük 45 bin varil üretime ulaştık.'' ifadelerini kullandı.

NÜKLEER ENERJİDE HEDEF NE?

Nükleer enerji hakkında da konuşan Bakan Bayraktar, ''Trakya'da büyük ölçekli santral inşası düşünüyoruz.'' dedi.

İşte Türkiye'nin denizlerdeki enerji filosu

Emekliler için 30.000 TL sürpriz! Emekli maaş promosyonlarında Eylül tarifeleri cepleri dolduracak! Emekliler için 30.000 TL sürpriz! Emekli maaş promosyonlarında Eylül tarifeleri... Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı erdoğan, geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiği Kıbrıs dönüşü gazetecilere verdiği röportajda şu ifadeleri kullanmıştı;

''Yeni bir doğalgaz gemisi alıyoruz. Sakarya Gaz Sahası’ndaki gaz üretiminde kullanılacak, yüzer gaz işletme platformu gemisi. Yaklaşık 2 ay sonra Türkiye'de olacak. 300 metre boyunda 58 metre genişliğinde. 5 milyon hane halkına yetecek kadar doğalgazı üretecek bu platform belki orada 15-20 yıl kalacak. Adeta bir üs gibi. Önümüzdeki hafta yola çıkıyor ve Türkiye'ye gelecek. Zaten o üssü gördükleri zaman yeter onlara."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Loading