Yeni müfredata yoğun ilgi! Bakın kişi görüş bildirdi

Yeni müfredata yoğun ilgi! Bakın kişi görüş bildirdi

Diyarbakır Valiliğinde İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı sonrası konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatla ilgili ''Kamuoyunun görüşüne açılan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredat taslağı 1 hafta içerisinde 1 milyon 372 bin defa indirildi. An itibarıyla 45 bin 636 görüş bildirildi.'' dedi.

Eğitim öğretimde yeni müfredat geçtiğimiz günlerde açıklandı. Yeni müfredat Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sayfasında askıya çıktı. 1 hafta boyunca görüş ve öneriler alınacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" yeni müfredat taslağı, "https://gorusoneri.meb.gov.tr" adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Diyarbakır Valiliğinde İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunurken yeni müfredata ilişkin önemli bilgiler verdi.

Bakan Tekin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

''Kamuoyunun görüşüne açılan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredat taslağı 1 hafta içerisinde 1 milyon 372 bin defa indirildi. An itibarıyla 45 bin 636 görüş bildirildi.''

TÜRKÇE DERSLERİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde, öğrencilerin 4 dil becerisini eşit oranda geliştirmeleri için Türkçe derslerinde "dinleme/izleme", "okuma atölyesi", "edebiyat atölyesi" gibi atölye uygulamaları tasarlandı.

İlkokullardan itibaren, çevrim içi okuma, yazma gibi dijital ortam unsurlarına özellikle yer verildi.

Ortaokullarda, her bir sınıf seviyesi için 8 tema kullanımı söz konusu iken bu programda tema sayısı dil becerilerine yönelik etkinliklere zaman ayrılması için 6'ya indirildi.

Liselerde, Türk Dili ve Edebiyatı ders içeriğini ezberlenecek bir bilgi yığını şeklinde algılamamaları için içerik kronolojik değil tematik bir düzende sunuldu.

''10 YILLIK UZUN SOLUKLU BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ''

Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

''Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı. Müfredat hazırlık sürecinde, çok uzun görüş alışverişleri ve kamuoyundaki yansımalar üzerinden analizler yapıldı, toplantılar düzenlendi. Bütün bu birikim, geçen yıl yaz aylarında bir veri olarak alındı ve bu veriler sistematik hâle getirildi.Modelin beceriler çerçevesi oluşturulurken akademisyen, öğretmen ve diğer eğitim paydaşlarının katılımıyla yirmi çalıştay düzenlendi. Sonrasında her bir ders için oluşturulan ekipler, yüzlerce toplantı yaparak müfredatın hazırlıklarını tamamladı. 

260 AKADEMİSYEN VE 1000'DEN FAZLA ÖĞRETMEN

Sadece yaz aylarından itibaren bugüne kadar 1000'den fazla öğretmen ve akademisyen ile toplantılar düzenlendi, 260 akademisyen 700'ün üzerinde de öğretmen bu toplantılara sürekli katıldı. Bunun dışında ilave olarak görüşlerine başvurulan akademisyenler ve öğretmenlerle birlikte 1000'in üzerinde eğitim paydaşı, ortak çalıştı. Bakanlık merkez teşkilatındaki bütün birimler de müfredat için yoğun çalışma yürüttü. 

''KADEMELİ UYGULANACAK''

Bir haftalık askı sürecinin ardından "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edilecek ve son şekline ulaşacak. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.''

 

Avatar
Recep KIYATSIL