Yunanistan Lozan'ı yok sayıyor! Batı Trakya Türkleri, Yunan devletinin dayattığı müftüleri protesto etti

Yunanistan Lozan'ı yok sayıyor! Batı Trakya Türkleri, Yunan devletinin dayattığı müftüleri protesto etti

Batı Trakya Türkleri, Lozan Antlaşması'na aykırı hareket eden Yunanistan'ın atadığı müftüleri protesto etti. 11 Ekim Cuma günü İskeçe Medresesi'nin açılışına Yunan devleti tarafından atanan müftülerin de katıldığı, atanmış müftülerin açılışın ardından İskeçe’deki Aşağımahalle Çınar Camii'nde cemaatle birlikte Cuma namazını eda etmeye çalıştığı, Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarının bu duruma tepki göstererek atanmış müftüleri camiden uzaklaştırdığı belirtildi.

Dünya

12.10.2024, 02:04

Batı Trakya Türkleri, Lozan Antlaşması'yla kazanılmış birçok hakkı Yunanistan'ın ihlalleri nedeniyle kullanamıyor. Bunlardan biri de müftü seçme hakkı. 24 Temmuz 1923’de imzalanan Lozan Antlaşması ile Batı Trakya’da Türk halkının Gümülcine ve İskeçe’de kendi müftülerini seçmesi öngörüldü. Fakat Yunanistan 1990'daki Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Türk toplumunun bu hakkını elinden alarak müftüleri kendi atamaya başladı. Türk halkı bu uygulamaya karşı çıktı ve kendi müftüsünü seçmeye devam etti. Yunan hükümeti ise seçilmiş müftüleri tanımayarak bu makamlara atama yapmayı sürdürdü. Son noktada Gümülcine ve İskeçe’de 1990’dan itibaren hem seçilmiş müftüler hem de atanmış müftüler görev yapıyor. 

Askerler ve savaş teçhizatları peş peşe bombalandı! Rusya Savunma Bakanlığı 'Kimseye acımak yok' diyerek paylaştı! Askerler ve savaş teçhizatları peş peşe bombalandı! Rusya Savunma Bakanlığı... Haberi Görüntüle

MUSTAFA TRAMPA'YA SAHİP ÇIKTILAR

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulunun (BTTADK) yayımladığı açıklamada  11 Ekim Cuma günü Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri Yorgos Kalancis'in de katılımıyla gerçekleşen İskeçe Medresesi'nin açılışına katılan atanmış müftülerin, açılışın ardından İskeçe’deki Aşağımahalle Çınar Camii'nde cemaatle birlikte Cuma namazını eda etmeye çalıştığı belirtildi. Buduruma tepki gösteren Türkler, atanmış müftüleri camiden çıkardı ve Türk azınlık tarafından seçilen İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa'ya sahip çıktı. 

Açıklamada ayrıca Yunan devletine seslenilerek Batı Trakya Türk Azınlığı'nın seçtiği liderlere makamlarının geri verilmesi çağrısında bulunuldu ve bu tür provokatif girişimlerden kaçınılması gerektiği belirtildi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading