Yandex Metrica

Sitede Ara

Zafer Trump'ın ! Yargıç atama usulsüz dedi! Gizli belgeler davası reddedildi

Zafer Trump'ın ! Yargıç atama usulsüz dedi! Gizli belgeler davası reddedildi

ABD eski başkanı Donald Trump'a yönelik gizli belgeler suçlamalarını inceleyen federal yargıç, özel savcı Jack Smith'in usulsüz bir şekilde atandığı gerekçesiyle iddianameyi reddetti. Karara ilişkin açıklama yapan Trump, "Gizli belgeler davasının düşürülmesi davaların geri kalanını etkileyecek" ifadelerini kullandı.

Dünya

15.07.2024, 21:30

ABD Bölge Yargıcı Aileen M.Cannon'ın kararı Trump için bir zafer niteliği taşıyor. ABD Adalet Bakanlığı'nın karara itiraz etme olasılığı oldukça yüksek olsa bile Trump'ın iddianamesinin reddedilmesi kararı, son haftalarda onun için bir dizi hukuki zafere ekleniyor; bunlar arasında, Yüksek Mahkeme'nin 1 Temmuz'da eski başkanlara görevdeyken yaptıkları resmi eylemler için geniş bir dokunulmazlık sağlayan kapsamlı kararı da yer alıyor.

Trump'ın hukuk ekibi, gizli belgeler davasını uzun zamandır kendisine karşı açılan dört ceza davasının en güçlüsü olarak görüyordu; çünkü söz konusu eylemler çoğunlukla Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrılmasından sonra gerçekleşmişti ve en çok endişelendikleri dava da bu olmuştu.

Eski başkan, gizli savunma bilgilerini yasadışı olarak saklamak ve hükümetin bu bilgileri geri alma çabalarını engellemekle suçlandı. Florida'daki evi ve özel kulübü Mar-a-Lago'da FBI tarafından yapılan aramada bulunan belgelerin bazıları, birçok üst düzey ulusal güvenlik görevlisinin karanlıkta kalmasına neden olacak kadar sıkı bir şekilde korunan üst düzey gizli ABD operasyonları hakkında bilgiler içeriyordu.

Cannon'ın kararı, Trump'ın bu yılki seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olarak resmen aday gösterilmeye hazırlandığı ve Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi'nin Pazartesi günü Milwaukee'de başlayacağı bir dönemde geldi.

Ankara-Washington hattında pazarlık: Fetullah Gülen'i ver, papaz Brunson'ı al! Ankara-Washington hattında pazarlık: Fetullah Gülen'i ver, papaz Brunson'ı al! Haberi Görüntüle

ZAFER TRUMP'IN OLDU

Smith'in sözcüsü, Cannon'ın Florida suçlamalarını reddetme kararına ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi. 93 sayfalık bir kararda , yargıç, özel bir danışman meselesinin, kovuşturmanın daha fazla ilerleyebilmesi için karara bağlanması gereken yeni bir mesele olduğunu yazdı.

Cannon, 93 sayfalık kararında şu sonuca vardı: "Mahkeme, Önergede ortaya atılan temel itirazların dikkatli bir şekilde incelenmesi sonucunda, Özel Danışman Smith'in bu davayı kovuşturmasının anayasal şemamızın iki yapısal temel taşını ihlal ettiğine ikna olmuştur: Anayasa görevlilerinin atanmasında Kongre'nin rolü ve harcamaların yasa yoluyla yetkilendirilmesinde Kongre'nin rolü."

Smith'in yasadışı bir şekilde atandığı ve finanse edildiği yönündeki hukuki teori genellikle abartılı olarak kabul edildi. Trump'ın hukuk ekibi, muhafazakar hukuk grupları bunu zorlayana kadar mahkemede bu argümanı benimsemedi.

Eski başkanın avukatları, Trump'ın Washington'daki federal seçimlere müdahale davasının reddedilmesi yönünde benzer bir talepte bulunmadılar; oysa Başsavcı Merrick Garland, Smith'i Florida davasında olduğu gibi bu davaya da bakmakla görevlendirmişti.

Ancak Yüksek Mahkeme Yargıcı Clarence Thomas'ın başkanlık dokunulmazlığı davasında özel savcılık ofisinin Kongre tarafından kurulması ve Smith'in Senato tarafından onaylanması gerektiğini yazmasının ardından hukuki tartışma daha da güç kazandı .

Thomas, alt mahkemeleri bu konuyu araştırmaya çağırdı. Yargıç, mutabık görüşünü dokunulmazlık kararına eklediğini ve "bu kovuşturmanın anayasal yapımızı ihlal edebileceği başka bir yolu vurgulamak" istediğini yazdı.

Türkler yapıyor dünya izliyor! İtalyan medyasından TB2, Kızılelma, Çelik Kubbe ve KAAN övgüsü Türkler yapıyor dünya izliyor! İtalyan medyasından TB2, Kızılelma, Çelik Kubbe... Haberi Görüntüle

USULSÜZ ATAMA İDDİASI

Cannon, Thomas'ın görüşünü açıklamasından birkaç hafta önce geçen ay özel danışmanın atanmasıyla ilgili iki duruşma düzenledi. Duruşma sırasında, nasıl karar vereceği belli değildi ancak emsalin Garland'ın Smith'i atamasını desteklediğini ve bunu bozmak için yüksek bir yasal engel olacağını kabul etti.

Trump'ın iddiasının özü, Garland'ın Smith'in soruşturmayı denetlemede bağımsız hareket ettiğini defalarca söylemesi nedeniyle, özel danışmanın "baş görevli" olarak değerlendirilmesi gerektiğidir; yani doğrudan bir amiri olmayan ve atanması Senato onayı gerektiren üst düzey bir hükümet yetkilisi.

Özel danışman ekibi, Smith'in kendisinden önceki diğer özel danışmanlar gibi baş memur olmadığını söyledi. Ekip, federal düzenlemelerin Garland'ın özel danışmanların günlük denetimini sağlamadığını söylerken, başsavcının Adalet Bakanlığı protokollerine uymalarını sağladığını ve önemli soruşturma adımlarını inceleyebildiğini söyledi.

Cannon, alışılmadık bir hareketle dış grupları duruşmalara katılmaya ve Smith'in atanması konusunda lehte ve aleyhte argümanlarını sunmaya davet etti.

Cannon, dış avukat Gene Schaerr'e, "Bu potansiyel olarak hoşgörülen uygulama hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye sordu ve daha önceki başsavcıların da Garland'ın Smith'i adlandırmasına benzer atamalar yaptığını belirtti.

Türkiye, Esad'ın normalleşme şartını kabul edecek mi? Lavrov'dan dikkat çeken sözler Türkiye, Esad'ın normalleşme şartını kabul edecek mi? Lavrov'dan dikkat çeken... Haberi Görüntüle

CADI AVI DAVALARININ REDDEDİLMESİ İÇİN İLK ADIM

Karar üzerine sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Trump, "Cumartesi günü yaşanan korkunç olaydan sonra birlik olmaya çalışırken, Florida'daki bu hukuksuz iddianamenin reddedilmesi, diğer cadı avı davaların da hızlıca reddedilmesi için ilk adım olmalıdır." ifadesini kullandı.

Trump, 6 Ocak Kongre baskını, New York'taki sus payı davası ve Georgia'daki seçime müdahale iddianamelerine işaret ederek, Demokrat Adalet Bakanlığının bu davaları Başkan Joe Biden'ın siyasi rakibi olduğu için kendisine karşı siyasi saldırı olarak açtığını savundu.

Habere Tepki Ver

1

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading